Yelken Açmadan Önce Hatırlanması Gereken 11 Kural

Yelkenle Açılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Deniz tutkunu olan herkesin denize açılırken içi içine sığmaz ve heyecandan bir an önce kendini o sonsuz maviliğe atmak ister. Bu süreçte asla unutulmaması gereken noktalar kaçırılabilir ve denizde hiç hoşumuza gitmeyecek bazı olaylara sebep olabilir. İşte bu yazımızda o güzel heyecanın bizi olumsuz etkilemesini önlemek için denize yelken açmadan önce hatırlamanız gereken püf noktaları ve kuralları derledik.

 1. Hava raporlarını kontrol et.

Yelkenle Açılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Denize açılma kararı vermeden önce yapmanız gerekenlerin başında hava durumunu ve raporları kontrol etmek geliyor. Aksi takdirde bütün gününüzün kötü geçmesini sağlayacak ve mavilik keyfinizi bölmek zorunda kalacağınız bir durumun, daha da fazlası hayati riskleri kapsayan tehlikeli bir felaket içine düşebilirsiniz. Tavsiyemiz hava raporlarını güncel ve düzenli olarak takip etmeniz, Raporlar 17 knot üzerinde ve 5-6 bofor veriyorsa denize açılmamanızdır.

2. Arkadaşlarını bilgilendir.

Bazı deniz tutkunları sonsuz mavilik ve rüzgarın keyfini tek başına çıkarmaktan daha çok zevk alıyor. Her deniz sevdalısının en doğal arzusu olan durum önlemi alınmazsa telafisi olmayan sıkıntılar doğurabiliyor. Bunu önlemek adına tek başınıza denize yelken açmadan önce arkadaşlarınıza ve ailenize haber vermeli hatta gereken anlarda koordinatlarınızı güncel olarak paylaşmalısınız. Onlara ulaşamadığınız durumlarda denize çıkmadan en yakın liman yetkilisine haber verirseniz birçok problemin önüne geçmiş olursunuz.

3. Yakıtı kontrol et.

İlk akla gelen kurallardan biri olmasına rağmen birçok denizcinin ihmal ederek sonrasında gerilim yaşadığı bir durum, yakıtın bitmesi… Teknede yeterli yakıt olup olmadığını kontrol etmek, emin olunduğu durumda bile ikinci kez kontrol etmek gerekiyor. Eğer acemiyseniz çeyrek deponun altında denize çıkmamanızı öneriyoruz.

4. Bölgeyi kontrol et.

Yelkenle Açılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Seyir yapacağınız bölgeyi iyi bilmek sizi birçok riskin önüne geçirir. Ne kadar tecrübeli olursanız olun bilmediğiniz bir bölgede denize açılmadan önce temkinli yaklaşmalısınız. Bunun için bölgedeki kayaları, şamandıraları, sığlık alanları, akıntı noktalarını ve yönlerini denize çıkmadan önce mutlaka GPS’ten kontrol etmelisiniz.

Her zaman denize açıldığınız ve emin olduğunuz bölgelerde bile bu etkenlerin değişebileceğini göz önüne alarak tekrar kontrol etmenizde fayda var.

5. Kaygan yerleri kontrol et.

Kaygan bölgeler en keyifli ve güvenli seyirlerde bile başınıza dert açabiliyor. Bütün teknik kontrollerimizi tamamlasak bile zemindeki tek bir su damlası bile bazen son derece tat kaçırıcı olabiliyor. Bu nedenle özellikle geç kapaklarına çok dikkat etmelisiniz. Islandıklarında fazlasıyla kaygan olan bu noktaları düzeltmenin yolu ise üzerlerine kaydırmaz bant yapıştırmaktır. Ayrıca kasara girişlerindeki merdivenlerin de basamaklarının kayganlığına dikkat etmeli ve buralara da kaydırmaz bant yapıştırılmalısınız.

6. Motoru dairesini aç.

Yelkenle Açılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Motor kontrolü sağlıklı bir seyir açısından hayati önem taşıyor. Seyirden önce motor dairesini açarak motorun ve şanzımanın yağlarını kontrol etmelisiniz. Acemi olsanız bile motor dairesini açmanızda fayda var böylece sorunu en yakından görebilme ihtimaliniz artar.

7. Motoru erken çalıştır.

Seyirden önce motoru en az 3 dakika çalıştırmanız gerekiyor, bu test süresi motoru hazır hale gelmesi için zaman kazandıracak ve sizin eksikleri görmenizi kolaylaştıracaktır. Halatları çözmeden önce ileri ve geri yol vermek motoru alıştırarak daha rahat bir seyir sağlayacaktır.

8. Güvenlik araçlarını kontrol et.

Yelken

Önce güvenlik diyoruz ve teknik kontrollerimizin hemen ardından ilk yardım ve sağlık kontrollerimizi yapıyoruz. Her kişi için bir can yeleği ve emniyet kemeri olmalıdır. Can salının sağlamlığı, işaret fişeklerinin son kullanım tarihleri, sis düdüğü ve yangın söndürücüler ayrı ayrı kontrol edilmelidir. Özellikle ilk yardım çantası tam donanımı ile en kolay yerde bulundurulmalıdır.

9. Navigasyon ve ekipmanları kontrol et.

“Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgardan hayır gelmez.” Sizin en önemli seyir arkadaşlarınızdan biri olan navigasyon ve diğer rota gösterici cihazların kontrolü denizde kaybolmamanız ve yolunuzu en kolay yoldan bulmanız için elzemdir. Pusula, derinlik-hız göstergesi gibi elektronik cihazlar kontrol edilmelidir. Buna ek olarak akıllı telefonunuza indireceğiniz bazı navigasyon uygulamaları da pratik olarak kullanılabilir.

10. Kumanya hazırlığı yap.

Seyire çıkmadan önce kumanya planlamasını çok iyi yapmalısınız. Bir marinada yemeği planlasanız bile stoklarınız arasında sıvı ve katı gıdalar bulundurmalısınız. Seyirin uzunluğuna göre her yolcu için en az 4 litre tatlı su ayırmalısınız. Seyir esnasında börek, sandviç gibi pratik gıdalar, demir halinde ise kendi zevkinize göre pişirdiğiniz lezzetlerle harika bir bütün yaratabilirsiniz. Bunların haricinde olası terslikleri hesap ederek çeşitli konserve gıdalar da edinmelisiniz.

11.  16’ncı kanalı aç.

Telsizin 16. kanalı uluslararası acil durum, bilgilendirme ve çağrı kanalıdır. Tüm tehlike, aciliyet ve emniyet istekleri bu kanal üzerinden yapılır. Acil durumlar dışında bu kanalın gereksiz meşgul edilmesi ve kullanılması kesinlikle yasaktır.

Son olarak tüm deniz tutkunlarına huzur dolu ve sağlıklı seyirler dileriz. Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun!

Şimdi de sıra deniz tutkunlarının mutlaka tekneyle açılması gereken rotalarda!

Önceki YazıSonraki Yazı