Keşfedilmeyi Bekleyen 11 Antik Kent

Antik Kentler

Yaşadığımız topraklar kültürel zenginlik açısından paha biçilemez değere sahip. Türkiye’de birbirinden farklı pek çok uygarlığa ev sahipliğe yapmış bölgeler bulunuyor. Peki, birbirinden kıymetli bu uygarlıklarını kaçını biliyoruz? Sizin için ülkenin pek çok yerinden keşfedilmeyi bekleyen antik kentleri listeledik.

1. Göbeklitepe

Göbeklitepe

Keşfedilmeyi bekleyen antik kentler listemizin ilk sırasında Göbeklitepe’ye yer verdik. Çünkü Şanlıurfa sınırlarında bulunan Göbeklitepe, dünyanın belki de en önemli arkeolojik kazı alanlarından birisi. Milattan önce 10000 yılına dayanan Göbeklitepe, tarihin en eski tapınak bölgesi olarak kabul ediliyor.

2. Truva

Truva

Çanakkale il sınırlarında yer alan Truva antik kenti, 9 katmandan oluşmaktadır. Bu durum da onun tarihte yaklaşık 3000 yıllık bir süreye şahitlik ettiğinin kanıtıdır. Truva, Tunç çağından itibaren birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Homeros’un dünyaca ünlü İlyada’sında bahsedilen efsanevi Truva savaşı da burada gerçekleşmiştir.

3. Assos

Assos

Günümüzde Çanakkale Behramkale’de yer alan Assos antik kentinin tarihi, milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Antik kentin içerisinde Athena tapınağı, amfi tiyatro, agora ve de mezarlık olarak kullanılmış olan Nekrapol yer alır. Surlarla çevrilmiş olan bölge Assos antik kenti olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra civarda daha pek çok görülecek antik eser yer almaktadır. Assos ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın!

4. Efes

Efes

Görülmesi gereken antik kentler listesine kesinlikle girmesi gerekenlerden birisi de İzmir Selçuk’ta bulunan Efes antik kenti. Efes MÖ 6000 yılına dayanan bir tarihe sahip. Bu da onu Cilalı Taş Devri’nden beri var olan bir kent haline getiriyor. Antik kentte Neolitik dönem, Helenistik dönem ve Roma Dönemi eserleri bulunuyor. Efes’te bulunan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi ve Meryem Ana Evi görülmesi gereken yapılar arasında. Efes’te görülmesi gereken diğer yapılar için buraya göz atabilirsiniz.

5. Zeugma

Zeugma

Keşfedilmeyi bekleyen en önemli antik kentler arasında “Çingene Kızı” mozaiği ile tanınmış olan Zeugma da yer alıyor. Günümüzde Gaziantep sınırları içerisinde bulunan Zeugma antik kenti, paha biçilemez değerde eserlere sahip. Antik kenti böylesine özel yapan şey, oradan çıkarılan özgün mozaik eserler. Mozaikler Zeugma Mozaik Müzesi’nde görülebilir.

6. Aphrodisias

afrodisias

UNESCO dünya kültürel miras listesinde yer alan Aphrodisias’ın tarihinin tunç devrine dayandığı düşünülüyor. Antik kent Nazilli yakınlarındaki Geyre köyünde yer alıyor. Antik kentte iyi şekilde korunmuş olan tiyatro, stadyum, tapınak, lahitler ve banyolar bulunmaktadır. Aphrodisias’a nasıl gidileceği ve antik kent ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

7. Hattuşaş

Hattuşaş

Boğazkale-Hattuşaş, günümüzde Çorum sınırlarında bulunuyor. Hattuşaş antik kenti Hitit İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış. Tarihi ise MÖ 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Hattuşaş’ta paha biçilemez değerde eserler mevcut. Aslanlı kapı, Sfenksli kapı, Kral kapısı gibi eserler günümüze dek ulaşmış.

8. Ani

Ani

Ülkenin en masalsı şehirlerinden birisi olan Kars, Ani antik kentinin dokusunu yaşatıyor. Ani, Kars il merkezine 42 km uzaklıkta yer alan bir antik kent. Ermenistan sınırında bulunan Ani, MÖ 3000 yılına dayanan bir tarihe sahip. Ani antik kenti en özel tarihi mekanlardan birisi. İçerisinde cami, kilise ve katedral gibi farklı mabedleri barındıran bu kente Mabedlerin Kenti de deniyor. Böylesine farklı kültürlerin yaşamış olduğu Ani, aynı zamanda çok zengin bir kültürel miras. Ani antik kentini gezmek için öncelikle Kars’a ulaşmak gerekiyor. Kars’a uçakla ulaşım sağladıktan sonra toplu ulaşım ya da özel araçlar ile antik kent bölgesi ziyaret edilebilir.

9. Myra

Myra

Keşfedilmeyi bekleyen antik kentlerden bir diğeri de Myra. En az diğerleri kadar masalsı bir silüete sahip olan Myra, ortaçağda bir Lykia kentiydi. Myra, “Yüce Ana Tanrıça’nın yeri” anlamına gelmektedir. Myra antik kenti, Antalya’nın Kaş ilçesine çok yakın bir konumda. Etkileyici kaya mezarlarına sahip olan bu antik kent, Müzekart ile ziyaret edilebiliyor.

10. Çatalhöyük

Çatalhöyük

UNESCO dünya kültürel miras listesinde yer alan Çatalhöyük antik kenti, Konya’da bulunuyor. Neolitik döneme tanıklık etmiş olan Çatalhöyük, yerleşik hayata, dönemin kültürüne, hatta tarımın başlangıcına bile tanıklık eden bir kültürel miras. Çatalhöyük’e gitmek için toplu taşıma ile Çumra’ya ulaşmak gerekiyor.

11. Alacahöyük

Alacahöyük

W.C. Hamilton ve ekibi tarafından keşfedilmiş olan Alacahöyük, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı, Hitit Çağı ve Frig Çağı tabakalarından oluşuyor. Bu dönemlere ait yerleşim yeri kalıntılarının yanı sıra heykeller ve çeşitli objeler de dönemin kültürüne ışık tutan birer hazine niteliğinde. Tıpkı Hattuşaş gibi Alacahöyük de Çorum il sınırlarında yer alıyor.

 

Sizin için en etkileyici antik kent hangisi? Keşif önerilerinizi bizlerle paylaşmak ister misiniz?

Önceki YazıSonraki Yazı