Bazen bir çay paketi, bazen bir kargo kolisi, bazen de ayakkabı kutusu… Karton kutu, hayatımıza farklı kılıklarda ve şekillerde dahil olmayı asla ihmal etmiyor. Pekiyi ya biz ne yapıyoruz? Karton kutudan ihtiyacımız olan objeyi alır almaz kendisini bir kenara atıyoruz ve o, çöp olmaya mahkum kalıyor… Oysa o attığımız karton kutulardan neler yapılır neler… O kutularla orijinal ve benzersiz tasarımlar, kullanışlı eşyalar ve akla gelmeyecek pratiklikte ürünler elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Karton kutu ile yapabileceklerinizi sıraladığımız bu yazımızı okuduktan sonra bırakın kolileri, küçük bir sabun kutusunu bile atmaya kıyamacağınıza eminiz!
1. Karton Kutu ile Piknik Sepeti
Karton kutudan piknik sepeti yapabilmeniz için ayakkabı kutusu büyüklüğünde bir kutuya ihtiyacınız olacak. Kutunun yanı sıra ihtiyacınız olan diğer malzemeler de pötikareli kumaş ve birkaç metre kalın kurdele. Kutunun renk ve desen tasarımı ise tamamen sizin zevkinize kalmış. Karton kutunun etrafını pötikareli kumaş ile sardıktan sonra kurdeleleri zımba yardımı ile kutuya yapıştırın ve onları tutacak haline getirin. Her ne kadar bu piknik sepeti bütün piknik malzemelerinizi taşıyabilecek büyüklükte ve sağlamlıkta olmasa da, peçete, plastik bardak ve tabak, plastik çatal ve piknik örtüsü gibi hafif ve fazla yer kaplamayacak objelerinizi rahatlıkla muhafaza edebilir.
2. Kutu Kapağından Takı Düzenleyici
Kolyelerinizi tuttuğunuz çekmecede aradığınız kolyeyi bulamamaktan, bulduğunuzda ise diğer kolyelere dolanmış olmasından dolayı ona bir türlü ulaşamamaktan, nihayetinde de kolye takmaktankomple vazgeçmekten sıkılmadınız mı? Eğer cevabınız ‘evet’ ise size güzel bir haberimiz var. Sadece karton kutu kapağı kullanarak bu sıkıntılardan kurtulabilirsiniz. Sağlam bir karton kutu kapağını ince hasır bir kumaş ile kaplamanız ve kolyelerinizi raptiye ya da ince çivi yardımıyla dizmeniz yeterli. Zevkinize ve yatak odası dekorasyonunuza göre tasarladığınız karton kutu kapağını duvara asabilir ve kombinize uygun kolye seçmeyi çok daha rahat hale getirebilirsiniz.
3. Kalemlik
Kendi tasarımınız olan bir kalem kutusu yapmak için küçük bir karton kutu, dilediğiniz renk ve desende kaplama kağıdı ve boş tuvalet kağıdı ruloları yeterli. Evet yanlış duymadınız, tuvalet kağıdı ruloları da işe yarıyor! Karton kutuyu yapıştırıcı kullanarak önce kaplama kağıdı ile kaplayın ve birkaç saat kuruması için bırakın. Kaplama kağıdının karton kutuya sağlam bir biçimde yapıştığından emin olduğunuzda ise tuvalet kağıdı rulolarını kalemliğin içine sırayla dizin. Eğer ruloların kutuyu aşan uçları oluras, onları dengeli bir biçimde kesin ve tamamen düz hale getirin. Bu karton kutu tasarımı ile tüm kalemlerinizi düzenli bir biçimde kutunun içinde tutmanız mümkün.
4. Kedinize Özel Bir Yuva
Kedi sahiplerinin ve genel olarak kediseverlerin çok iyi bildiği bir şey var: Kediler boş kutulara adeta aşıktır ve buldukları her kutuya – sığsalar da, sığmasalar da – kendilerini girmek zorunda hissederler. Madem evinizdeki sevgili dostunuzun böyle bir alışkanlığı var, neden bu alışkanlığı onun için daha şık bir konsepte dönüştürmüyorsunuz? Kedinizin sığabileceği büyüklükte bir kutu seçin ve içinden rahatlıkla girip çıkabileceği bir kapı kesin. Kapıyı kestiğiniz kısımda kedinin derisine batacak herhangi bir çıkıntı ya da tüylerini yolacak herhangi bir kesik olmamasına özen gösterin. Tasarımın gerisi ise tamamen size kalmış; ister kubbeli bir şato, ister Amerikan tarzı bir villa, ister modern bir stüdyo daire inşa edebilirsiniz. Kedinizin bu tasarım karşısında size olan minnettarlığı ne olur bilemeyiz ama, eve gelen misafirlerinizin sanat eserinizden çok etkileneceği kesin.
5. Tarz Bir Çamaşır Sepeti
Büyük bir kargo kolisinin üzerine siyah tahta kalemi ile bir çamaşır makinesi karikatürü çizip, ortasından açılır-kapanır bir delik açarak dünyadaki en tarz ve eşsiz çamaşır sepetine erişmeniz mümkün. Tabii ki karton kutu ile çamaşır sepeti yapmanın da her şeyde olduğu gibi birkaç püf noktası mevcut. Siz çamaşır koydukça kutunun gevşemesini, bollaşmasını ve yıpranmasını istemiyorsanız, kutuyu kullanmadan önce iç cephesine ince bir tahta veya mukavva kağıt döşemenizde fayda var.
6. Şık Bir Gazetelik ve Kitaplık
Basit bir karton kutu ile şık bir gazetelik tasarlamanız için, tıpkı çamaşır sepetinde olduğu gibi, her şeyden önce karton kenarlarının ebatlarında kesilmiş, kalın mukavva kağıda ihtiyacınız olacak. Mukavva parçalarını kutunun her bir yanına denk gelecek şekilde yapıştırdıktan sonra kutunuzu kurumaya bırakın ve en az 24 saat bekletin. Kutunun mukavva kağıdı ile tamamen birleştiğinde emin olduğunuzda onu dilediğiniz renge boyayabilir ve ağzını deri bir kayışla süsleyerek tutacak ekleyebilirsiniz. Küçük bir püf nokta daha: Eski ve kullanmadığınız bir kemeri tutacak yerine koyarak onu da yeniden kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
7. El Yapımı Davetiyeler
Ailenizi ve arkadaş çevrenizi nişanınıza, düğününüze ya da organize ettiğiniz bir davete çağırmak istiyorsunuz, ancak davetiye bastırma masrafları ve koşturmacası ile uğraşmak istemiyorsunuz. Tam olarak bu noktada imdadınıza yine karton kutu yetişiyor. Kurşun kalemler ile kara kalem tarzında boyayabileceğiniz ve sanatsal yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz el yapımı davetiyeler ile karton kutudan adeta bir sanat eseri yaratmak mümkün. Üstelik sevdiklerinize göndereceğiniz bu el emeği davetiyeler hazır baskılı davetiyelerden çok daha şık olmakla birlikte daha özel ve kişisel bir mesaj taşıyacak.
8. Bardak Altlığı
Karton kutu ile hızlı ve pratik bir biçimde elde edebileceğiniz bir diğer tasarım da bardak altlıkları. Eşit yuvarlaklar halinde keseceğiniz 6 adet yuvarlığı önce sert mukavva ile kaplayın, sonrasında ise renkli ojelerinizi kullanarak üzerlerinde istediğiniz deseni yaratın. Bu vesile ile hem eski karton kutu, hem de kullanılmayan ojeler işe yaramış olacak.
9. Kolay ve Pratik Kullanım: Etiketler
Karton kutu ile elde edebileceğiniz belki de en pratik ve en verimli obje, ihtiyaçlarınıza göre işaretlenmiş etiketler olacak. Bu etiketleri dilerseniz CD koleksiyonunuzun arasına, dilerseniz film arşivinize, dilerseniz de evrak ve dosyalarınıza yerleştirebilir ve kendinize aradığınızı anında bulma kolaylığı yaratabilirsiniz. Etiketleri pratik bir şekilde yerleştirmeniz için uçlarına delgeç ile birer delik açmanız ve o deliklerden kalın örgü ipi geçirmeniz yeterli.
10. Kumaş Kaplı Çerçeve
Kumaş ile kaplanmış dekoratif objelerin ortama kattığı sıcaklığı başka hiçbir dekorasyon modeli veremiyor. Öte yandan bu tür objeleri satın almak için genellikle bütçemizi biraz zorlamamız ve kesenin ağzını haddinden fazla açmamız gerekebiliyor. Eğer evinizin duvarlarını kumaş kaplı çerçeveler ile süslemem istiyor ancak bunun için fazla maliyete girmek istemiyorsanız, tek yapmanız gereken karton kutu ve kumaş bulmak. Kutuları dilediğiniz ebat ve şekillerde keserek kumaş ile kaplayabilir ve hoş bir tasarım elde edebilirsiniz.
11. Karton Kutu İçinde Karton Kutu: Çekmece Düzenleyici
Çekmecelerinizde tuttuğunuz makyaj malzemeleri, takılar ve kozmetik ürünleri, çoğu zaman çekmece açılıp kapandıkça birbirine karışıyor, bu yüzden de çekmece içindeki düzeni korumak biraz zor olabiliyor. Yassı bir karton kutu içine ekleyebileceğiniz farklı boyutlarındaki kompartmanlar ile çekmecede tuttuğunuz tüm ürünleri düzenli ve organize bir biçimde muhafaza etmeniz mümkün.