Vintage Nedir?

Neredeyse her gün vintage kelimesi bir yerlerde geçer hale geldi. Giyim kuşamda, dekorasyonda, hayatın hemen her yerinde vintage kavramının yeri var gibi görünüyor. Ama vintage sadece eski eşya demek değil. Peki, gerçekte vintage nedir, ne değildir?

Vintage Nedir?

Vintage kelimesinin eski kelimesini çağrıştırdığı ve eskilikle yakından ilişkili olduğu şüphe götürmez. Vintage giyim, vintage dükkan, vintage dekorasyon… Bunları duyduğumuzda eski bir şeyler bulacağımıza şüphe yok. Ama nasıl eski?

İngilizce bir deyiş vardır ve “Bir insanın çöpü başka bir insanın hazinesidir” der. Birimizin kullanmayıp attığı bir şey başka birinin gözünde biraz temizlik, restorasyon veya değişiklikle tamamen kullanışlı bir şey haline gelebilir. Vintage hiç şüphesiz “kendin yap” furyasıyla da alakalı. Ama eski şeyleri değerlendirmenin tarihi çok daha eski. Tüketmenin bu kadar yaygın olduğu bir zamanda tutumluluğu desteklediği için değerli de.

Vintage kelimesi ilk olarak şişelerde yıllandırılmış şaraplar için kullanılmaya başladı. Vintage tarihi, yani üzümlerin yetiştirilme tarihi şarapların değeri hakkında ilave fikir yürütmek için kullanıldı. Vintage yılı üzümler için ne kadar iyiyse şarap da o kadar kaliteli demekti. Kelimenin anlamı sonradan genişledi.

Vintage ve Antika Arasındaki Fark Nedir?

Vintage da eski, antika da eski ama aralarında büyük bir fark var, o da standart. Her eski şey antika sayılmayacaktır. Öncelikle, antika ticaretinde bir eşyanın antika sayılabilmesi için yüz yıllık (bazı kaynaklara göre en az elli yıldan eski) olması gerekir. Ne var ki, yüz yıllık bir tuvalet fırçası da antika sayılmayabilir. Değerlendirmede estetik ve tarihi önem de belirleyici. Dolayısıyla, fiyatları da yüksektir.

Vintage için kararlaştırılmış bir zaman kısıtlaması yok. Bazı kişiler on yıldan yeni kıyafetleri vintage saymayabilir ama bazıları için birkaç yıl öncesinin kıyafetleri bile vintage sayılabilir. Aslında şaraptan sonraki zamanda antika olmayan kaliteli eski eşyalar için vintage denilirmiş ama şu aralar vintage ikinci el kıyafet ve diğer ikinci el eşyalar için de kullanılan bir terim durumunda.

Vintage ve Retro Arasındaki Fark Nedir?

Retro nedir? Temel olarak modası geçmiş ve gözden düşmüş anlamına gelir. Bir satıcı Retro ürün derken artık kıymet verilmeyen bir şeye yeniden duygusal veya tarihi bir değer atfetmek ister. Retro ürünler eski olmayabilir ama yakın geçmişteki tarzları işaret eder. Eski sezon derken de retroyu kastederiz. Gardıropta bekleyen 80’ler taytları retrodur ama günün birinde tekrar moda hale gelebilir.

Vintage ürünler ise zaman içinde değerlenebilen veya satın alan kişi tarafından kullanışlı hale getirilebilen ürünlerdir.

Vintage Giyim Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Vintage elbise, vintage bluz gibi kıyafetler alırken kumaşın sağlam olmasa bile tamir edilebilir olmasına veya üstündeki lekelerin yıkanınca çıkabilecek türden olmasına dikkat edebilirsiniz. Tarz ve kombin yaratma kısmı tamamen size kalmış. Vintage alışveriş öncesi fiyatlar hakkında fikir edinmeniz de iyi olacaktır. Böylece beğendiğiniz parçaları değerinden daha yüksek fiyatlara almamış olursunuz. Vintage giyim gibi vintage gözlük modellerine de hayatınızda yer verebilirsiniz.

Vintage Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Vintage dekorasyon en keyifli vintage alanlarından biridir. Vintage mobilya ile vintage mutfak ve vintage oturma odası tasarımları yapabilirsiniz. Mobilyalara kendiniz ayar çekebilirsiniz veya bir ustanın maharetli ellerine bırakabilirsiniz. Doğru parçalarla hem ekonomik hem de şık bir ev dekorasyonu sağlamanız mümkün.

Tamamen vintage bir dekorasyon yerine birkaç tarzı bir arada da kullanabilirsiniz (ki son zamanlarda epey moda). Eski bir daktilo veya tablo gibi vintage aksesuarlarla da evinizde hafif vintage esintileri yaratabilirsiniz. Vintage eşya toplamak bir süre sonra alışkanlık haline gelebilir, bizden söylemesi!

Eski eşyalarınızı nasıl değerlendireceğinizi merak ediyorsanız tıklayın!

Önceki YazıSonraki Yazı