Tekne Malzemeleri & Teknede Mutlaka Bulunması Gerekenler

tekne malzemeleri nelerdir

Deniz üzerinde olmayı sevenlerin en çok ilgi duyduğu hobi araçları tekne ve yatlar oluyor. Aklı denizde olan hemen herkes, el değmemiş koyları gezecek bir yat veya dostlarla balığa çıkmak için kullanılacak küçük bir tekne için hayaller kuruyor. Gerçeğe dönüştürmek içinse tekne yat malzemeleri konusunda detaylı bilgi edinmek gerekiyor. 

Tekne sahibi olmak, pek çok hobide olduğu gibi ayrı bir gider kalemi yaratırken tekne ve yat malzemeleri fiyatları da bakım ve onarım bütçelerinde önemli bir paya sahip. Temel olarak tekne römorku malzemeleri, tekne yapım malzemeleri ve diğer malzemeler olarak gruplandırılan ihtiyaç listesinde listesinde çok sayıda ürün yer alıyor. Bu parçaların bulunduğu gruplara göz atmak ve tekneniz için malzeme seçerken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Tekne Römorku Malzemeleri 

Teknenizi karada, bir noktadan diğer noktaya taşımak yani nakledebilmek için kullanılan araçlar tekne römorku olarak adlandırılıyor. Bunlar teknenin bir parçası olmasa bile tekne sahipleri için en önemli aksesuarların başında geliyor.

Kara yoluyla tekne taşımanın konforlu bir aksesuarı olan tekne römorklarının bazı aksamlarında zaman zaman hasarlar oluşabiliyor. Bu sebeple teknenizi güvenle taşımanız için bunların tamir ve bakımının da düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ama en önemlisi vinçten destek parçasına, tekerlekten gergiye kadar pek çok türü bulunan tekne ve yat malzemelerini iyi incelemek ve gerekli olanları edinmek gerekiyor.

tekne içi

Tekne Yapım Malzemeleri Nelerdir?

Teknenin inşa aşamasından başlayarak tüm yapım sürecinde kullanılması gereken pek çok malzeme bulunuyor. Bu materyaller en genel şekliyle tekne yapım malzemeleri olarak adlandırılıyor. Teknenin sağlamlığı ve güvenliğiyle birlikte fonksiyonel olması yapım malzemesinin kalitesiyle doğrudan ilişkili.

Yani tekne veya yatın kullanım amacına hizmet edecek materyallerle yapılan tekneler çok daha uzun süre yüksek performans gösteriyor. Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen tekne ve yat yapım malzemeleri ise şu şekilde listeleniyor:

  • Ahşap: Özellikle gulet yapımında kullanılan ahşap malzeme hem doğallığı hem de dayanıklılığı ile sıkça tercih ediliyor. Ancak ahşabın bu dayanıklılığının göreceği işlemlerle de artacağını unutmamak gerekiyor. Özellikle mavi tur tekneleri için yüksek oranda tercih edilen ahşap malzeme, suya dayanıklı boya ve kimyasallarla da güçlendirilerek uzun ömürlü hale getiriliyor. 
  • Alüminyum: Tekne ve yat yapımında öne çıkan bir diğer malzeme de alüminyum oluyor. Hafif yapısı ve işlenebilir olması sayesinde teknelerin çeşitli aksamlarında sıkça rastlanıyor. 
  • Sac: Çok sık olmasa da büyük tekneler için tercih edilen bir yapı malzemelerinden biri de saç. Ağırlığı dezavantaj sağladığı için hızlı olması beklenen tekneler için pek kullanılmıyor. Ancak hız beklentisi olmayan, yüksek ağırlıkta taşıma yapılacak tekneler için ideal yapım materyalleri arasında sayılıyor.
  • Fiberglass: İdeal formdaki tekne yapım malzemelerinden biri olan fiberglass, ekonomik fiyatıyla çok ilgi görüyor. Hafif ve dayanıklı olması ya da kolay tamir edilebilmesi tercih edilme sıklığını artıran en önemli özelliklerinden biri. 
lüks tekne

Diğer Tekne ve Yat Malzemeleri 

Teknelerde nakliye ve yapım malzemeleri dışında kullanılan çok sayıda ürün bulunuyor. Yatın suyun üstünde kalması, yol kat edebilmesi ve teknede yaşamı ilgilendiren bu ürünler, kullanım alanlarına göre belli başlı gruplara ayrılıyor:

  • Boya & Bakım Ürünleri: Pürüzsüz şekilde boyanmış bir tekne ile hem daha hızlı yol alınıyor hem de yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Ayrıca teknenin daha güzel gözükmesinden ziyade dayanıklılık ve sağlıklı bir seyir için tercih ediliyor. Bu konuda seçim yapmak için fiber tekne tamir malzemeleri ve fiber tekne boya malzemelerini inceleyebilirsiniz. 
  • Demirleme & Rıhtım: Tekneyi demirlemek için kullanılan şemsiye, çapa, çıpa ve halat gibi malzemeler ile paslanmaz zincirler bu kategoride yer alıyor. Ayrıca teknenin iskeleye sürtünmesi sırasında yastık görevi gören usturmaca ve teknenin bağlanacağı şamandıra gibi ürünleri de yine aynı kategoride bulabilirsiniz.
  • Kabin & Güverte: Tekneyle denize açıldığınızda kabin ve güverte bölümlerinde bulunması gereken ilk yardım seti, can yeleği, tekne merdiveni ya da dümen gibi pek çok temel ürün mevcut. Bunları ve krom tekne malzemeleri ile tekne tente malzemelerini kabin & güverte kategorilerinden temin edebilirsiniz.
  • Elektrik & Elektronik: Teknede kullanılan kablolardan sensörlere kadar geniş bir ürünü tarif eden bu grup seyir güvenliği açısından da büyük bir önem taşıyor. Tekne için satın alınan her parçada olduğu gibi elektrik ve elektronik ürünleri seçerken de mutlaka sertifikalı ve garantili olanları tercih etmek gerekiyor.
  • Sintine, Pis Su, Tatlı Su: Bu grup, teknede kullanılan tuvalet, lavabo gibi bölümlerde ortaya çıkan atıkların ve atık suların depolanması ya da tatlı su temini gibi ihtiyaçlara yanıt veren malzemeleri kapsıyor. Hidrofordan portatif tuvalete, kimyasallardan sintine pompasına kadar akla gelebilecek her şeyi içeriyor. 
  • Motor Aksamı & Yakıt Sistemi: Teknede kullanılan jeneratör, akü, şalter, yakıt dolum ünitesi, şanzıman yağ ve filtresi, motor kanadı ya da buji gibi motora ve yakıt sistemine dahil parçalar bu kategori altında bulunuyor.
  • Navigasyon & GPS: Denizde yön bulmak ve rota izlemek için önemli parçaları ifade eden bu grup aynı zamanda barometre, pusula, telsiz ve radar gibi ürünleri de kapsıyor. Teknenin kullanım amacına göre uzatılabilecek bu liste, balık bulucu radarlardan haritalara kadar geniş bir içeriğe sahip. 
  • Havalandırma: Teknenin iç alanlarının havalandırılması için kullanılan klima, panjur, lumboz, havalandırma kapağı, vantilatör ve solar havalandırma gibi ürünler, havalandırma malzemeleri arasında sayılıyor.

Tekne Malzemelerini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Güvenli seyahatler için tekne ya da yata seçilen malzemelerin kaliteli olması önemli. Bu nedenle kullanacağınız tekne yapım malzemeleri ya da tekne kaplama malzemeleri de dahil olmak üzere tüm parçalar doğru standartlara sahip olmalı. Tekne ya da yatınız için yapacağınız seçimlerin hem sizi güvende tutması hem de uzun süre performans gösterebilmesi için satın alırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Öncelikle malzemelerin tekneyi kullanım amacınıza uygun olması gerekiyor. Başka bir deyişle kullanılacak materyaller teknenin yapısal özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmeli.
  • Kullanılacak tüm ürünler gibi elektronik malzemenin de denize uygun olması önemli. Bu ürünlerin farklı hava koşullarına ya da sallantı gibi etkenlere karşı dirençli olanları arasından seçim yapmayı unutmamalısınız.
  • Malzemeler sürekli suyla iç içe olacağını için ürünlerin pasa dayanıklı olması gerekiyor.
  • Satın alacağınız ürünlerin enerji konusunda tasarruflu olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Hem çevreyle dost hem de bütçenizle iş birliği yapan ürünleri tercih ederek uzun süreçte güzel bir yatırım yapabilirsiniz.
teknede olması gerekenler

Teknede Mutlaka Bulundurulması Gereken Malzemeler Nelerdir?

  • Can simidi: Tekne uzunluğu 15-24 metre arasında ise biri salvolu olmak üzere 2 adet can simidi bulundurulması gerekiyor. Tekne uzunluğu 7-15 metre arasındaysa ve hızı 7 milden fazla ise 1 adet can simidi gerekirken, hızı 7 milden az ise can simidi bulundurulmasına gerek olmuyor.
  • Pusula: Colreg kurallarına göre her teknede mutlaka pusula olması gerekiyor.
  • Kampana: Teknenizin uzunluğu 12 metreden fazla ise 1 adet düdük ve 1 adet kampana bulundurmalısınız. 12 metreden küçükler için böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Onun yerine havalı korna sesi çıkaran bir araç olması yeterli oluyor.
  • Radar reflektörü: Siz seyir halindeyken çevrenizdeki diğer büyük gemileri tespit edebilmeniz için güvertenizde bir radar reflektörü bulunması gerekiyor.

Sözün özü, tekneler çok sayıda bileşenden oluşuyor ve her bir malzemenin seçiminde olabildiğince titiz davranmak gerekiyor. Kimilerine zahmetli gelen bu seçim aşaması kimileri için de keyifli bir uğraş. Özetle, kendinizi huzurlu maviliklere bırakmadan önce güvenli ve konforlu bir tekne yolculuğu için gereken tüm şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. 

Tekne malzemeleri ilginizi çektiyse“Windsurf (Rüzgar Sörfü) için Gerekli Ekipmanlar” içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz!

Önceki YazıSonraki Yazı