Mevsiminde satın alınan lezzetli besinler, başka bir mevsime kadar lezzetini muhafaza edebiliyor. Nasıl mı? Elbette konserve yöntemiyle. Anneannelerimizden annelerimize, annelerimizden de bize ve sonraki nesillere aktarılan konserve yapımı, oldukça pratik ve kolay. Sıkça yapılan konservelerden biri de fasulye konservesi. Fasulye konservesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız doğru adresteniz. Fasulye konservesi yapımı ile ilgili püf noktalar ve detaylar yazımızın devamında sizleri bekliyor.
Fasulye Konservesi Nasıl Yapılır?
Fasulye konservesi her ne kadar zahmetli gibi görünse de oldukça kolay hazırlanan konserve çeşitlerinden biridir. Fasulye konservesi yapımı için ihtiyacınız olan ilk şey fasulyeyi mevsiminde ve taze seçmek. Doğru fasulyeyi buldukdan sonra fasulye konservesi nasıl yapılır sorunsalı dert değil. Bugün sizlerle paylaşacağımız tarif; haşlayarak hazırlanan taze fasulye konservesi tarifi. Dilerseniz pişirilmiş fasulye konservesi de hazırlayabilirsiniz. Kışlık fasulye konservesi nasıl yapılır diye merak edenler buyurun malzemelere:
Üstelik fasulye konservesi için ihtiyacınız olan malzemeler de oldukça az.
Malzemeler
- 2 kg taze fasulye
- 5 adet domates
- Tuz
- İsteğe bağlı olarak yeşil biber (Biber genellikle pişirilerek hazırlanan fasulye konservesinde kullanılır.)
Fasulye Konservesi Tarifi
Fasulye konservesi tarifine başlamak için ilk olarak fasulyelerinizi temizce yıkayın ve istediğiniz boyutta kırın. Kırmaya başlamadan önce fasulyelerin kılçıklarını çıkarmayı ve baş kısımlarını kesmeyi unutmayın. Yıkadığınız ve kırdığınız fasulyeleri kaynar tuzlu suya koyarak yaklaşık 5 dakika haşlayın.
Daha sonra domatesleri soyun ve doğrayın.
İyice sterelize edilen kavanozların tabanına bir miktar domates koyun. Domateslerin üzerine haşlamış olduğunuz fasulyeden kevgir yardımıyla ilave edin. Aralarında boşluk kalmayacak şekilde kavanozu güzelce doldurun.
Ardından kavanozun en üst kısmına tekrar domates koyun. İnce bir kahvaltı bıçağı ile kavonozu içindekileri ezmeden yavaşça karıştırın. Bu şekilde kalan kabarcıklar da çıkartılmış olur.
Son olarak kavanozun en üst kısmına kadar haşlama suyundan ekleyerek kaynatılan kavanoz kapağı sıkıca kapatılır.
Hazırlamış olduğunuz kavanozlar, derince bir tencereye koyularak üzerini geçecek kadar sıcak su ile doldurulur ve daha sonra 50 dakika daha kaynatılır.
Bu işlemi yaparken kavanozların birbirine çarpıp zarar görmemesi için kavanozların aralarına bez parçaları koyabilirsiniz.
Kaynatmış olduğunuz konserveleri, suyu soğuyana kadar o şekilde tencere bırakın. Ardından kavanozları ters çevirerek 1 gün kadar daha bekletin.
İşte hazır!
Fasulye Konservesi Püf Noktası
Kavanozu doldurmaya başladığınızda ilk andan itibaren kavanozun içerisine 1-2 kepçe haşlama suyu koyacak olursanız; fasulyelerin arasında daha az hava kalmasını sağlayabilirsiniz.
Kavanozları kapattığınızda kapaklarının içe doğru çekilmiş olması gerekir. Eğer bu şekilde olursa konserveler tutmuş anlamına gelir.
Konserve yapımında kullanılan kapaklar oldukça önemlidir. Kullanacağınız kavanoz kapakları mutlaka daha önceden kullanılmamış yeni kapaklar olmalıdır. Bir diğer önemli nokta ise; hem kavanozların hem de kapaklarının kaynatılmış, steril olmasıdır.