İncir Reçeli Yapımı

İncir Reçeli

İncir reçeli deyince birçoğunuzun kafasında bir Halil Sezai filmi canlansa da bilen bilir ki o film bile adını bu efsanevi reçelden almaktadır. Çıkarın kalemi defteri ve sizler için hazırladığımız 5 adımda kolay incir reçeli yapımının tüyolarını not alın. Oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz incir reçeli, kahvaltı sofralarının başrolü olmaya geliyor!

İncirin Faydaları

İncir Reçeli İncirin Faydaları

İncir reçeli tarifine geçmeden önce sizlere incirin faydalarından bahsetmek istiyoruz. İncirin faydaları say say bitmiyor. Tam bir vitamin deposu olan incirde yüksek miktarda C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca B3, B6, B2 ve K vitaminleri de incirin içeriğinde yer alan vitaminlerdendir. Bunun yanı sıra incir, mide rahatsızlıklarına da iyi gelmesiyle ün salmıştır. İçeriğinde çok az miktarda yağ barındırmasından dolayı mide hastalığı yaşayanlara sıkça önerilmektedir. Bunun yanı sıra incirin içerisinde bulunan yüksek miktarda lif, kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda düşük kalorili olması sebebiyle diyet yapanların da gözdesidir incir. Kilo vermek isteyen insanlara günde 3-5 adet arasında tüketmeleri öneriliyor. İncir kalori anlamında hayli mutlu edici: 1 adet kuru incir sadece 49 kaloriyken 1 adet orta boy yaş incir ise yalnızca 47 kaloridir. Üstelik incir, düşük kalorili olmasının yanı sıra metabolizma hızını en az iki katı hızlandırmaktadır.

İncir Reçeli Malzemeler

  • 1 kg reçellik yeşil incir
  • 1 kg toz şeker
  • Su
  • Taze sıkılmış yarım limon suyu
  • Birkaç adet limon tuzu
  • İsteğe göre karanfil ve tarçın

İncir Reçeli Malzemeler

Vereceğimiz tarifteki incir reçeli için en ideal olan incir türü ham ya da olgunlaşmamış da denen küçük yeşil incirlerdir.  Yani bu tarif aslında bir yeşil incir reçeli tarifidir. Bu incir reçelinin yanı sıra taze/olgun incir ile yapılan incir reçeli de bulunmaktadır. Bu incirleri seçerken taze olmalarına bilhassa önem gösterin. İncir reçeli nasıl yapılır diye merak ediyorsanız sizleri daha fazla meraklandırmıyor ve hemen tarife geçiyoruz:

5 Adımda İncir Reçeli Yapımı

1. İncirin faydalarından lezzetinden hayli bahsettik. Sırada incir reçeli yapımı var: İlk olarak incirlerin sap kısımlarını nazikçe kesin. Ardından kestiğiniz incirleri iyice yıkayıp süzün. Daha sonra bunları geniş ve derin bir çelik tencereye alın ve orta ısılı ateşte 2-3 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra suyunu süzüp tekrar su ekleyerek yeniden 2-3 dakika daha kaynatın ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

2. Daha sonra haşladığınız incirlerin suyunu iyice süzün ve soğuk suyun içine alın. Çok sıcak olan incirler bir süre sonra soğuk suyu ılıtacaklarından bu soğuk suyu da birkaç kez değiştirmenizi öneririz.İncir Reçeli Yapımı

3. İncirleriniz soğuk suda beklerken siz başka bir tencereye toz şekeri 2 bardak suyu koyun. Dilerseniz bu aşamada şeker ve suyun içine karanfil ve tarçın da ekleyebilirsiniz. Su ve şekeri arada karıştırarak yaklaşık 20 dakika kaynatın. Kaynamış olan suya limon suyunu ve limon tuzunu ekleyin.

4. En son bu karışıma beklemekte olan incirleri ekleyin. İncir reçelini orta kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatmaya devam edin. Ara ara karıştırarak yaklaşık 30 dakika bu şekilde kaynatmaya devam edin.

5. Reçelin olup olmadığını anlamak için burada sizlere küçük bir tüyomuz var! Reçelden bir yemek kaşığı alarak buzdolabına koyun ve 2-3 dakika bekletin. Eğer çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise incir reçeliniz hazır demektir. Fakat hala sulu olduğunu düşünüyorsanız biraz daha kaynatmanız gerekiyor demektir.

İncir Reçeli Püf Noktaları

İncir Reçeli Sunum

  • Reçelin kaynadığından emin olup altını kapadıktan sonra reçeli oda sıcaklığında bekletmenizi öneririz. Kaynayan reçele eklediğiniz sıkılmış taze limon reçelin özleşerek daha kolay kıvam almasına yardımcı olur. Ayrıca reçele ekleyeceğiniz tarçın ve karanfil, reçele farklı bir aroma katmanın yanı sıra güzel kokmasını da sağlar.
  • Artık reçeliniz kahvaltı sofralarında baş köşeyi almaya hazır. İncir reçelini kızarmış ekmek ile yemenizi ee araya bir de tereyağı eklemenizi de önemle tavsiye ederiz.

Afiyetler olsun!

En az incir kadar faydalı bir başka besin de kefir. Kefirin faydalarını görmek için tıklayın.

Önceki YazıSonraki Yazı