İpek Hanım Çiftliği

İpek Hanım Çiftliği

Çoğumuzun bildiği İpek Hanım Çiftliği artık sadece siparişleriyle evimize konuk olmuyor. Bundan sonra Nişantaşı’ndaki butik kafe restoranıyla İstanbul’da da bizimle. İpek Hanım Çiftliği, 5 Büyük Şef ismiyle Teşvikiye Mahallesi’nde Ahmet Fetgari Sokak’ta bulunuyor. 5 Büyük Şef isminin tatlı bir esprisi var. Mekânın adı, Nazillili 5 marifetli hanımefendinin çiftlikteki usta şefliklerinden geliyor.

Mekan ufak ve sevimli. Minik bir balkonu ve içeri girdiğinizde büyük ahşap bir paylaşım masası var. Alt kata geçtiğinizde ise açık büfe tezgâhı, bir küçük masa ve paylaşımlı bir diğer masa daha var. Günümüzde insanların dışarıda birbirleriyle iletişimi zayıf olduğu için, ortak bir masa koymak akıllarına gelmiş, çok da iyi etmişler! Açık büfe tanımı beni oldum olası korkutmuştur. Ancak İpek Hanım Çiftliği, metrelerce uzanan açık büfesi ve üzerinde onlarca gereksiz yemek çeşidi bulunan türlerden değil. Eğer o tur açık büfeleri tercih edip, tabağını onca çeşitle doldurmak isteyenlerdenseniz burası sizi mutlu etmeyebilir! Tabi ki öyle kahvaltıyı tercih edenler de var ancak ben nedense ‘fazlasıyla zengin açık büfe’ konseptinin içinin o kadar da zengin olmadığını deneyimledim şimdiye kadar. Birkaç istisna dışında; örneğin Boğaz’daki Lacivert Restoran’ın yıllar önce gittiğim brunch’i oldukça zengin ve kaliteli bir açık büfeydi. Onun dışında genellikle hayal kırıklığına uğradım diyebilirim. O nedenle az olsun ama öz olsun, birkaç çeşit olsun ama doğal, kaliteli ve lezzetli olsun, en güzeli! İşte İpek Hanım Çiftliği’nde tam olarak bunu buldum.

İpek Hanım Çiftliği

Hafta içi uğramak isterseniz, serpme kahvaltı tabağı seçeneğini tercih edebilirsiniz. Serpme tabağının fiyatı 25 TL. Açık büfe ise Cumartesi ve Pazar günleri yapılıyor. Rezervasyon almıyorlar ve açık büfe kahvaltı için kişi başı fiyat 40 TL. İpek Hanım Çiftliği’ndeki açık büfede birkaç çeşit peynirin en güzeli, yumurta, ekmek, mevsim ürünleri ve zeytin var. Hepsi de çiftlik ürünü, peynirler muazzam. Ayrıca bir de ortaya gelen börek, kış ve gözleme çeşitleri var ki aklınızı kaybettirecek lezzette! Örneğin Nazilli’den her sabah Teşvikiye’ye ulaşan zeytinyağlı otlu kaf böreği! Tel tel, el açması yufkanın Ege doğasının hediyesi olan otlarla ve muazzam peynirle birleştiği börek leziz! Dantel gibi açılmış gözleme de sabahları Nazilli’den geliyor, Nişantaşı’nda ısıtılıyor ve servise sunuluyor. Patlıcanlı ve kırmızı kapya biberli börek tepsisi de ocak üzerinde zeytinyağıyla dönerek pişiyor. Hafif, çıtır çıtır bir lezzet. Ürünlerinin hiçbiri kimyasal barındırmıyor. Zeytinler ilaçsız ortamda toplanıyor. Masanıza sıcacık gelen çaylar ise çiftliğin özel harmanı. 5 Büyük Şef’in balı şekersiz, reçeli ev yapımı. Ürünleri ancak mevsimindeyse masanızda buluyorsunuz. Örneğin salatalık ve biber Mayıs’ta açık büfede yerini alıyor. Her hafta bir sürpriz var, bazen tam buğdaydan yapılan bir pancake, bazen bir cheesecake ya da farklı bir kış sizi şaşırtıp, gülümsetiyor – eh haliyle damakları da şenlendiriyor!

İpek Hanım Çiftliği

İpek Hanım Çiftliği 5 Büyük Şef’te butik olarak siparişe göre hazırlanan ürünler de var. Tatlılarında margarin ve benzeri ürünler kullanmadıklarını, tamamen doğal olan kaymak ve lor çırpması ürünler kullandıklarını belirtiyorlar. İsteğe göre glüten, şeker veya beyaz un barındırmayan ürünler de hazırlıyorlar. Birçok bilinçli annenin çocukları için sipariş ettiğini söylüyorlar. Mekânın sorumlusu Ece Hanım uzun yıllardır çiftliğin ürünlerini müşteri olarak tatmış, şimdiyse güvendiği ve sevdiği markayı Teşvikiye’de temsil ediyor. Kendisi bir de özel bir tarif eklemiş. Köy chokellası olarak isimlendirdikleri ürünü çocukların Nutella’ya rakip olarak hazırlamışlar. Ece Hanım bu tarifi isteyenlere verdiklerini belirtiyor, amaç sağlıklı ürünler yayılsın, minikler doğru beslensin diye ekliyor  Bu arada belirtmeden geçmeyelim, peynir ustası İlhan Koçulu’nun peynirleri de satılıyor bu mekânda.

İpek Hanım Çiftliği

Lezzetlerin yani sıra hikayeleri de oldukça ilgi çekici. İhtiyaçtan yola çıkarak, doğal bir şekilde ortaya çıkan bir marka olması İpek Hanım Çiftliği’ni daha da değerli kılıyor. Kurucusu Pınar Kaftancıoğlu’nun oldukça samimi bir hikayesi var. İstanbul’un keşmekeşinden bunalan Pınar Hanım yıllarca sakin bir yere kaçıp kendi bahçesinde ürün yetiştirmenin hayalini kurmuş. Derken Kuşadası ve Nazilli’de birkaç sene geçirmiş ve çalışmış. Nazilli’de işlettiği su fabrikasını devretmesi ve kızı İpek’in doğumunun ardından hayallerini gerçekleştirmek için Aydin’in Nazilli ilçesinin Ocaklı Köyü’ndeki arazisinde çiftlik inşasına başlamış. Gireniz Çayı kıyısında bulunan beş dönümlük çiftlikten elde edilen mamuller Pınar Hanım ve ailesinin ihtiyaçlarını fazlasıyla aşmış! Hal böyle olunca ürünleri eşe dosta vermeye başlamışlar. Derken zamanla iş mail listelerine dönmüş. Her hafta paylaşılan ürün listesi üzerinden sipariş alınarak kargo yapmaya başlamışlar. Ürünlerin tadına varanlar tekrar tekrar sipariş etmeye başlayınca ortaya İpek Hanim Çiftliği markası çıkıyor. Derken isler Nişantaşı’ndaki bu sevimli kafeye kadar geliyor.

İstanbul’da köy kahvaltısı hasreti çekenlere duyurulur!

İpek Hanım Çiftliği Adres: Teşvikiye Mahallesi, Ahmet Fetgari Sokak No:38/B, 34365 Şişli, İstanbul

İpek Hanım Çiftliği Telefon: 0212 232 66 67

Birbirinden lezzetli kahvaltıları ile ağzınızı sulandıracak kahvaltı mekanları listemiz burada sizi bekliyor!

Önceki YazıSonraki Yazı