Kış mevsiminin en güzel kokularından biridir kestane kokusu. Birçoğumuzun soba ile eşleştirdiğini anılarını süsleyen kestaneleri, artık doğal gazlı evlerimizde o günlerden bahsederken anar ve özleriz. Bazen sokak kestanecilerine denk gelirsek o koku burnumuza geldiğinde birçoğumuz dayanamaz gider alırız. Bu hafta sizlerle aynı kokuyu, lezzeti ve tadı evimizde yaşabileceğimiz kestane pişiriminin kolay ve püf noktalarını paylaşacağım. “Kestane nasıl pişirilir?” sorusuna dair aradığınız tüm yanıtlar yazının devamında sizleri bekliyor.
Kestane yapımında, ilk önemli nokta kaliteli bir kestaneyi nasıl seçeceğimizi bilmektir. Evde en son kestane yaptığımda, tüm hevesim içimde kalmıştı mesela. Çünkü satın aldığım kestane iyi değildi ve lezzeti yok denecek kadar azdı. O yüzden bu konu çabamızın boşa çıkmaması açısından önemli.
İyi Kestane Nasıl Anlaşılır?
Bir yüzeyi dümdüz, diğer yüzeyi yuvarlak ve parlak renkte olan ve içinden filizleri çıkmamış ağız kısmı açık olmayan ya da hafif küflenmeye, kararmaya yüz tutmamış olan kestaneleri seçmeye özen göstermeniz gerekir. Bazen kabuğunda ve görüntüsünde bu saydıklarımdan hiçbiri olmasa da içindeki kestane güzel çıkmayabilir. Bu ihtimali de bir nebze azaltmak için tavsiyem kestaneyi alıp koklamanız… Eğer ıslanmış, nemli kağıdımsı bir kokusu varsa içi muhtemelen kötü ya da çürük çıkacaktır. Eğer hiçbir koku almıyorsanız ya da en azından o nemli hissi veren kokuyu almıyorsanız, üstelik elinize aldığınızda sertliğini hissediyorsanız doğru kestaneyi bulmuş olma ihtimaliniz çok yüksek. Hadi “kestane nasıl pişirilir” bir bakalım!
Kestane Nasıl Çizilir?
“Kestane nasıl pişirilir?” bilgisinden önce değinmemiz gereken önemli bir konu, kestane çizimidir. Çünkü doğru çizim yapmazsak kestaneye zarar verebilir, yaralayabilir ve güzel pişmesine engel olabiliriz. Yeme zevkimiz sırasında zor soyulacak zarı üzerinde kalacak kestaneler istemiyorsak bu konu önemli.
Öncelikle derin bir kaba soğuk su koyuyoruz, yıkadığımız kestanelerimizi suyun içine koyup karıştırıyoruz. İki üç dakika bekledikten sonra içi çürük ya da boş olan kestaneler zaten su yüzünde kalacaktır, onları ayırıp pişirmiyoruz.
Kestane çizimi için hafif kavisli, yaklaşık bir parmak uzunluğunda kenarı tırtıklı bir bıçak kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Kestanenin keseceğiniz yüzeyi, kavisli yüzeyi olmalıdır. Ete kadar geçmeli ama eti kesmemelidir kabuk ile et arasındaki zarı da kesmiş olmak için girmeniz gereken derinlik önemli. Kesikler artı şeklinde ‘+’ olursa yerken soyma esnasında işiniz daha kolay olacaktır. Pratik ve hızlı bir şekilde kestanelerinizi çizmek için kestane çizici modellerine göz atabilirsiniz.
Kestane Nasıl Yapılır?
Kestane pişirme tariflerinde birkaç alternatifimiz var. Bunlardan ilki ve tat olarak soba üzerinde pişmiş kestaneye en yakın olanı fırında kestane pişirme. Tabi ki ben burada diğer alternatiflerimizden de bahsedeceğim.
Fırında Kestane: Fırında kestane yapmak için öncelikle yine kestanelerinizi yıkayın. Kestane çizimi, bölümünde anlattığımız şekilde kestaneleri çizdikten sonra fırın kabına dizin. Fırını önceden ısıtmanız daha iyi olacaktır. 200 derecede yaklaşık 20 dakika sonra kestaneleriniz sıcak sıcak yemeye hazır olacaktır.
Tavada Kestane: Yine kestanelerimizi güzelce yıkayıp çiziklerini atıyoruz. Tavada kestane yaparken dikkat etmeniz ve fırında kestane yapımından farklı olarak yapmanız gereken şey kestaneleri iki saat kadar suda bekletmektir. Bekletme işlemini, çizme işleminden sonra yapmanızda fayda var. Eğer suda bekletecek vakte sahip değilseniz, tavada pişirim esnasında kilo başına bir çay bardağını, tavanın alacağı sayıya göre oranlayarak, dibine su, üzerine kestaneleri koyarak da yapabilirsiniz. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika sonra kestaneleriniz yumuşamış ve pişmiş olacaktır.
Haşlama Kestane: Haşlamak istediğimiz kestaneleri yine çizim işlemini gerçekleştirdikten sonra, tencereye üstüne çıkacak kadar su ilave ederek ocağa koyuyoruz. Yarım saat kısık ateşte pişiriyoruz ve sıcak sıcak afiyetle tüketiyoruz.
“Kestane kaç kalori?” diye merak ettiğinizi biliyorum. Malum çekirdek misali başlayınca kendimizi durduramıyoruz ya… Bir adet pişmiş kestanenin kalorisi 35 kcal’dir. Diğer yemişlerin aksine yüksek miktarda nişasta ve su içeren kestaneyi, ara öğünler de tüketmek üzere de tercih edebilirsiniz. Kestanenin faydaları da oldukça fazladır. Deri sağlığımızı koruyup, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kırmızı kan hücreleri arttırır ve kemikleri güçlendirir. Yani çok abartmamak koşulu ile hepimize afiyet olsun. :)