Salep Nasıl Yapılır?

Salep Nasıl Yapılır

Yapraklar sararıp kışlıklar indiyse, boyunlara atkılar sarılıp kombiler açıldıysa kış kapıda demektir. İlginçtir ki toplum olarak her kış yerine getirmemiz gereken, adeta ritüel haline gelmiş yeme alışkanlıklarımız var, katılır mısınız? Kimisi için bu sobada kestane kızartmak iken kimisi için sokak bozacısından boza almak olabilir. Ama bir alışkanlık var ki 7’den 70’e herkesin mutlaka her kış en az bir kere yerine getirdiği bir görev adeta: Tabii ki salep! Salep içmek soğuk bir günde içinizi ısıtmaktan çok daha fazlasıdır: Salep, dumanı tüten sütün üzerine tarçın ekmek, bir yudum almadan önce mis gibi kokusunu içine çekmek ve ilk yudumdan sonra ağzına bir parça fındıklı lokum atmaktır. Kısacası salep kıştır, salep sıcaklıktır, salep candır, tamam da; pekiyi salep nasıl yapılır, hiç merak ettiniz mi? Hazır soğuklar kapıya dayanmışken sizlerle bir hakiki salep tarifi paylaşalım da keyifler yerine gelsin, ne dersiniz?

Salep Nedir?

Salep Bitkisi

Salep nasıl yapılır sorusunun cevabına gelmeden önce tam olarak ne üzerinde çalışacağımızı bilmek lazım. Salep dediğimi şey aslında bir bitkidir. Salep bitkisi, kökünde iki adet yumru bulunan ve çiçekleri genelde salkım biçiminde olan, orman ve nemli çayırlık alanlarda yetişen bir bitki olarak karşımıza çıkar. Salebin bazı kesimlerde fiziksel görüntüsü itibariyle ‘yabani orkide’ olarak da anıldığını belirtelim. İçecek haline gelmeden önce salep bir kurutulma işleminden geçer. Kök ve yumruları çiçek açma mevsiminde toplandıktan sonra yıkanır, kaynar suda haşlanır, ardından da güneşte kurumaya bırakılır. Salebin kullanıma hazır hale gelmesi için son olarak salep değirmeninde dövülmesi ve toz halini alması gerekir.

Salep Faydaları Nelerdir?

Salep bitkisinin faydaları, kışın içimizi ısıtmaktan çok daha öteye gidiyor. Öksürük ve bronşit tedavisinde destekleyici bir bitki olarak bilinen salep, bağırsaklar üzerinde de olumlu etkiye sahiptir ve kabızlığı büyük ölçüde önlenmesi ile bilinir. Bununla birlikte salep vücut sıcaklığını dengeler, üşümeyi giderir ve bünye üzerinde terletme etkisi yaratarak zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Zihni kuvvetlendirmesi, kalbi güçlendirmesi ve adet düzensizliklerine iyi gelmesi de cabası!

Gerçek Salep Nasıl Yapılır?

Şimdi sizin aklınızda iki soru var: Gerçek salep nerede bulunur ve gerçek salep nasıl yapılır, değil mi? Pişirmeye hazır salebi aktar ve baharatçılarda kolaylıkla bulabileceğinizi söyleyelim. Özellikle Eminönü Mısır Çarşısı’nda neredeyse her köşede bir aktar, neredeyse her aktarda da istemediğiniz kadar salep vardır. Hakiki salebimizi edindiğimize göre artık tarifimize geçebiliriz.

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı salep
  • 2,5 yemek kaşığı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • Göz kararı tarçın

Yapılışı

Salep Tarifi

Öncelikle toz salebimizi ve şekerimizi çelik bir tencerede karıştırıyoruz. Karışım hamur kıvamını aldıktan sonra sütü tencereye ilave ederek bir yandan karışımı sütün içerisine yediriyor, bir yandan da karıştırıyoruz. Bu noktada sütü yavaşça dökmekte fayda olduğunu belirtelim. Dibinin tutmaması ve topak oluşmaması için kıvam koyulaşana kadar kısık ateşte devamlı karıştırıyoruz. Bu işlem yaklaşık 20-25 dakikamızı almalı. Kıvamından salebinizin hazır olduğunu zaten anlayacaksınız. Servis önerisi olarak porselen fincan, bir tutam toz tarçın ve ince kıyılmış iç fındık parçaları naçizane tavsiyemiz.

Salep Kaç Kalori

Salep Kaç Kalori?

Tabii böylesine lezzetli bir zevkin bir bedeli olmalı, değil mi? Maalesef salep sandığınız kadar masum bir içecek değil; zira ortalama bir fincan salep 190 kaloriye denk geliyor. Üzerine eklediğiniz her çay kaşığı tarçın ise 5 kalori. Bizce kışın tadına doyasıya çıkarmak için arada bir bu kaçamağı yapmak gerek, ne dersiniz?

Salep Nasıl Yapılır

Salebin yanına bol çikolatalı bir ıslak kek gider, değil mi? Tarifi için sizi şöyle alalım.

Önceki YazıSonraki Yazı