Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye de sokak lezzetleri açısından kendine has bir yemek yelpazesine sahip. Ülkemiz sokak lezzetleri yönünden oldukça zengin desek, yalan söylemiş olmayız. Hem de dönerden turşuya, kestane kebaptan balık ekmeğe kadar oldukça geniş, farklı yiyeceklerden oluşan sokak lezzeti kültürüne sahibiz. Her damağa ve zevke uygun bir lezzet bulmak mümkün. Bu yazıda küçük Türkiye İstanbul’un sokaklarında sıkça rastladığımız lezzetlere yer verdik. Tabi ki hepsinin değme restoranlara taş çıkaran, özel mekanlar olmasına dikkat ettik. Lezzetli keşifler!
1. Meşhur Unkapanı Pilavcısı
Pilav ne kadar basit görünse de, yapması ve lezzetini tutturması bir o kadar zor bir yemek. Haliyle bu işi tutturan ve hakkıyla yapanı takdir etmek lazım. Tarihi Valens su kemerlerine komşu sayabileceğimiz Meşhur Unkapanı Pilavcısı Fatih’te İstanbul Manifaturacılar Çarşısı girişinde bulunuyor. Akşamları seyyar tezgahında faaliyet gösteriyor. Ayrıca hemen bitişiğinde bir de dükkan bulunuyor. Enteresan bir şekilde dükkanın da seyyar tezgah tarafından yönetildiğini öğrendik. Mekanın her saat çok fazla ziyaretçisi bulunuyor. Gündüz Unkapanı esnafının, turistlerin, gece eğlencesinden çıkıp gelenlerin, ünlü ziyaretçilerin, kısaca tüm meraklıların ortak noktası bu leziz pilavın tadına varmak. Nohutlu tane tane pilavın üzerine konan tavuk, ufak bir karabiber dokunuşu ile harika bir öğün oluyor. Dükkanın içine girmektense sokakta tabureye sıkışıp yemek sanki pilavı daha da tatlandırıyor!
Adres: Molla Hüsrev Mah., Atatürk Bulvarı, İMÇ 1. Blok, Fatih
Telefon: 0 212 522 91 55
2. Beyoğlu Kelle Söğüş
Muammer Usta 130 yıllık tezgahı ile Beyoğlu’nun simgelerinden biri. Tabi ki ustamız 130 yaşında değil, fakat dede mesleği 1890 yılına dayanıyor. Kendisi de 15 yaşından beri kelle söğüş işini yapıyor. Kelleyi ustalıkla hazırlayışını izlemenizi tavsiye ederim, bu yemeği sevmeseniz dahi el işçiliği hoşunuza gidecek. Muammer Usta her gün Nevizade çıkışındaki küçük tezgahında gün boyu onlarca müşterisine İzmir usulü soğuk kelle hazırlıyor. Yemeyenlere, burun kıvıranlara ise sözü var; “Kelle tam iki saat boyunca haşlanıyor, yenilebilecek en sağlıklı ve en hafif yemek” diyor.
Adres: Kamer Hatun Mah., Kamer Hatun Cad., Balık Sok., No:2, Beyoğlu
Telefon: 0 535 323 84 39
3. Karaköy Balıkçıları
Sokak lezzetleri, şehirle bütünleşen yegane gastronomik cevherler aslında. Karaköy balıkçı pazarı da bunun en güzel kanıtı. Ne Karaköy’ü balıkçılar olmadan düşünebilirsiniz, ne de aynı balık pazarını başka bir manzaraya koyabilirsiniz. Vapurdan veya tramvaydan Karaköy’de inip, Galata Köprüsü’nün bittiği yerden Perşembe Pazarı’nın arkasına dalarsınız. Haliç’in en güzel manzaralı yerinde, tarihi yarımadayı en güzel gördüğünüz noktada bir gün batımındasınızdır tam olarak. Etrafta balıkçıların bağırışmaları ve selelerin içinde hala kıpırdayan balıklar güneşin batışının şarkısını söyler. Siz yarımadada Sultanahmet’i ışıklarından seçmeye çalışırken, burnunuza gelen ızgara kokusu sizi sahile doğru çeker. Seyyar balık ekmek tezgahlarında balıklardan çok yeşillikler gözünüze çarpar. Bol soğanlı, bol yeşillikli, nar ekşili dürüm uskumrunuzu beklerken Seyyar Balıkçı Emin Usta ile sohbet edersiniz. Deniz kenarında plastik bir masaya oturup İstanbul’da sıkça ziyaret etmeniz gereken bu güzel liman semtinin tadını çıkarırsınız, balık ekmeğinizle birlikte.
Adres: Karaköy Balık Pazarı
4. Soydan Turşuları
Soğuk kış günleri öncesi herkesin ihtiyacı olan sokak lezzetimiz de turşu suyu! Filmlere konu olan, “Turşunun iyisi limondan mı yapılır, sirkeden mi?” sorusuna nihayet mantıklı bir cevap bulduğumuz Soydan Turşuları, Beşiktaş Çarşı’da yer alıyor. Meğer turşu yazın sirke, kışın limondan yapılırmış. İstanbul’da sevdiğimiz diğer tarihi turşucular gibi, Soydan da yazın Bursa’nın Gedelek köyünden taze çıkan sebzelerle turşu kuruyor. Minicik dükkanda birbirinden leziz onlarca turşu bulmak mümkün. Bir bardak tuşu suyunu sokak lezzetlerinin en şifalısı olarak seçebiliriz.
Adres: Sinanpaşa Mah., Şair Leyla Sok., No:5, Beşiktaş
Telefon: 0 212 259 32 02