Söz konusu ev dekorasyonu olduğunda klasik zemin kaplamaları yaratıcı fikirlerin önünde büyük bir engel oluşturuyor. Banyo ve mutfaktaki geleneksel desenlerden sıkıldıysanız, yer kaplaması için daha modern seramik stillerini deneyebilirsiniz. Bunun için tarzınıza uygun fayans desenlerini seçtikten sonra gerekli malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli. Unutmadan, bir de mutfak veya banyoya fayans nasıl döşenir konusu hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. O halde, bulmacanın tüm parçalarını birleştirmek için okumaya devam edebilirsiniz.
8 Adımda Fayans Döşemesi Nasıl Yapılır?
İster daha estetik bir dekorasyon ister kırık ve çatlak gibi hasarlar için olsun, evinize fayans döşemesi yapmanız gerekiyorsa aşina olmadığınız terimler ve uzun işlemler başlangıçta gözünüzü korkutabilir. Tabii ki her işin kendine göre zorlukları var; ancak hiç endişelenmeyin. Aşağıdaki adımları takip ederek banyo ve mutfak fayansı nasıl döşenir sorunuza cevap bulabilirsiniz.
1. Adım: Fayanslarınızı seçin ve ardından zemini uygulama için hazırlayın.
Uygulamaya geçmeden önce bir noktayı açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Yere veya duvara fayans nasıl döşenir diye merak ediyorsanız, her iki işlemin de esasen benzer yöntemlerle uygulandığını bilmelisiniz. Duvara fayans döşeme işlemi aşağıdan yukarı doğru, yere fayans döşeme işlemi merkezden kenarlara doğru yapılıyor.
Yere fayans nasıl döşenir sorusu için hazırlanan bu rehberde ilk olarak döşeme yapacağınız alana uygun yer kaplaması seçeneklerini tanımalısınız.
- Banyo ve mutfak gibi ıslak bölgelerde yer kaplaması için suya dayanıklı seramik ve cam mozaik malzemeler tercih ediliyor.
- Proje alanının harç, karo ve üzerine koyulacak eşyaları destekleyecek kadar temiz, kuru ve düz bir zemin olması gerekiyor.
- Uygulama zeminini inceleyerek karoların düzgün şekilde yerleştirilmesine engel olacak tüm eğim ve çatlakları düzeltmelisiniz.
- Bu aşamada fayans üstüne fayans nasıl döşenir sorusu zihninizi kurcalayabilir. Bu işlem için fayans yüzeyindeki tüm pürüzleri giderdikten sonra dolgulu astar ya da seramik astar uygulaması yapmanız gerekiyor.
- Alanı ölçerek yeterli miktarda karoya sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca kırılma ve diğer hata payları için fazladan karo bulundurmanızda yarar var.
2. Adım: Fayans döşeme için gerekli malzemeleri hazırlayın.
Yer kaplaması için profesyonelleri aratmayacak bir iş çıkarmak istiyorsanız, buna uygun ekipmanlara sahip olmalısınız. Seviye tespit elemanları sayesinde su giderleri için gerekli eğimi oluşturabilir veya isteğinize göre dümdüz bir zemin elde edebilirsiniz. Fayans döşemesi için gereken malzemeler şu şekilde:
- Seramik kesme aleti
- Plastik tokmak
- Derz klipsi
- Derz dolgusu
- Seramik malası
- Seramik yapıştırma harcı
- Dolgulu astar (fayans üstüne fayans döşeme işlemi için)
3. Adım: Uygulamaya geçmeden önce zemin için taslak hazırlayın.
Fayans döşeme konusunda özgüveniniz yüksek olsa bile iş bitiminde garip şekilli fayanslarla karşılaşmak istemezsiniz. Bu nedenle yer kaplamasına geçmeden önce, özellikle banyoda duş kabini, klozet ve diğer zemin demirbaşlarını da hesaba katarak fayans projesinin bitmiş bir taslağını hazırlayın.
- Uygulama öncesi taslak görüntü hazırlarken zemini ızgaraya benzer şekilde tebeşirle çizin.
- Yan duvarlardaki orta noktaların zemin merkezinde bıraktığı izdüşümü bularak bu noktayı merkez kabul edin.
- Zeminde belirlediğiniz merkezi referans alarak duvar diplerinin tam ortasına denk gelecek şekilde birbirini kesen iki çizgi çizin. Böylece uygulama için zemini dört parçaya bölmüş olacaksınız.
- Zemini dört parçaya böldükten sonra merkezden kenarlara doğru olacak şekilde fayans yerleşimini kafanızda hayal edin ve tebeşir yardımıyla çizin.
- Ardından elinizdeki fayanslarla kuru bir çalışma yaparak tasarladığınız düzeni test edin. Bu sırada aralarına derz klipsi koymayı ihmal etmeyin. Bu sayede kenarlarda kalan boşluklar için ne kadar fayans kesmeniz gerektiğini kabaca hesaplayabilirsiniz.
4. Adım: Seramik yapıştırma harcını hazırlayın.
Kalekim harcı olarak da bilinen seramik yapıştırma harcı karoların zemine güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlıyor. Çimento ve ince kumdan yapılan bu yapıştırma malzemesini kuru şekilde satın aldıysanız, su ile karıştırarak harç oluşturmanız gerekiyor.
- Fayans yapıştırma harcını büyük bir kovada, üretici talimatlarına uygun bir şekilde harç karıştırıcı kullanarak homojen kıvama gelene kadar karıştırmalısınız.
- Harcı hemen kullanmak yerine karıştırdıktan sonra 5-10 dakika boyunca bekletmelisiniz. Bu sürede yapıştırıcı kimyasallar aktif hale geliyor.
- Fayans döşemesini büyük bir alana yapacaksanız, tek seferde büyük bir partiyi karıştırmak yerine küçük setler halinde ilerleyin. Böylece hepsini kullanamadan sertleşmesinin önüne geçebilirsiniz.
- Harç sertleşmeye başladıktan sonra tekrar su eklemeyin. Bu işlem harcı zayıflatarak fayans ile zemin arasındaki yapışmayı ciddi ölçüde azaltıyor.
5. Adım: Fayans malası kullanarak harcı zemine uygulayın.
Fayans malası gibi seramik ve sıvacı aletleri döşeme için özel olarak tasarlanan düz ve çentikli iki kenardan oluşuyor. Malanın çentikli kenarındaki diş derinliği kullanacağınız karoların tipine ve boyutuna göre değişiyor. Genellikle karolar ne kadar büyükse çentiklerin de o kadar büyük olması gerekiyor.
- Karıştırma kovasından bol miktarda harcı malayla çıkarın.
- Harcı zemine iyice yayarken malanın düz tarafını kullanın.
- Kabaca 45 derecelik bir açıyla fayans harcını zemine bastırarak yapışma kuvvetini artırın.
- Seramik malasının çentikli tarafıyla zemine sürdüğünüz harcın üzerinde çizgili bir yapı oluşturun.
- Harcı dairesel ve desenli şekiller yerine yalnızca tek bir yöne doğru taramalısınız. Bu şekilde fayansı yerleştirdiğinizde altta kalan kanallar düzleşip sıkılaşarak yapışma etkisini artırıyor.
6. Adım: Fayansları yerleştirin ve hizalayın.
Harcı döktükten sonra karo nasıl döşenir diye düşünüyorsanız, deneme için merkez noktasının çevresinde birkaç adetle başlayabilirsiniz. Bu sayede hem olası bir hatayı önleyebilir hem de elinizin alışmasını sağlayabilirsiniz.
- İlk fayansı harcın üzerine yerleştirdikten sonra karonun iyice yapışması için plastik tokmakla hafifçe vurun. Kenarlardan çıkan harç artıklarını malayla alarak fayansa bulaşmasını önleyin.
- Diğer fayansları da döşemeye devam ederek aynı işlemleri tekrarlayın. Bu aşamada fayanslar arasındaki ideal mesafeyi korumak için derz klipsi kullanmanız gerekiyor.
- Derz klipslerini dört karonun birleştiği köşelere yan yatırarak değil, yukarı ve dışa doğru bakacak şekilde yerleştirmelisiniz.
- Her 3-4 fayans yerleştirme işleminin ardından, biraz uzaklaşarak yanlış hizalanmış bölümleri görebilir ve harç henüz ıslakken düzeltebilirsiniz.
7. Adım: Köşeler için fayans kesme işlemine geçin.
Döşeme taslağı hazırlama aşamasında dörde böldüğünüz zeminin her parçasını fayansla döşedikten sonra harcı belirli bir süre kurumaya bırakmanız gerekiyor. Sertleşme süresi harç türüne ve markasına göre değişse de genellikle 24 saat kuralı uygulanıyor. Bu süre zarfında fayansların üzerine basmamalısınız.
- Kenar kısımlarında kalan boşlukları ölçerek seramik kesici yardımıyla fayansları küçük parçalar halinde hazırlayın.
- Fayansları keserken sıfıra sıfır ölçü almak yerine harcın genleşme payını da hesaba katarak bir miktar boşluk bırakın.
- Kesilen kenarları aşındırıcı bir taş yardımıyla düzleştirdikten sonra tıpkı diğer taşlar gibi bunları da döşeyin.
8. Adım: Derz dolgu ürünleri ile boşlukları tamamlayın.
Zemin kaplamasının kenar bölümlerini de kurumaya bıraktıktan sonra geriye derz dolgu ürünleri kullanarak fayans aralarındaki boşlukları doldurmak kalıyor.
- Derz dolgusuna geçmeden önce klipsleri teker teker sökün.
- Derz harcını üretici talimatlarına uygun şekilde hazırlayarak boşluklara uygulayın. Dilerseniz, hazır derz malzemesi de kullanabilirsiniz.
- Her boşluğu doldurduktan sonra yaklaşık 5-6 saat kurumasını bekleyin ve fayans üzerindeki derz artıklarını nemli bir sünger yardımıyla silin.
- Son olarak yüzeylerin tamamen kuruması ve suyla temasa hazır olması için yaklaşık 1-2 gün boyunca bekleyin.
Artık fayans döşemesi hakkındaki temel bilgileri edindiğinize göre mutfak ve banyo dekorasyonu için geleneksel karo desenlerine hapsolmak zorunda değilsiniz. Son olarak ister mutfakta ister banyoda olsun, #KendinYap fayans döşeme uygulaması için ihtiyacınız olan tüm malzemelere n11.com fırsatlarıyla sahip olabilirsiniz.