Adana Gezilecek Yerler

Adana Gezilecek Yerler

Bahar aylarında gidilebilecek, yaz aylarında mecbur kalınmadıkça yaklaşılması tavsiye edilmeyen yerlerin başında Adana geliyor. Biz baharı da beklemeden Ankara’nın ayazından biraz kaçalım ılık bir kış görelim dedik ve günü birlik bir Adana gezisi planladık. Ardından da Adana gezilecek yerler listesini sizlerle de paylaşmak istedik. Hava yolu taşımacılığının yaygınlaşması ve bilet fiyatlarının eskisi kadar bütçeyi sarsmadığı şu günlerde, 10-15 gün önce alınmış bir uçak bileti ile hayet uyguna bir Adana gezisi yapabilirsiniz. Dilerseniz bilet fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz. Tek günlük bir gezi olacağı için erken bir saatte oraya varmanın iyi bir fikir olacağını düşündük ki öyle de oldu. Akşam 20.00’daki dönüşümüze kadar yapacaklarımız için araba kiralamayı değil toplu taşıma araçlarını ya da taksileri tercih ettik. Tabi ona göre de bir gezi planı çıktı ortaya zira araba kiralayacaklar için birkaç güzel alternatif daha eklenebiliyor Adana için. Lafı daha fazla uzatmadan Adana gezilecek yerler turumuza başlayalım hemen!

Adana’da Kahvaltı Yapılacak Yerler

Adana Gezilecek Yerler Kahvaltı

Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki mesafe 7-8 km kadar. Sabah erkenden oraya vardıysanız yapmayı planladığınız ilk şey kahvaltı yapmak oluyor elbette. Adana kahvaltı yapılacak yerler denildiğinde ilk akla gelen yer; yörede nam salmış, kulaktan kulağa ismi duyulmuş, küçük, hatta büfe gibi bir börekçi. Levent Börekçisi sabahın daha ilk ışıklarında önünde bir kalabalığın sıra beklediği küçücük bir dükkan. Daha önce mutlaka tattığınız su böreğini, özellikle kaşar peynirli ve beyaz peynirlisini, bir de burada tatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Minik bir sehpa üstüne, kağıt üzerinde doğranmış olarak servis edilecek, sunumu sizi tatmin etmeyecek belki ama; özellikle eski Adana’yı gün içinde dolaştıkça, o dükkan ve börek sunumundaki salaşlığın gayet de oraya özgü bir şey olduğunu anlayacaksınız. Sıcacık gelen bu börekleri çay ile afiyetle tüketiyor ve basit ama leziz bir kahvaltı yaptıktan sonra eski Adana bölgesini gezmeye başlıyoruz.

Adana Gezilecek Yerler Listesi

1. Taş köprü

Adana Gezilecek Yerler Taş Köprü

Adana gezilecek noktalar dendiğinde akla gelen ilk mekanlardan biri Taş Köprü oluyor. Kuşlar, ördekler, balık tutan insanlar, 16 asırlık bir Roma dönemi köprüsü üzerinden koşar adımlarla geçen kent merkezi insanları… Tarihin kullanılabilir yapıları, gündelik hayatın içinde kullanılan yapılar, köşkler, binalarda olduğu gibi bu dünyanın kullanılmakta olan en eski köprüsü unvanını taşıyan Taş Köprü de insanı çok mistik bir atmosfere sürüklüyor. 14 kemerli tarihi bu köprünün üzerinde güneşin doğuşunu seyretmek, kalabalığı, koşturmacalarını ve izlemek tarifsiz bir huzur veriyor.

2. Ulu Cami-Külliyesi

Adana Gezilecek Yerler Ulu Cami

Taş köprüden geçtikten sonra karşınıza huzur dolu külliyesi ile Ulu Cami çıkacak. İçeriyi  gezmemizi tavsiye eden tonton dedelerin ısrarı ile içerisini de gezdik. Gerçekten de huzur veren bir dinginliği var. Ayrıca buranın arka taraftaki parkı ve yakınlardaki saat kulesini görmeyi de ihmal etmeyin.

3. Kazancılar Çarşısı

Adana Gezilecek Yerler Kazancılar Çarşısı

Aynı güzergahta devam ederek görebileceğiniz bir diğer yer olan kazancılar çarşısı buram buram eski Adana’dır. Tek katlı eski dükkanlar ve tabi kazancılar, bir de ahşap işlemecileri var. Yolu takip ettikçe orada, yine levent börekçisi kadar kıyıda köşede kalmış küçük bir dükkan “Helvanın mucidi-since 1884, Hacı Ahmet Şahin” tabelası ile karşınıza çıkacaktır. Aynı sokak üzerinde muadilleri de olan bu helvacı, iddiasına göre tahin helvasının ilk yapıldığı yermiş. Orada mutlaka, helva, cezerye ve lokum tatmanızı öneririm. Sonra muhtemelen döndüğünüzde, evinizde yemek için ya da “Nasıldı adana?” diyenlere “Yenen her şeyi güzeldi” demek adına bir ya da birkaç paket helva lokum ya da cezerye alacaksınız.

4. Bebekli Kilise

Adana Gezilecek Yerler Bebekli Kilise

Bebekli Kilise çatısındaki Meryem Ana heykeli, uzaktan bakıldığında bebeğe benzediği için bu ismi almış. Adana tarihi yerler listesinde ilk sıralarda yer alabilecek bu kilise; küçük, sıcacık ve hala aktif olarak kullanılıyor. Sebebini bilmemekle birlikte bahçesinde polislerin mesai yaptığını gördük. Görevlisi çok sıcak kanlı, gelenlerle sohbet eden yabancı uyruklu bir kadındı. Mumumuzu yakıp dileğimizi dileyip (dünya barışı:)) o sessizlikte biraz soluklandık.

5. Sinema Müzesi

Adana Gezilecek Yerler Sinema Müzesi

Aynı alan etrafında gezilebilen tüm bu yerlerin, en güzellerinden biri, Atatürk Evi ile yan yana bulunan, eski bir köşk içindeki Sinema Müzesi idi. İçinde, Adanalı ünlü aktör ve aktristlerin, ressamların, şarkıcıların, yazarların ve yönetmenlerin eserleri, eşyaları, kostümleri, balmumu heykelleri, film afişleri bulunan bu müze; dopdolu, rengarenk kocaman bir film arşivi kutusu gibiydi. Gördükçe “vay be bu kişi de mi Adanalıymış” diyecek, neredeyse çocukluğunuzun tüm Yeşilçam film karakterlerini orada görme şansı bulacaksınız. Yılmaz Güney, Şener Şen, Ali Şen, Menderes Samancılar bu isimlerden yalnızca birkaçı.

6. Atatürk Evi

Adana Gezilecek Yerler Atatürk Evi

Sinema müzesine komşu olan Atatürk Evi buram buram tarih kokuyor. Ayrıca burada Atatürk’ün son yıllarındaki Adana ziyaretinden olan fotoğraflara da yer veriliyor. Odalar, eşyalar, ışıklandırma ve tüm atmosfer görülmeye değer.

7. Antika Dükkanı

Eski Adana bölgesinde yine bahsetmeden geçemeyeceğim bir güzellik de çok hoş bir antika dükkanı idi. Hoş sohbet eşliğinde ikramlar yapılan küçük bir dükkan. İkram olarak sundukları, Kaynar isimli içecek, loğusa şerbeti olarak, yedi farklı bitki ile yapılıyormuş, üzerinde ceviz ile servis edilen kaynarı burada ya da başka bir mekanda tatmanızı tavsiye ederim.

8. Adana Merkez Parkı

Adana Gezilecek Yerler Merkez Parkı

Dönüş saatimize az bir vakit kala biz tekrar Taş Köprü’ye dönüp, Taş Köprü etrafından başlayan ve ucu bucağı olmayan Adana Merkez Parkı’nda biraz yürüyüş yaptık. Seyhan Nehri kenarında oturup çaylarımızı yudumladık ve şansımıza, güneşin doğuşu gibi batışını da yine orada izleme şansı bulduk.

Adana’da Ne Yenir?

Adanada Ne Yenir

Adana kebap demekse kebap eşittir Adana demek… Adana kebabı, ciğer şiş, şalgam, mumbar, şırdan yemeden sakın ha Adana’dan dönmeyin. Bu tatları yerinde tatmak için birçok seçenek, güzel yorum ve puanları olan hayli mekan var. Biz yine eski adana bölgesinde bulunan Eyvan Kebap’ı tercih ettik ve hiç pişman olmadık. Mumbar ve şırdan yemekleri herkesin damak tadına hitap etmeyen hatta birçoğumuzun da sevmediği yemek türlerinden. Biz sırf deneme amaçlı yemek istedik fakat gündüz saatlerinde bulamayacğımızı söylediler, haklılarmış. Açık şırdancı bulmak o saatlerde epey zormuş. Sadece, dönerken tesadüfen havalimanı yakınında bir seyyar satıcıda rastladık bu yemeklere. Ayak üstü deneme şansımız oldu fakat başarılı pişirilmediklerini bu yüzden ilk denememiz için doğru adres olmayan bir elden çıktıklarını düşündük. O iki lezzete ileride bir gün bir şans daha vereceğiz. :)

Adana Gezilecek Yerler Tatlı

Gelelim tatlıya… Biz tatlı için Kadayıfçı Olcay’ı tercih ettik. Eyvan Kabap’ın karşısında güzel bir mekana sahip tatlıcı. Öyle güzeldi ki fıstığa doyduk diyebilirim. Dondurma ile yedim, sanki kaymağın hatırı kaldı.

Daha sonra çok yorulmadan, aynı güzergah ve alan içinde görme şansı bulduğumuz tüm bu yerlerden, yemek yediğimiz mekanlardan çok memnun kaldık. Adana gezilecek yerler bu kadarla da sınırlı kalmıyor elbette. Bunlar yalnızca bizim bir güne sığdırabildiklerimiz. Son olarak nacizane fikrim; Adana insanları ile gidin tanış olun, konuşun, yemeklerini, tatlılarını, içeceklerini tadın, derim.

Türkiye’de gezip görülecek daha pek çok tarihi kent var. Hangileri olduğunu merak ediyorsanız buradan buyurun!

Önceki YazıSonraki Yazı