Teknolojinin kalbinin attığı yer olan Silikon Vadisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. İlk olarak çokça merak edilen Silikon Vadisi nerede sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Kuzey Kaliforniya’daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine Silikon Vadisi ismi verilmektedir. Orjinal adı “Silicon Valley” olan bu vadi büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bütün internet ve teknoloji sektörünü oluşturan binlerce şirket Silikon Vadisi’nde yer almaktadır. Bunun yanı sıra son zamanlardaki sansasyonel haberlerle de sık sık gündeme gelen Silikon Vadisi ile ilgili gerçekler yazımızda sizleri bekliyor.
Neden “Silikon” Vadisi?
Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Silikon Vadisi’nin bu ismi almasının sebebi bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon çip üreticilerdir. Bu üreticiler ayrıca teknoloji alanındaki gelişmelere de büyük katkı sağlamaktadır. Doğrudan silikon üretimiyle adını alan vadi daha sonraları yüksek teknoloji ile ilgili sektörleri ifade etmek için kullanılan bir isim haline gelmiştir. Çünkü bu tipteki pek çok firmanın merkezi ya da çıkış noktası burasıdır. Silikon Vadisi şirketleri arasında yer alan firmalardan bazıları; Intel, Cisco, Google, HP, Maxtor, Softway, Apple, Microsoft, Facebook, Twitter, Mozilla, Oracle, Nvidia gibi büyük firmalardır.
Silikon Vadisi Nedir & Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Silikon Vadisi’nin geçmişine ve nasıl ortaya çıktığına değinmeden önce içinde bulunduğu Kaliforniya eyaletinden bahsedeceğiz. Bundan yaklaşık 200 yılı aşkın süre önce Kuzey Amerika’nn batı sahillerinde bulunan Kaliforniya’nın başkenti El Dorado bölgesinde altın yatakları keşfedilmiştir. Bundan sonra Kaliforniya eyaleti “Altın Eyaleti” olarak anılır hale geldi. Altın yataklarının yanı sıra Kaliforniya; süt, bal ve üzüm üretiminde meşhurdur. Tüm bunlar dolayısıyla geçim kaynağı açısından verimli ve rahat bir yerleşim yerine dönüşen Kalifroniya girişimci ruhlu kişilerin de ortak adresi olmayı başarmıştır.
Silikon Vadisi’nin ortaya çıkışına gelecek olursak… Vadi’nin kuruluşu 1891 yılında kurulan Stanford Üniversitesi ile ilişkilendirilebilir. Üniversitenin kurulması bir nevi vadinin temellerinin atılması anlamına geliyor. Şöyle ki; Stanford mezunu olan Bill Hewlett ve David Packard üniversitenin desteği ile 1939 yılında kampüs yakınlarındaki bir garajda Hewlett Packard (HP) şirketini kurmuşlardır.
Daha sonra Stanford Ünivesitesi Dekanı, üniversitenin çevresinde bulunan tüm arazileri teknoloji şirketlerine satmıştır. Böylece bu bölgenin dünyada teknoloji merkezi olmasını sağlamıştır. Bölgede kurulan ilk şirketler arasında General Electric ve Eastman Kodak bulunmaktadır.
Silikon Vadisi Şirketleri ve Başarıları
Silikon Vadisi, teknoloji şirketlerinin kurulmasıyla büyük başarılara imza atan bir bölge haline gelmiştir. 1957 yılında “Hain Sekizliler” isimli aralarında Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Gordon Moore, Jay Last gibi isimlerin bulunduğu grup Shockley’nin iletken transistörünü geride bırakarak daha üstün Fairchild yarı iletken transistörünü geliştirmişlerdir.
Daha sonra Hain Sekizliler’den ikisi gruptan ayrılarak 1968’de Fairchild şirketini bırakarak Intel’i kurmuşlardır.
1963 yılında ise Doug Engelbert, Fair Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ilk bilgisayar faresini (mouse) geliştirmiştir ve ayrıca internette online sisteminin temellerini atmıştır.
Bunların yanı sıra Shockley firmasının bünyesinde çalışan elemanlar ayrıldıklarında tam 65 yeni şirket kurmuşlardır. Silikon Vadisi’ndeki şirketlerde çalışan elemanların kendi aralarında adeta bir yaratıcılık rekabeti bulunuyordu. Bu çok normaldi zira bu bölgede kimse sözleşmeli olarak çalışmak istemiyor, herkes kendi yaratıcılığıyla yeni bir şeyler geliştirmek ve kendi şirketini kurmak istiyordu. O zamana kadar Silikon Vadisi dışında hiçbir Amerika eyaletinde işten ayrılan eleman eski patronuna rakip olacak şekilde bir şirket kuramıyordu. Silikon Vadisi bu anlamda da bir ilkin gerçekleştiği yerdir.
1971 yılında Intel ilk mikroişlemci Intel 4004’ü geliştirmiştir. 1972’de ise Ethernet internet temelli bu teknoloji LAN’larda veri alışverişini mümkün kılar hale geldi. Bilindiği gibi “LAN Protokolu” yerel bir merkezde bilgisayarlarla iletişim kuran protokol anlamına gelmektedir. Bu gelişmelerin yanı sıra Xerox’un Palo Alto’daki araştırma merkezinde ilk lazer yazıcı icat edilmiştir.
1976 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak Cupertino’da ilk şirketlerini açtılar ve şu an adeta rakipsiz bir marka olan Apple markasını kurdular. Burada ilk olarak Apple marka bilgisayarlarını satmaya başladılar.
1994 yılında Jerry Yang, Stanford Üniversitesi’nde bir karavanın arkasında günümüzde de popülerliğini sürdürmekte olan arama motoru Yahoo’yu kurdu.
Ve Google… Google da Silikon Vadisi şirketlerinden! Yine Stanford Üniversitesi mezunları olan Sergie Prin ve Larry Page 1998 yılında Mountain View’de Google’ı kurmuşlardır.
Mack Zuckerberg ise Harvard Üniversitesi’nde okurken 2004 yılında Facebook’u kurdu ve Palo Alto’ya taşıdı.
Silikon Vadisi’nin Bu Başarısının Sırrı Ne Olabilir?
Günümüzde Silikon Vadisi’nin bir benzerini daha inşa etmek neredeyse imkansızdır. Silikon Vadisi’nin temel amacı; araştırma merkezlerindeki teorik bilgi ve hedefleri teknoloji ile birleştirerek yeni ürünler elde etmek, firma ve kuruluşları teknoloji bazlı olmaya teşvik etmektir. Ütelik bu amacını başarmıştırda… Peki Silikon Vadisi’nin bu denli başarılı olmasının nedenleri neler olabilir?
Öncelikle Silikon Vadisi şirketlerinin sahiplerinin pek çoğu Silikon Vadisi bölgesinde yer alan Stanford Üniversitesi mezunudur. Dolayısıyla burası adeta bir yetenek ve yaratıcılık fabrikası halini almıştır. Dünyadaki pek çok ülkeden yadsınamaz sayıda beyin göçü alan Silikon Vadisi 1 trilyon dolardan daha fazla bir pazara sahip bulunuyor.
Silikon Vadisi’nde en zeki girişimciler bir anda büyük bir servete kavuşmuşlardır. Günümüzde 250 binden fazla elemanın çalıştığı bu yerde elamanların yıllık geliri 80.000 dolar civarında. Silikon Vadisi elemanları istedikleri gibi bir firmadan başka bir firmaya kolayca geçiş yapabiliyorlar.
Silikon Vadisi’ndeki şirketler çalışanlarına çok esnek ve cazip fırsatlar sağlıyorlar. Basketbol sahaları, ücretsiz yemek, masaj, kuru temizleme bunlardan sadece bazıları…
Silikon Vadisi’nde hayatta kalabilmek için ise tek bir mottonuz olmalı: “Rakiplerden daima ileri olmak.” Çünkü, teknoloji hızla gelişiyor ve buna ayak uydurmanız gerekiyor.
Bunun yanı sıra Silikon Vadisi’ndeki firmalarda yatırımlar milyon dolarlar civarında seyredebiliyor. Ancak karmaşa olmadan, düzen içinde. Ürün koymadan önce senelerce geliştirme yapılmıyor, aylar hatta haftalar içinde üretime başlıyorlar. Yanlış ya da eksik durumda ise plandan vazgeçilip hemen yeni ve iyileştirilmiş bir planla devam ediliyor. Ezberci bir matığın yerine yeni fikirlerin daima değerlendirildiği bir yapı var.
Silikon Vadisi Sansasyonları
Amerika Silikon Vadisi her ne kadar teknoloji ile gündeme gelse de zaman zaman sansasyonel iddialarla da sık sık karşımıza çıkıyor. Son zamanlardaki Silikon Vadisi iddiaları ise seks ve uyuşturucu skandalları. Amerikalı gazeteci Emily Chang, Silikon Vadisi ile ilgili kaleme aldığı kitabında daha önce hiç gündeme gelmemiş iddialarda bulundu. Bunlardan biri de Silikon Vadisi’ndeki iş adamları ve yatırımcıların düzenlediği seks ve uyuşturucu partileri… Partilerin Facebook, Snapchat ya da e-posta ile duyurulduğunu ifade eden Chang, Silikon Vadisi’nde çalışan çoğu insanın da bunlardan habersiz olduğunu savunuyor.