Başka bir dünya yok. Bu cümle kulaklarımızda her zamankinden daha gerçek tınlamalı. İçinde yaşadığımız dünya ve bizi çevreleyen doğa için hem uluslararası örgütler hem de bireysel olarak yapılacak pek çok şey var. Öncelikle kendi etrafımızdan başlayarak bir farkındalık yaratmak belki de kısa yoldan yapabileceğimiz en faydalı şey dünyamız ve doğa için. Bu farkındalık çalışmalarında birtakım önemli tarihleri bilmek ve bilinirliğini artırmak için çalışmak gerekiyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü de dünya çapında çevre koruma için dikkatleri en üst seviyeye çekmek amacıyla hem ulusal hem de uluslararası arenada farkındalık etkinliklerinin yapıldığı önemli bir gün.
Birleşmiş Milletler her sene Çevre Koruma Günü için bir tema belirliyor. Bu senenin Dünya Çevre Günü teması ise “doğaya bağlan” sloganı çerçevesinde belirlenmiş. Bu sene Dünya Çevre Koruma Günü’nü kutlamak ve doğaya ses vermek için yapılan çağrı, ister kentlerde ister kırsal alanda olun, bu günde mutlaka doğayla buluşabileceğiniz bir yerlere gidin. Bir park, bir göl kenarı, bir kumsal olabilir bu yer. Doğanın zenginliğini ve bizim için bir hazine olduğunu anlamak için onunla temas kurmanın önemi vurgulanıyor. Dünyanın her bir yerinde çeşitli Dünya Çevre Günü etkinlikleri ile kutlanacak olan 5 Haziran tarihinde siz de doğaya kendiniz için kendi imkânlarınız dâhilinde ses vermeyi unutmayın!
Çevre ve çevrecilik konularındaki duyarlılığımızı yalnızca belirli günler ve haftalar mantığı ile değil, sürekli hale getirmemiz ayrıca mühim elbette. Bunun için bireysel olarak atabileceğimiz küçük adımlar, çevremizi korumak ve dünyamızı daha yaşanabilir bir yer kılmak için büyük etkilere yol açabilir. İşte Çevre Koruma Günü dışında da gündelik hayatınızda çevre koruma için yapabileceğiniz şeylerden 11 tanesi!
1. Dolmadan çalıştırmayın.
Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tamamen dolduktan sonra çalıştırın. Hem daha az kimyasal hem de daha az su demek bu gezegenimiz için.
2. Çevre dostu ürünler kullanın.
Günlük hayatta kullandığınız ürünlerin çevre dostu ürünler olmasına özen gösterin. Zaten ürünlerin tanıtımlarında bu nitelikleri açıkça belirtilir.
3. Alışverişleriniz için bir bez çanta edinin.
Plastik poşet ve kâğıt poşet tüketimini azaltmak için çeşitli boyutlarda birkaç bez çanta edinebilirsiniz. Alışverişlerinizde bu bez çantaları kullanmanız küçük ancak efektif bir katkı. Üstelik bu çantalar çok trend ve çok sevimli!
4. Ampullerinizi LED ampuller ile değiştirin.
Aydınlanma konusunda çevreci olmak ve LED ampul kullanmak en önemli katkılardan biri olacaktır doğamız için. Eski ampullerinizi LED ampuller ile değiştirerek hem elektrik tasarrufu yapabilir hem de doğamızı korumaya yardımcı olabilirsiniz.
5. Duş sürenizi kısaltın.
Duş aldığınız süreyi 1 dakika kısaltmanız, ayda 150 galon su tasarrufu yapmanızla sonuçlanır. Kısıtlı su kaynaklarına sahip dünyamız için büyük bir iyilik yapmış olacaksınız. Ve elbette gelecek nesiller için de…
6. Haftada bir gün et yemeyin.
Hazır gıdalar ve paketlenmiş et ürünleri özellikle fiyatlarının gitgide ucuzlaması ve pratik olması sebebiyle en çok tercih edilen gıdalar arasında yer alıyor. Ancak en azından haftanın bir günü et ürünü tüketmemeye çalışın. Yoğun bir biçimde et tüketmenin karbon salınımı ve sera etkisi üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Hem haftanın bir günü vejetaryen beslenmek sağlığınız için de iyi olacaktır. Böyle bir uygulama Türkiye’de Etsiz Pazartesi olarak biliniyor.
7. Fişleri çekin.
Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini çekin. Kapalı konumda olsalar dahi elektrik harcıyorlar.
8. Buzdolabınızın arkasını temizleyin.
Evet, ilginç gelebilir ama çevreyi korumak için buzdolabınızın arkasını temizleyin. Özellikle tozlu mazgallar enerji tüketimini yüzde 30 oranında artırıyor. Basit ama önemli!
9. Ulaşım için carpooling!
İşe giderken her gün kendi arabanızı kullanmak yerine sizi yol üstünden alabilecek bir arkadaşınızın arabasıyla gidebilirsiniz. Buna carpooling adı veriliyor. Hem masrafları bölüşürsünüz, hem de çevre koruma için bir şeyler yapmış olursunuz.
10. Yerel üreticilerin ürünlerini kullanın.
Pazara çıkın. Yerel üreticilerin ürünlerini kullanmaya özen gösterin. Kendi küçük bahçenizi oluşturun. Süpermarketlerin uzun kuyruklarından kaçının. Organik ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra çevreyi korumak için de bir adım atmış olacaksınız.
11. Dünya Çevre Günü bonusu: İkinci el eşyalar!
Diş fırçamızı ikinci el almamız mümkün değil ama koltuklarımız illa sıfır mı olmak zorunda? Bazı ihtiyaçlarımızı ikinci el satın almak karbon ayakizinizi azaltmaya neden olacaktır.
5 Haziran Dünya Çevre Koruma Günü’nüz kutlu olsun. Siz çevre koruma için neler yapıyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın!