Bayramlar, geleneklerin yaşatıldığı en özel günlerden. Eski zamanlardan bu yana süregelen bayram geleneklerini biz de sizler için araştırdık. İşte hepimizin rastladığı ya da en azından duymuş olduğu eski Ramazan Bayramı gelenekleri.
1. Şeker Toplamak
Ramazan Bayramı’nın çocuklar için en eğlenceli yanı şeker toplama geleneği. Bayram gününde çocuklar büyüklerini ziyaret ederek şeker toplarlar. Bu nedenle Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı olarak da anılır. Özellikle eski dönemlerde yaygın olan bu Ramazan Bayramı gelenekleri günümüzde büyük şehirlerde çok fazla uygulanamıyor.
2. Küsleri Barıştırmak
Bayramlar, küs olan kişilerin barışması için bir vesile olarak kabul edilir. Bu nedenle küs olan kişilerin yakınları bayram günlerinde onları bir araya getirerek barışmalarına vasıta olur.
3. Akraba Ziyareti
Ramazan Bayramı gelenekleri arasında olmazsa olmaz akraba ziyaretleri vardır. Ananne, babaanne ve dedeler başta olmak üzere halalar, dayılar, amcalar ve diğer tüm büyükler bayramlarda ziyaret edilir. Böylece birbirini uzun süre göremeyen yakınlar bile bir araya gelme fırsatı bulur.
4. Bayrama Özel Tatlılar Yapmak
Bayramlarda çoğunlukla küçükler büyükleri ziyaret eder. Büyükler de birbirinden lezzetli tatlılar ile ikramda bulunurlar. Özellikle baklava ve şerbetli tatlılar, Ramazan Bayramı gelenekleri arasında yer alır. Hatta bazı bölgelerde baklavanın yanında sarma ikram etmek de adettendir.
5. Bayram Namazı Kılmak
Bayramlar, birlik ve beraberliğin yaşandığı en güzel günlerden. Bayramları anlamlı kılan dini ve geleneksel şeylerden birisi de bayram namazı. Herkesin bir arada kıldığı bayram namazının ardından yapılan bayramlaşma da birliğin en güzel sembollerinden.
6. Mezarlık Ziyareti Yapmak
Bayramlarda büyüklerimizi ziyaret etmek geleneklerin en güzellerinden. Bu dünyadan giden büyüklerimizi ziyaret etmeyi de unutmamak gerek. Bu nedenle Ramazan Bayramı’nda en kalabalık yerlerden birisi mezarlıklardır. Mezarlıkta olan yakınlarımızı ziyaret etmek bayram geleneklerinden.
7. Maaile Bayram Yemeği Yemek
Ramazan Bayramı gelenekleri arasında bir diğeri de aileleri bir arada tutan bayram yemekleri. Bayramda en güzel yemekler özenle hazırlanır. Büyüklerin elleri öpülür ve aileler hep birlikte sofraya oturur. Ramazan yemekleri demişken; güllaç tarifimize buyurmaz mıydınız?
8. Maddi Yardımlarda Bulunmak
Bayramların en güzel yanları birlik ve beraberliği sağlamalarıdır. Ramazan Bayramı’nın en güzel ve en anlamlı geleneklerinden birisi de zor durumdaki kişilere fitre ve zekat ile yardım etmektir.
9. Çocuklara Mendil Hediye Etmek
Ramazan Bayramı gelenekleri arasında en güzel örneklerinden birisi de çocuklara mendil vermektir. Büyüklerin özenle hazırladığı mendiller, onları ziyarete gelen çocuklara verilir. Çocukların sevindirilmesi için yapılan bu gelenek bayramın en güzel yanlarındandır. Çocuklara mendil hediye etme geleneği halen devam etmektedir.
10. Harçlık Vermek
Ramazan bayram gelenekleri içerisinde en yaygın olanlardan birisi de çocuklara harçlık vermek. Çocuklar bayramlarda büyükleri ziyaret ettiğinde büyüklerin de onlara harçlık vermesi ve onları sevindirmesi hala yaygın olan adetler arasında.
11. Davulculara Bahşiş Vermek
Ramazan ayı boyunca davulcular oruç tutacak olan kişileri sahur için uyandırır. Ramazan Bayramı sırasında ise davulculara bahşiş vermek adetler arasındadır. Böylece davulculara teşekkür edilmiş olur.
12. Kastamonu Geleneği: Bayram Çıkarma
Doğru duydunuz, bu geleneğin adı “Bayram Çıkarma”. Bayram gününde civar köylerden gelenler köyde ağırlanır, evlerde yemekler yenir ve köy meydanında eğlence düzenlenir. Kastamonu’da yaşatılan bu gelenek birlik ve beraberliğin en güzel sembollerinden.
13. Antep’in Kahke’si
Kahke, Gazientep yöresine ait bir yiyecek. Bayram günü eve gelen misafirlere ikram edilen kahke, Antep yöresinin olmazsa olmazlarından.
14. Sinop’ta Ramazan Bayramı: Helesa
Sinop köylerinde yaşatılan Helesa geleneği Ramazan ayında başlayıp bayramda da devam eder. Kayıkla kıyıya yanaşan gençler maniler okuyarak bahşiş toplar ve bayram ruhu bölgede son derece coşkulu yaşanır.