Hem felsefi hem de edebi geleneğe ve hatta karşı kültüre damgasını vuran, en ünlü kitaplar konusuyla oluşturulan listeler revaçta. Zamanın ruhunu yansıtan ya da yansıtmakla kalmayıp onu yazıldığı dönemde dönüştürme gücünü de taşıyan pek çok felsefi ve edebi eser var kuşkusuz. Kitap okumadan olmaz, dünyayı böyle anlayabiliyorum diyenler için bu listeleri takip etmek şüphesiz ki engellenemez bir tutku. Tıpkı takip ettiği listelerdeki kitapları gerçek bir kitap kurduna yakışır biçimde okuma tutkusu gibi.
Bütün bu muhteşem eserler bize insan hikâyesi anlatır. Yazarın baktığı yerden görülen pek çok hayatı, nesneyi ve olayı aktarır. Ancak kitapların da kendi hikâyeleri vardır elbette. Yazarın üretme sürecinde akışkan düşüncelerle kurduğu her türlü ilişki, aslında kendisini rahat hissettiği mekânlarda gerçekleşiyor. Bu mekânların okurlara anlattığı hikâyeler, kitabın kendi hikâyesini tamamlamada işe yarayabiliyor. Bu nedenle, biz de size en ünlü kitaplardan seçtiklerimizin nerede yazıldıklarına dair bir kısa liste hazırlayalım dedik.
1. Walden – Henry David Thoreau
Amerikan transandantalizminin öncülerinden olan ve aynı zamanda “açık hava filozofu olarak” da bilinen Henry David Thoreau’nun “Walden” kitabı hem bir sosyal deney hem de bir sivil itaatsizlik örneği olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bir bağımsızlık el kitabı olarak da okunabilen bu eser, on dokuzunca yüzyılın tam ortasında yazıldığında Amerikan yaşam tarzı için sarsıcı bir hamle niteliğindeydi. Thoreau, Walden’ı ABD’nin Massachussetts eyaletinde bulunan Walden Gölü’nün kenarındaki küçük bir kabinde yazdı. Eğer yolunuz düşerse, Thoreau’nun Walden’ı yazdığı kabinin bir replikasını aynı yerde görebilirsiniz.
2. İkinci Cins – Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir, hem çok iyi bir romancı hem de yirminci yüzyılın en önemli felsefecilerinden biridir. Henüz okumadıysanız, İkinci Cins sizi kadın doğulmayacağını, kadın olunacağını söyleyen derin bir felsefi analizle kucaklar. Kadın hareketlerinin referans kitaplarından biri olan İkinci Cins’i yazan güçlü ve cesur kadın Simone’un, eserini yazmak için uğrak noktası olarak seçtiği bir yer elbette vardı: 1940 ve 1950’lerde Paris’teki Café de Flore ve ardından da Les Deux Magots. Dünyanın, politikanın ve hak mücadelelerinin seyrini değiştiren en ünlü kitaplar arasında sayılan İkinci Cins ve diğer eserler işte bu iki kafede yazıldı.
3. Harry Potter ve Felsefe Taşı – J. K. Rowling
J.K. Rowling, Harry Potter serisinin ilk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı adlı kitabı yazarken kızıyla birlikte Edinburgh’te yaşıyordu ve zamanının çoğunu The Elephant House’da geçiriyor, bütün ilhamını buradaki ortamdan ve kahvelerinden alıyordu. Edinburgh’te “Harry Potter’ın doğum yeri” olarak da bilinen The Elephant House hâlâ açık ve edebi gezginlerin ve Harry Potter hayranlarının uğrak yeri olmaya devam ediyor.
4. Don Kişot – Miguel de Cervantes
Don Kişot’u küçükken kısacık bir kitap zannedenler, o ince versiyonunun ardından kitabı orijinal sayfa sayısıyla ellerine alıp okumaya başladıklarına ne büyük bir başyapıtla karşı karşıya olduklarını anladılar muhtemelen. İşte bu pop kültür ikonu, bu değirmenlere karşı savaşan figürün yaratım sürecinde Cervantes’in nerede olduğuna muhtemelen inanmayacaksınız ama doğru söylüyoruz: Hapiste. Cervantes bu ünlü eserin bir kısmını borçları yüzünden girdiği hapishanede kaleme aldı.
5. Döşeğimde Ölürken – William Faulkner
Yirminci yüzyılın en önemli romancılarından biri olan William Faulkner’ın Döşeğimde Ölürken kitabı da hem tarzı ve içeriği hem de yazıldığı yer konusunda en ilginç ve en ünlü kitaplar arasında yer alıyor. Faulkner, Döşeğimde Ölürken kitabını bir elektrik santralinde çalışırken yazmış. Mississippi Üniversitesi’nde bulunan bu binanın yıkılmasına geçen sene karar verilmişti.
Sizin de yazılış hikâyesini ve yerini bildiğiniz ünlü kitaplar varsa, yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın! :)