Keratin Bakımı Nedir, Nasıl Yapılır?

keratin bakımı

Çoğu zaman fark edilmese de saçlar güneş ışığı, havadaki partiküller ve hatta zararlı kimyasallar içeren ürünlerinden olumsuz yönde etkileniyor. Bu etkiler genellikle saçta doğal olarak bulunan keratin proteinin azalmasına neden olarak dökülme, kırılma ve kabarıklık gibi şikayetleri beraberinde getiriyor. Saç bakımında moda bir terim olan keratin tedavisi tam da burada devreye giriyor. Keratin bakım nasıl yapılır ve ne işe yarar diye merak ediyorsanız, tüm detayları sizin için derledik.

Keratin Bakımı Nedir, Ne İşe Yarar?

Keratin bakımı, saçın kaybolan elastikiyetini ve sağlığını yeniden kazandırmak için uygulanan kimyasal bazlı bir tedavi yöntemi. Bu işlem sırasında saç, tırnak ve deride doğal bir protein olarak bulunan keratinin saç dokularına yapay olarak verilmesi amaçlanıyor. 

Keratin tedavisi oldukça yaygın bir saç bakım uygulaması olmasına rağmen her saç tipinde aynı olumlu etkiyi yaratmıyor. Örneğin, salonlarda uygulanan bazı formüller glikolik asit içerdiği için sarı saçlarda keratin bakımı doğal renk tonunu olumsuz yönde etkileyebiliyor. Keratin tedavisi genellikle banyo sonrasında dahi saçları birbirine dolanan ve dolayısıyla saç kırılması yaşayan kıvırcık ve dalgalı saçlar için öneriliyor.

keratin bakımı faydaları

Keratin Bakımı Faydaları Nelerdir?

Eskisi kadar parlak olmayan, esnekliğini kaybetmiş ve sürekli kopan saçlara sahipseniz, bu keratin bakımının birçok faydası var: 

  1. Saçtaki kabarıklığı ve elektriklenmeyi azaltır.

Saç şekillendirme uygulamalarını daha kolay hale getirmek ve daha az elektriklenmiş saçlara sahip olmak keratin bakımı yaptıranlar arasındaki en temel motivasyon. Dağınık ve karışık bir görünüm en bakımlı saçlarda bile ortaya çıkabiliyor. Soğuk ve rüzgarlı havalarda veya yaz mevsiminin sıcak ve nemli günlerinde saç kabarıklığı özellikle kadınlar arasında yaygın bir problem. Keratin bakımı tam da burada devreye giriyor. Uygulamanın türüne göre ilk etkiler altı hafta ila üç ay arasında ortaya çıkıyor. Keratin bakımı ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, salon tedavileri genellikle altı aya kadar etki gösteriyor.

  1. Keratin bakımı saçları güçlendirir.

İklim koşullarından saça uygulanan boya ve diğer kimyasallara kadar çok sayıda etken saçların yapısını olumsuz yönde etkiliyor. Bu da daha zayıf saç kökleri ve saçların dökülmesi anlamına geliyor. Keratin bakımı saç kökleri ve saç folikülleri arasındaki protein bağlarını güçlendirerek bu şikayetleri en aza indiriyor. Kökler saçın en zayıf kısmını oluşturduğu için bakım sonrasında azalan bir saç dökülmesi ve daha güçlü saçlar gözlemleyebilirsiniz. 

  1. Saçları çevresel etkilere karşı korur.

Keratin bakımı doğrudan güneş ışığına ve havadaki zararlı unsurlara maruz kalan saçlarda ekstra bir katman görevi üstleniyor. Böylece çevresel koşullardan daha az etkilenen saçlarda uzun süreli parlaklık korunmuş oluyor. Sisli, rüzgarlı, nemli veya kuru fark etmeksizin, her türlü hava koşulunda parlak ve canlı saçlara sahip olmak en önemli keratin bakımı faydaları arasında yer alıyor.

  1. Keratin bakımı saçın daha hızlı kurumasını sağlayarak fön süresini azaltır. 

İster havluyla ister fön makinesiyle olsun, saçlara en büyük zararı banyo sonrası kurutma işlemi veriyor. Keratin bakımı saçların daha çabuk kurumasını sağlayarak uzun fön seanslarını kısaltmaya yardımcı oluyor. Bu sayede hem sıcak havalarda saçların kabarması hem de kurutma esnasında saça verilen zarar en aza iniyor.

  1. Kıvırcık saçların buklelerini korur.

Kıvırcık saçların daha çabuk kırıldığını söylemeye gerek yok. Birçok kişi kıvırcık saçların kolay taranamadığı için kırıldığını düşünüyor ancak gerçek şu ki kıvırcık saçların köklere olan bağı daha zayıf. Keratin bakımı kıvırcık saçları güçlendirerek buklelerin korunmasına ve dolayısıyla saçların daha yönetilebilir hale gelmesine yardımcı oluyor. 

salonda keratin bakımı

Keratin Bakımı Nasıl Yapılır?

Keratin bakımının faydalarını öğrendikten sonra bu yöntemle saçlarınızı güçlendirmenin yollarını arayabilirsiniz. Profesyonel uygulamalardan evde bakım yöntemlerine kadar keratin tedavisi şu şekillerde yapılıyor:

  • Salonda Keratin Bakımı: Brezilya fönü olarak da bilinen salonda keratin bakımı sırasında proteini saça hapsetmek için sıvı keratin, çeşitli kimyasallar ve yüksek ısı kullanıyor. Geçici sonuçlar sunan salonda keratin tedavisinin etkisi genellikle altı aya kadar sürüyor. 
  • Keratin Serumu: Keratin serumu, evde yapılabilen bakım uygulamalarından yalnızca biri. Banyo sonrası saç hala ıslakken keratin içerikli şekillendirici serumların saça yedirilmesiyle gerçekleşiyor. Serumlar saçı parlak ve pürüzsüz hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanad kuruma süresini de kısaltıyor.
  • Keratin Yağı: Argan ve çay ağacı gibi yağların keratinle karıştırılması sonucu elde edilen ürünler genellikle aşırı yıpranan ve yanan saçlar için uygulanıyor. Saçları yumuşatma ve çözme görevi üstlenen yağlar aynı zamanda birbirine bağlanmış saç dokularının onarılmasına da yardımcı oluyor.
  • Keratin Maskesi: Saç maskesi bakımı boya veya yüksek ısı sonucunda hasar görmüş saçları onarmak için en etkili yöntemlerin başında geliyor. Hasarlı saçlarınızı eskisinden daha güzel bir görünüme kavuşturmak için saç maskesini her hafta düzenli olarak ıslak saça uygulamalı ve 5 dakika beklettikten sonra iyice durulamalısınız.
  • Keratin Şampuanı: Keratinin tüm güçlendirici ve pürüzsüzleştirici faydalarını bir arada deneyimlemek istiyorsanız, saç bakımınızı keratin şampuanları ile sürdürebilirsiniz. Sert kimyasallar içermeyen şampuanlar sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmanızı sağlayabilir.
evde keratin

10 Basit Adımda Evde Keratin Bakım Uygulaması

Salona gitmeden saçlarınıza eski güzelliğini kavuşturmanın yolu evde keratin bakımından geçiyor, fakat etkili sonuçlar almak için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Maske ve serum ile evde keratin bakımı yaparken aşağıdaki adımları uygulamalısınız:

  1. Saçınızı paraben ve silikon içermeyen bir keratin şampuanı ile yıkayın. Şampuanı saç derinize uygularken tırnaklarınızla değil, parmak uçlarınızla nazikçe masaj yapın.
  2. Saçlarınız düzse iki kez, kıvırcıksa üç kez şampuanlayarak yıkayın. 
  3. Yıkama sonrası saç kremi kullanmaktan kesin olarak kaçının ve havlu kullanarak iyice kuruladığınızdan emin olun.
  4. Öncelikle keratin serumunu hafif nemli saçlarınızın dipleri dışındaki tüm bölümlerine nazikçe uygulayın. 
  5. Keratin serumunu saçlarınızda yaklaşık yarım saat beklettikten sonra geniş aralıklı bir tarakla hafifçe tarayın. Fön makinesini ılık ve düşük ayarda kullanarak daha düz bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
  6. Saçınızda keratin varken olduğu gibi bırakmalısınız. Saçlarınızın üzerine yatar veya saçlarınızı toplarsanız, istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz.
  7. Keratini iyice emen ve kuruyan saçlarınızı iyice duruladığınızdan emin olun aksi takdirde kepek oluşumuna neden olabilir.
  8. Durulama sonrasında saçlarınızı tamamen kurutmadan fazla suyu alın ve keratin maskesi uygulamasına geçin.
  9. Keratin maskesini boya yapar gibi saçınızın dipleri hariç tüm bölgelerine uygulayın. Maskelerde bekleme süresi genellikle 15 dakika oluyor.
  10. Son olarak saçlarınızı tekrar durulayarak hem tarak hem fön makinesi ile düzleştirerek kurutun.

Keratin tedavisinin ardından saçlarınızı tekrar yıkamadan önce en az 48 saat beklemelisiniz. Bu süre zarfında keratin saç tellerinin tümüne etki ederek daha parlak ve canlı saçlar oluşturuyor. Öte yandan, evde keratin bakım yapanlar için süreç hala devam ediyor. İpeksi, pürüzsüz ve elektriklenmeyen yeni saçlarınızda kalıcı etki sağlamak için keratin bakımı sonrası şampuan kullanımında sodyum, sülfat, silikon, paraben, glüten ve ftalat içermeyen ürünleri tercih etmelisiniz.

“Saçlarım kabarmasın ama hızlı da uzasın” diyorsanız sizi şöyle alalım: “Hızlı Saç Uzatan Ürünler ve Öneriler

Önceki YazıSonraki Yazı