Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Meditasyon

Meditasyon, son birkaç on yıldır hayatlarımızda daha sık duymaya alışık olduğumuz bir sözcük ve pratik olsa da, dünyanın farklı yerlerinden sayısız kültür ve bu kültürde yaşayan insanlar meditasyon yapıyorlar. İnsanlık tarihinin en eski, en köklü pratiklerinden biri olan meditasyon konusunda henüz yeniyseniz, bu derin uygulama hakkında keşfedeceğiniz pek çok heyecanlı bilgi ve uygulama var demektir. Şanslısınız! Bu yazımızda meditasyon nedir ve meditasyon nasıl yapılır sorularına çeşitli başlıklar altında yanıtlar vereceğiz.

Meditasyon nedir?

Meditasyon Nedir

Meditasyon, hem zihinsel hem de bedensel olarak tüm varlığınızla angaje olacağınız köklü bir gelenektir. Meditasyon, amaçları açısından öncelikli olarak zihin berraklığına yönelik bir uygulamadır. Derin bir pratik olduğunu söylemiştik: bu derinlik düşüncenin yoğunlaşmasından ileri gelir. Yoğunlaşan düşünce, nesnelere ve nesnel dünyaya dair değildir; daha içsel bir düşünme sürecidir meditasyon esnasında söz konusu olan. Dünyaya dair farkındalığınızı artırmaya yardımcı olan ve modern dünyanın en yaygın problemlerinden biri olan stresle başa çıkmanızda bir yöntem olarak fayda sağlayan meditasyon, iç huzur arayanlar ve sakinliği, duruluğu önemseyenler için birebir bir faaliyettir. Peki, meditasyon nasıl yapılır? Meditasyonun faydaları nelerdir? Peki ya meditasyon teknikleri?

Meditasyon için huzurlu bir ortam seçin.

Meditasyon nasıl yapılır konusunda atmanız gereken ilk adım, sizi saran dünyanın bütün etkilerinden sıyrılabileceğiniz bir ortam bulmak ya da yaratmaktır. Örneğin, evdeyseniz televizyonu mutlaka kapatın, cep telefonunuzu sessize alın, içeri dolan kaotik sesleri engellemek için pencereleri kapatın. Sakin bir ağaç altı da iyi bir meditasyon ortamı sağlayacaktır.

Rahat giysiler giyin.

Meditasyon Kıyafet

Meditasyon sırasında sizi rahatsız eden giysiler içindeyseniz, bu odaklanmanızı zorlaştıracak, hatta imkânsız hale bile getirebilecektir. Kadınlar için tayt ya da bol eşofmanlar giymek meditasyon yaparken tercih edilen temel rahat kıyafetlerdendir. Meditasyon sırasında ayaklarınız çıplak olmalıdır.

Bedeninizi esnetin!

Meditasyon, bir noktada uzun süre oturmanızı ve hareket etmemenizi gerektirdiğinden, meditasyon seansınızın bedensel rahatsızlıklardan kaynaklı bölünmemesi için öncelikle bedeninizi esnetin. Başlamadan önce özellikle boyun, omuzlar ve sırt bölgeleri için esneme egzersizleri yapın.

Nefesinizi izleyin!

Meditasyon Nefes

Rahat bir oturma pozisyonu aldınız ve gözlerinizi kapadınız. Meditasyon için en önemli meditasyon teknikleri içinde ilk sırada nefes meditasyonu bulunur. Nefes alıp verme sürecinize odaklanın, karnınızın nefes alışverişinizle inip kalkışını takip edin. Düşüncelerinizin kendiniz ve nefesiniz dışında başka şeylere kaymaması için kendinizi nefesinizle birlikte yükselip alçalır gibi hayal edebilirsiniz.

Gözler açıksa, sadece tek bir nesneye odaklanın.

Eğer meditasyon yaparken gözlerinizi kapamak istemiyorsanız, uygulayabileceğiniz meditasyon teknikleri içinde yalnızca bir nesneye odaklanma durumu yer alıyor. Bu size görünümüyle huzur veren herhangi bir nesne olabilir; çoğu zaman yanan bir muma odaklanmak faydalı olacaktır.

Bedeninizi hissedin.

Meditasyon Hareketleri

Meditasyon teknikleri arasında yer alan bir başka yöntem de bedeninizin belirli kısımlarına odaklanarak o kısımlardaki hissiyatı anlamaktır. Örneğin, ayak baş parmağınızdan alnınıza dek arada kalan belli başlı bölgelere odaklanarak bilinçli bir biçimde bölgesel rahatlama sağlayabilirsiniz.

Günün herhangi bir vaktinde meditasyon…

Çok yoğunsunuz ya da az önce çok stresli bir ortamdan çıktınız. Stresten hemen kurtulmak istiyorsunuz. Yine bu anlarda, kendinize birkaç sakin dakika ayırın ve nefesinize odaklanın. Olumsuz düşünceleri aklınızdan nefes egzersiziyle kovmaya çalışın. Bilgisayar başında, evi temizlerken, hatta ofisteyken bile, bedeninize odaklanarak kısa meditasyon seansları yapabilirsiniz.

Meditasyonun faydaları saymakla bitmez ama…

Meditasyon Faydaları

Yazımızı sonlandırmadan önce meditasyonun faydaları nelerdir, hatırlatalım istedik. Duygusal ve zihinsel açıdan meditasyonun faydaları şöyle kısaca sıralanabilir: anksiyete ve tepkisellikle başa çıkmanızı sağlar. Meditasyon, stres, korku, yalnızlık hissi ve depresyonu hafifletir; kendinizi sevip kabul etmenize yardımcı olur. İyimserlik dozunuzu artırır, sosyal ilişkilerinizde daha pozitif olmanıza destek olur. Daha iyi odaklanma ve bilgiyi daha kısa sürede özümseme açısından meditasyon iyi bir zihin egzersizidir.

Bedeniniz için meditasyonun faydaları ise kısaca şunlardır: Meditasyon, bağışıklık sisteminizi ve enerji seviyenizi yükseltir. Nefes egzersizleri sayesinde meditasyon kalp dostu bir pratiktir. Kan basıncınızı dengeler; uzun bir ömür için önerilir. Regl öncesi sendrom ve menapoz sendromlarını hafifletir.

Meditasyon pratiğinizi yoga ile genişletmek, farkındalığınızı derinleştirmek için Yoganın Faydaları yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı