Kabul etmemiz gerekir ki yemek tarifleri arasında adeta bir mil taşı, bir dönüm noktası olan, mutfaktaki maharetimizin ölçüsü olarak kabul edilen sayılı yemek tarifi vardır. Bunların arasında karynıyarık, ev yapımı baklava ve tek kaşığa 40 adet sığması beklenen mantı başı çeker. Aslına bakarsanız bu yemeklerden birini hazırladığınız zaman onları “yapmış” değil, “tutturmuş” olursunuz. Bunun gibi bir yemek tarifi daha var ki hakkını veren az, eleştireni de çok oluyor. Yemesi ise tabiri caizse löp löp, çıtır çıtır, çok kolay ve hızlı oluyor. Hangisinden mi bahsediyoruz? Tabii ki sarma tarifi. Zeytinyağlı sarma tarifi, bir Türk kadınının adeta mutfakta level atladığını gösteren nadide bir yemek türüdür ve altın gününden nişan sofrasına, ev ziyaretinden kayınvalide ağırlama merasimine kadar pek çok sofrada ağırlığını ortaya koyar. Gelin bu tutturması zor sarma tarifi üzerine yoğunlaşalım ve sarma nasıl yapılır, yakından bakalım.
Sarma tarifi 101: Yaprak seçimi çok önemli
Yaprak sarma tarifi hazırlarken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli unsur, sarma harcından ve dolmanın kıvamından çok sarmak için seçeceğiniz yaprak türüdür. Harcınız ne kadar lezzetli olursa olsun, eğer seçmiş olduğunuz yapraklar dolma için yeterince ince ve düzgün değilse dolmanız boşa gider. Buna ek olarak yaprakların damarsız olanları makbuldür, çünkü bu şekilde kalın birer ip gibi olan bu damarlar yerken dişlere takılmaz. Eğer aldığınız yapraklar salamura değilse, onları bir müddet haşlamanız gerekebilir, ancak bunu yaparken aşırı haşlamaktan ve onları yırtmaktan kaçınmalısınız.
Dışı bizi, içi sizi yakar: Sarma içi nasıl hazırlanır?
Konu sarma tarifi olunca yaprak seçimi kadar önemli olan bir diğer nokta da sarmanın iç harcının hazırlanmasıdır. Zeytinyağlı sarma için özel olarak hazırlayacağınız iç harçta bulunması gereken malzemeler şu şekilde:
- 4 bardak pirinç
- 4 adet soğan
- 1 bardak zeytinyağı
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 2 bardak ılık su
- Göz kararı baharat, dereotu ve tuz
- Bir tutam dolmalık fıstık
- Bir diş sarımsak
Kuru soğanları ısınmış yağın üzerinde bir müddet kavurduktan sonra sırasıyla dolmalık fıstık, domates salçası, pirinç, sarımsak, dereotu ve baharatları ekleyin. Tüm malzemeler eşit şekilde birbiri ile karıştıktan sonra bu karışımı 5 dakika kadar orta ateşte kavurun. Karışımın üzerine 1 çay bardağı kadar su ilave edin ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin, sonrasında da altını kapatın. Karışımı bir süre dinlendirildikten sonra harcınız yapraklara doldurulmaya hazır hale gelecektir. Eğer isterseniz tıpkı beyaz pirinç pilavında olduğu gibi tencere ile kapağı arasına bir kağıt havlu sererek pirincin nemini daha kolay atmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sarmanın en zor kısmı: Sarma!
Sarma tarifi yazımıza küçük ama bir o kadar da önemli bir püf nokta ile devam edelim: Sardığınız dolmaları tencerenize dizmeden önce tencerenin dibini de ince bir tabaka yaprak ile kaplamanızda fayda var. Böylece sarmaları pişirirken tencerenin dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Yaprakların içine alacağınız harç miktarı, sarmayı kalem inceliğinde yapacak miktarda olmalıdır. Yaprakları harcın etrafına adeta bir mektup zarfı gibi sardığınıza dikkat edin ki yendiğinde parçalanmasın, yırtılmasın ve dağılmasın. Her bir yaprak için tek tek bu işlemi yaptıktan sonra tencereye dizmiş olduğunuz zeytinyağlı sarmaların üzerine su ekleyin ve bir miktar tuz serpiştirin. Tencerenizin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirdiğiniz sarmalara son dokunuşunuz zeytinyağı ve limon olsun. Sarmalarınızı dilerseniz ılıdıktan, dilerseniz tamamen soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.