Çiya Sofrası

Çiya Sofrası

Anadolu yakasının incisi Kadıköy, vapur iskeleleri aracılığıyla her gün milyonları ağırlayan bir destinasyon. İskeleden Kadıköy Çarşısı’na ya doğru gittiğinizde közde kahve pişiriciler yerli ve yabancı turistleri tavlamak için yarışıyor. Biraz daha yukarıdaki Balıkçı Çarşısı ise çarşının en can alıcı noktası. Sıra sıra balıkçılar, manavlar ve restoranlar her daim hareketli. Çarşının üst tarafı İstanbul’un en gözde semtlerinden Moda’ya çıkıyor. Hafta içi, hafta sonu, sabah veya akşam demeden canlı bir semt. Genci ve yaşlısıyla, yeni ve eski mekanlarıyla günün her saati yapacak bolca şey var. Moda’da gidilecek mekanlar listesi saymakla bitmez! Bu yazımızda Çiya Sofrası lokantasını sizin için ziyaret ettik.

Kadıköy Çarşısı içinde yıllara meydan okumuş çokça mekân var. Bunlar arasında Baylan Pastanesi, Meşhur Şekerlemeci Ali Muhiddin Hacı Bekir, Yanyalı Fehmi Lokantası, Şekerci Cafer Erol, Özcan Turşu, Gözde Şarküteri, Halil Lahmacun, Ciğerci Hulusi’yi bir çırpıda saymak mümkün. Ancak, aralarında bir tanesi var ki, İstanbul’da en sevdiğin lokanta neresi diye sorduklarında kuşkusuz onu söyleyebiliyorum. İster Türk, ister yabancı turist olsun, yemekle alakamı bilenler bana bu soruyu sorduklarında ilk olarak Çiya Sofrası diyorum. Çiya, Kadıköy’ün en esaslı mekanlarından biri. Yan yana dizili birkaç mekandan oluşuyor. Çiya Kebap ve Çiya Sofrası olarak iki farklı isimde olduğunu göreceksiniz. Hepsi çarşı içinde Balıkçı Çarşısı’nın yakınında bulunuyor.

Çiya Sofrası

Yaratıcıları Zeynep Hanım ve Musa Bey’in bu zengin mutfağına Anadolu’nun yemek hazinelerini keşfetmek için mutlaka uğramalısınız. Her gün değişen menülerinde ağırlıklı olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu esintileri var. Zengin mutfaklarında Osmanlı, Arap, Türk ve Kafkas mutfaklarından çeşitli yemekler her gün lezzet severler ile buluşuyor.

Çiya’ya her gelişinizde yeni tatlarla karşılaşıyorsunuz. İşin en eğlenceli kısmı da bu zaten! Çiya Sofrasında menü çorba, etli yemekler, etsiz yemekler, pilavlar, tatlılar ve şerbetlerden oluşuyor. Ayrıca salata bar da var. Ancak bildiğiniz marul ve havuz rendesi olan bir salata bar değil burası. Ağırlıklı olarak zeytinyağlı lezzetler ve mezeler sunuluyor. Ağırlığınca tartılarak fiyatlandırılıyor. Çiya Kebap’in menüsü ise farklı.

Çiya Sofrası

Çiya Sofrası’na gide gele en sevdiğim ve her geldiğimde sipariş ettiğim tatlar etli yemeklerden Şiveydiz ve Tıkliye oldu. Şiveydiz Gaziantep töresine özgü bir tat. İçinde parça koyun eti, nohut, süzme yoğurt ve sarımsak bulunuyor. Anneannemin sık sık yaptığı yoğurt çorbasına benzetiyorum tadını. Yayla çorbası veya yoğurt aşı olarak da bilebilirsiniz. Hafif ekşimsi bir tadı var. Sarımsak, yoğurt ve etin birleşimiyle ortaya bir harikulade zengin bir lezzet çıkıyor. Sakin ha içinde koyun eti olması sizi caydırmasın, Şiveydiz’i mutlaka deneyin, şifa gibi bir yemek. Yine Gaziantep Nizip yöresinden Tıkliye çorbası da her gittiğimde eğer varsa mutlaka yediğim lezzetlerden. İçinde bulgur, yağsız koyun kıyması ve eti, nohut, süzme yoğurt ve nane bulunuyor. Muhteviyatı Şiveydiz’e benziyor ancak nane ve bulgur ile farklılaşıyor.

Çiya Sofrası

Kuru fasulyelerini güveçte ve kuzu etiyle yapıyorlar. Ayrıca kuzu etli ayva kapamaya da denk gelirseniz mutlaka tadın. Yine Antep’ten bıçak kıymalı pazı sarma ve kuru sebze dolması kaçırılmayacak lezzetlerden. Etsiz yemeklerden favorim ise sıkma köfte. Bulgur ve soğandan yapılan bu basit ama muhteşem köftenin üzerine biraz limon sıkıp, yanında biraz yoğurt ile yiyince şölen oluyor.

Çiya Sofrası

Burada neredeyse her daim pirinç pilavı, bulgur pilavı ve Siirt yöresine özgü perde pilavı bulunuyor. Çam fıstığı ve kuş üzümü ile zenginleşen, tavuk ve horoz etiyle yapılan pirinç pilavı, bademli hamurun içinde pişiriliyor. Hala perde pilavı denemediyseniz burada kesinlikle bir şans verebilirsiniz!

Tatlı menüsü ise oldukça zengin ve çekici. Zira burada klasik tatlılara yer yok. Hatay usulü kireçli ve çıtır çıtır kabak tatlısını görünce dayanamasam da diğer tatlıların da hakkını vermek gerekiyor. Kolay kolay İstanbul’da bulamayacağınız Mersin’e özgü köpüklü Kerebiç, Hatay ve Suriye usulü patlıcan tatlısı, çok sevdiğimiz Kilis ve Antep’e özgü katmer, Antakya ve Kıbrıs’a özgü ceviz tatlısı başı çekiyor. Menüde dikkati çeken bir diğer tatlı ise Domates Tatlısı! Adana, Mersin ve Bozcaada yörelerini temsil ediyor. Sırık domates; badem, susam, kaymak, limon ve şeker ile tatlandırılıyor.

Çiya Sofrası

Çiya Sofrası Adres: Caferağa Mah. Güneşlibahçe Şok. No:43 Kadıköy, İstanbul

Çiya Sofrası Telefon: 0216 330 31 90

Lezzet dolu bir Moda turuna ne dersiniz?

 

Önceki YazıSonraki Yazı