İstanbul Kahve Mekanları

Kahve

Kahvelerin atası espresso’dan, ataların yadigarı Türk Kahvesi’ne; her gün milyonlarca insan kahve tüketiyor. Kahve fiziksel performansınızı artırır, sizi dinç tutar. Her şeyi olduğu gibi kahveyi de haddinden fazla tüketmek zararlı olacaktır. Ancak zarar bir kenara dursun, kahveyi kararında tükettiğimizde vücudumuza ve motivasyonumuza katkısı çok büyük! Özellikle büyük şehirlerde artık her köşe başında kahve zinciri görmeye alıştık. Fakat zevkimize göre farklılaşan kahveciler aramayı da bırakmadık. Birçoğumuzun hemen hemen her gün tükettiği, kiminin kahve fallarında çare bulduğu, bizi sosyalleştirirken dinç tutan bu içeceği İstanbul’da mutlaka denemenizi tavsiye ettiğim birkaç özel mekan var. İşte karşınızda İstanbul kahve mekanları.

1. Mahalo Cafe, Karaköy

Mahalo

İstanbul kahve mekanları lisemize Mahalo ile start verelim. Hawaiice’de “Şükran, teşekkür” anlamına gelen Mahalo, tarihi Tünel’in alt girişinde bir arka sokakta bulunuyor. Dışardan pek ipucu vermese de, içeride apayrı bir dünya var. Mahalo yüksek tavanı, rahat koltuklarıyla konuklarına ferah bir ortam sunuyor. Bilgisayarınızı veya kitabınızı alıp burada saatlerce çalışabilirsiniz. Mekanda bolca kitap ve dergi de var, karıştırmak serbest! Mahalo Cafe de, “third wave coffee shop” – yani üçüncü dalga kahvecilerden. Kahveyi ticari bir ürün olmaktan çıkarıp, tıpkı şarap gibi sanatsal bir ürün olarak ele alan; yüksek kaliteli kahve üretme hareketine “third wave of coffee” deniyor. Bu akımın öncüleri tarladan fincana kahveyi tat, lokasyon, hazırlanma yöntemi olarak ayrıştırarak zengin ve butik hale getirip, kahveye anlam yüklüyorlar. Mahalo’da içtiğim kahvenin lezzetine bayılıyorum. Yolum her zaman Tünel tarafına düşmese de, burası kesinlikle İstanbul’un en iyi kahvelerini yapan mekanlardan biri!

Adres: Arap Cami Mah. Söğüt Sk. No:1 Karaköy, Beyoğlu – İstanbul
Telefon: 0212 2434389

2. Mandabatmaz, Beyoğlu

Mandabatmaz

İstiklal’in ara sokaklarından Olivia Geçidi’nde 1967’den beri hizmet veren bu minik cafe, Türk Kahvesi içmeyi en çok sevdiğim yer. Kahveleri oldukça kıvamlı ve lezzetli, müdavimi olmamak imkansız. Mekana girdiğinizde sağınızda ufak bir mutfak göreceksiniz. Burada yalnızca çay, kahve yapılıyor ve anında servis ediliyor. İçerinin büyüklüğü en fazla 15 metrekare, eski eşyalarla döşeli otantik bir görünüme sahip. Minderli divan ortamı daha da samimi ve salaş yapıyor. Ben hava da uygunsa dışarı atılan küçük tahta iskemlelere oturmayı seviyorum. Hakiki Türk kahvesi deneyimini hakiki bir ortamda yaşamak veya konuklarınıza yaşatmak isterseniz burayı tavsiye ederim. Benim için Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan noktalardan biridir Mandabatmaz!

Adres: İstiklal Cad. Olivia Geçidi 1/A, Beyoğlu – İstanbul

3. Petra Roasting Co., Gayrettepe

Petra

İstanbul kahve mekanları arasında normları bir kenara bırakıp, kendi çizgisinde kendi kahvesini yapan “3. dalga kahveci”lerden biri de Petra. Yani kahveyi ticari bir ürün olmaktan çıkarıp, sanatsal ve gastronomik olarak yorumluyorlar. Kendi ürettikleri ve farklı kanallarda da sattıkları kahvelerinin lezzeti tartışılmayacak kadar güzel. Petra, normal bir soğuk latteyi bile minimalist bir yaklaşımla misafirleri için farklı bir deneyim haline getirebiliyor. Hem de bunu üzerine krem şanti boca edip karamel sıkarak değil, kahvenin lezzetine lezzet katarak yapıyor. Bir dönem Alaçatı’da açtıkları, gündüzleri cafe, akşamları bar&cafe olan mekanda aynı yaklaşımı kokteylleri için de deneyimlemiştim. Sunum tat ile orantılı, hiçbir abartı yok ve içeceğinize yapılan her eklenti lezzet için yapılıyor. Gayrettepe şubesi ilham verici; kolektif mekan sergi-dükkan olarak kullanılıyor. Mekan oldukça geniş ve huzurlu. Yalnızca kahve içmeye değil, ortamı hissetmeye gitmelisiniz!

Adres: Hoşsohbet Sok. Panorama Selenium Residence Mağaza 1, Gayrettepe – İstanbul
Telefon: 0212 356 10 53

4. Kronotrop Coffee Bar & Roastery, Cihangir

Kronotrop

İyi kalitede lezzetli kahve sunmayı kendine görev edinen Kronotrop, diğer popüler İstanbul kahve mekanları gibi dünyanın çeşitli yerlerindeki tarlalarda sınırlı sayıda üretilen ve lokal olarak kavrulan kahve çekirdeklerini seçiyor. Çalıştıkları üreticiler aynı zamanda doğa dostu; kahveler üretilirken doğaya ve en önemlisi toprağa minimum zarar veriliyor. İyi kahve için, kahve çekirdeklerinin kalitesi kadar, kavrulma aşaması ve Barista’nın ellerinde nihai halini alması da önem taşıyor. İlk mini roastery’lerden olan Kronotrop’ta ağırlıkla espresso bazlı, filtre, soğuk ve brewed coffee seçenekleri var. Her seferinde tercih ettiğim Cappuccino’dan yola çıkarak espresso bazlıları gayet başarılı diyebilirim. Cihangir, Maslak ve Ataşehir’de şubeleri bulunuyor. Cihangir şubesi samimi ve hızlı bir mekan. İç dizayn keyifli. Ayrıca müzikleri de çok başarılı!

Adres: Kuloğlu Mah. Firuzağa Cami Sokak 2/B, 34433 Cihangir, Beyoğlu – İstanbul
Telefon: 0212 249 92 71

5. Noir Pit Coffee Co., Asmalımescit

Noir Pit

Pera’daki bu minik cafe’ye girince kendinizi bir anda başka bir ülkede hissedeceksiniz. Özellikle yılbaşı zamanı yaptıkları süslemelerle farklı bir atmosfer yaratmayı başarıyorlar. Küçük asma katlı mekanda az sayıda oturma yeri var. Minimalist dizaynı, mermer masaları Noir Pit’i günümüz kahvecilerinden ayrıştırıyor. Dünyanın en pahalı kahvelerini de menülerinde bulundurmaları kahvesever İstanbullular için güzel bir fırsat. Pera’da hep gece eğlencesi olmaz, biraz da kahve içmeye!

Adres: Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad. No 109/A, Beyoğlu – İstanbul
Telefon: 0212 2458086

6. M.O.C, Nişantaşı

Kahveyi fazlasıyla iyi yapan M.O.C (Ministry of Coffee) da hızla popülerleşen kahveciler arasında. Yalnızca kahveleri değil atıştırmalıkları da oldukça başarılı. Listedeki diğer kahvecilere kıyasla daha fazla oturma alanı var ve her daim kalabalık. İç tasarımı samimi, masa ve koltuklar rahat. Üçüncü dalga kahveciye yakışır şekilde, İstanbul kahve mekanları arasında ünlü olan M.O.C’ta da dünyanın farklı yerlerinde mikro üretim yapan çiftliklerden seçilen kahve çekirdekleri kullanılıyor. Kahveler Avustralya usülü kavrulup, müdavimlere sunuluyor. Denemeden geçmeyin!

Adres: Şakayık Sokak No:4/A 34365 Nişantaşı – İstanbul
Telefon: 0212 234 44 65

7. Piccolo, Etiler

Piccolo

Cafe Piccolo’ya İstanbul’da en iyi pizza yiyebileceğiniz mekanlar yazısında da yer vermiştim. İstanbul’un en küçük restoranlarından olma özelliğini taşıyan Piccolo’da kahveler de aksine bir o kadar büyük. İçerde mutfak ve büyük bir masa, dışarda üç küçük masadan oluşan mekanın samimi bir atmosferi var. Yemekleri siz sipariş ettiğinizde özenle yapılıyor. Yemeklerinin lezzeti kadar kahve seçenekleri de başarılı. Özellikle günlük çıkan kurabiyeler kahveyle güzel bir uyum sağlıyor.

Adres: Etiler Mah. Cengiz Topel Cad. No 17/B Beşiktaş, İstanbul
Telefon: 0212 287 33 66

8. Çorlulu Ali Paşa Medresesi Erenler Nargile, Beyazıt

Beyazıt Çorlulu Ali Paşa Medresesi içinde yer alan Erenler Nargile’de Türk Kahvesi’ni yeniden keşfedeceksiniz. Kahvesinin kıvamını ve tadını yazarak anlatmak mümkün değil. Kahve sütlü gibi fakat fazlasıyla da köpüklü. Defalarca sırf bu kahve için gittikten sonra bir gün hesap öderken kahveyi nereden aldıklarını sordum. Fatih’teki kahvecinin yerini tarif ettiler, kolay kolay bulamayacağımı söyleyip sağolsunlar kendi kahvelerinden bana da verdiler. Fakat kendi yaptığım Çorlulu’daki gibi olmadı tabi ki! İşin sırrını çözmek için Fatih’e gittim ve o kahveciyi buldum! Tabelası bile olmayan, ara sokaklardaki dükkanda yaşlı bir ustayı aheste bir şekilde eski makinada kahve çekerken buldum. Sütlü gibi olan kahveleri hakkında ne sorsam da nafile, yaşlı usta kahve satmak dışında hiçbir sır vermedi! ☺

Adres: Çorlulu Ali Paşa Medresesi Beyazıt Mah. Yeniçeriler Cad., Fatih – İstanbul
Telefon: 0212 511 88 53

BONUS: Eğer siz de kahve seçeceğinizde bunların hangisi neydi diye karıştırıyorsanız işte birkaç cümlede espresso bazlı popüler kahve türleri:

Espresso, yapımı çok hızlı olduğu için, adını İtalyanca “ekspres”ten almıştır. İnce çekim, koyu kavrulmuş, kahvenin tadını en yoğun hissedeceğiniz kahve türüdür. Diğer bildiğimiz çoğu kahvenin bazı da Espresso’dur.

Americano ise, Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış halidir. Bir rivayete göre filtre kahve bulamayan Amerikalılar İtalyanlar’ın Espresso’suna su katarak Americano’ya isim vermişlerdir.

Ristretto, Espresso’nun az sulu halidir. Dolayısıyla içimi daha serttir.

Macchiato, Espresso’nun süt köpüğü eklenmişidir.

Caffe Latte, adından anlaşılacağı üzere Espresso üzerine sıcak süt ve süt köpüğü eklenmesiyle olan ¼ kahve, ¾ sütten oluşan çeşittir.

Mocha, Latte’nin çikolata ve köpük eklenmiş halidir.

Cappuccino ise Latte gibi süt bazlıdır fakat köpüğü daha kalın ve kıvamlıdır. Adını büyük beyaz şapkalı Capuchin Rahipleri’nden almıştır. Aynı zamanda sunum olarak Latte’den farklılık gösterir. Cappucino fincanda ve küçük, Latte ise bardakta ve büyük olarak servis edilir.

Flat White, diğerleri kadar popüler olmasa da son zamanlarda favorim oldu, zira Latte kadar yumuşak değil, tadı Cappucino’ya benziyor.

Aromalı kahve gibi değişik içecekleri seviyorsanız, Soğuk kahve tarifleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı