Kişniş Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?

kişniş

Kişniş tohumu Hint, Latin veya Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok farklı mutfağına lezzetli aromalar kazandırırken insan bedeni için mucizevi faydalar sunuyor. Aynı zamanda gıda, kozmetik ve tütün ürünlerine baharat dokunuşu eklemek için de kullanılan kişnişin besin değeri, faydaları ve evde kullanımı hakkında merak edilen tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz. 

Kişniş Tohumu Nedir?

Kişniş tohumu, maydanozgiller familyasına ait kişniş bitkisinin yuvarlak ve taba renkli tohumlarına deniyor. Bitkinin yaprakları, sapları, tohumları ve diğer tüm bölümleri kişniş olarak adlandırılsa da genellikle baharat haline getirilen tohumları kullanılıyor. Hoş bir limon ve çiçek aromasına sahip kişniş tohumu özellikle kimyonla birlikte lezzetli bir ikili oluşturuyor. Hem zengin besin değeri hem de sağlık faydalarıyla bilinen kişniş bitkisi tohumları dünyanın her yerinde yetişebiliyor.

kişniş tohumu

Kişniş Tohumu Besin Değeri Nedir?

Kişniş tohumunun faydalarına geçmeden önce bu baharatı ayrıcalıklı kılan özelliklere kısaca göz atmakta fayda var. Sağlığa yararlı etkilerini vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğine borçlu olan kişniş tohumunun 100 gramındaki besin değerleri şu şekilde:

  • Kalori: 298 kcal
  • Yağ: 17,77 g
  • Karbonhidrat: 54,99 g
  • Protein: 12,37 g
  • Kalsiyum: 709 mg (günlük ihtiyacın yüzde 55’i)
  • Demir: 16,32 mg (günlük ihtiyacın yüzde 91’i)
  • Potasyum: 1267 mg (günlük ihtiyacın yüzde 27’si)
  • C Vitamini: 21 mg (günlük ihtiyacın yüzde 23’ü)
kişniş tohumu faydaları

Kişniş Tohumu Faydaları Nelerdir?

Orta Doğu mutfağında tohumları, Asya’da ise yaprakları kullanılan kişniş bitkisinin her bölümü sağlığa faydalı özellikler taşıyor. Kişniş tohumu ne işe yarar diyorsanız, bilinen faydaları şu şekilde: 

  1. Cilt güzelliğine katkı sağlar.

Kaliforniya Ayurveda Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kişniş tohumları antiseptik özelliklere sahip olduğundan egzama, cilt kaşıntısı, kızarıklık ve iltihaplanma gibi farklı cilt rahatsızlıklarını iyileştirmede faydalı sonuçlar sağlıyor. Ayrıca kişniş tohumunun ağız ülserlerini ve yaraları da tedavi ettiğine inanılıyor. Kişniş tohumunda tahrişi azaltmaya ve ağrıları gidermeye yardımcı olan linoleik asit bulunuyor.

  1. Diyabetle mücadeleye yardımcı olur.

Diyabet hastalığının dünya genelindeki yaygınlığı artarken bireylerin hastalıkla savaşmak için bitkisel çareler araması sürpriz değil. Bazı eski uygulamalar kişniş tohumlarının düzenli kullanımının kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. The British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmanın sonuçları da bunu destekliyor. Araştırmaya göre kişniş tohumlarından elde edilen özütler glikoz seviyelerini uygun sınırlar içinde tutmaya yardımcı olan insülin benzeri bileşikler taşıyor. Kısaca, kişniş tohumundaki bileşenler kana karıştığında antihiperglisemik etki gösteriyor.

  1. Saç uzamasını kolaylaştırır.

Saç dökülmesi köklerin zayıflaması, hormonal dengesizlik ve stresin yanı sıra beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kişniş tohumlarının saç dökülmesini önlediği ve yeni saç gelişimi için kökleri canlandırdığı biliniyor. 

  1. Sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur.

Bazı geleneksel uygulamalarda iştah açıcı olarak kullanılan kişniş tohumları sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli faydalar sunuyor. Kişniş tohumunun antioksidan özellikleri ve içeriğindeki diyet lifleri karaciğerin düzgün çalışmasına yardımcı olduğu gibi bağırsak fonksiyonlarını da düzenliyor. Aynı zamanda iyi bir fosfor ve kalsiyum kaynağı olan kişniş tohumunu yemeklerinize ekleyerek hazımsızlık problemi için rahatlama sağlayabilirsiniz. 

  1. Kolesterolü düzenleyerek kalp sağlığını destekler.

Kişniş tohumu içeren bir diyet kötü kolesterol seviyesini düşürerek iyi kolesterol seviyelerinde artış sağlayabilir. Tohumdaki bir bileşenin kolesterol seviyesini düşürerek lipit sindirim sürecini kolaylaştırdığı biliniyor. Bu da kişnişin kalp sağlığı için oldukça faydalı özellikler taşıdığını gösteriyor. Ayrıca bu gibi keskin kokulu baharat ve otlar kalp sağlığını riske atan yüksek sodyum alımının azaltılmasına yardımcı oluyor. 

  1. Soğuk algınlığı ve grip tedavisi için etkili faydalar sunar.

C vitamini sağlıklı bir vücut ve güzel bir cilt için faydalar sunan güçlü antioksidanların başında geliyor. Kişniş tohumu da C vitaminin yanı sıra folik asit, beta-karoten ve A vitamini gibi çok sayıda yararlı bileşenden oluşuyor. Hatta kişniş bitkisinin yaprak ve tohumları günlük önerilen C vitamini miktarının yaklaşık %30’unu içeriyor. Bu nedenle kişnişin zengin içeriği soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların giderilmesi için çeşitli faydalar sağlıyor.

  1. Regl düzensizliklerini önlemeye yardımcı olur.

Kişniş tohumundaki doğal uyarıcılar endokrin bezlerini harekete geçirerek uygun hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı oluyor. Bu da regl döngüsüyle ilişkili ağrıların azaltılması ve aşırı akışın hafifletilmesi anlamına geliyor. Ayrıca kişniş tohumu tüketmek düzensiz regl döngüsü şikayetlerini ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor. 

  1. Göz sağlığının iyileştirilmesine katkı sunar.

Kişniş bitkisi yaprakları bol miktarda A, C ve E vitaminleri içerdiği gibi görme yeteneğini iyileştiren karotenoid sınıfı antioksidanlar da taşıyor. Göz sağlığını destekleyen bu bileşenler aynı zamanda konjonktivit ve yaşa bağlı dejeneratif görme bozukluklarının giderilmesine katkı sağlıyor.

kişniş tohumu ve kişniş tozu

Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır? 

Faydalı özelliklerini öğrendikten sonra kişniş tohumu nerede kullanılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Kişniş tohumu kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler şu şekilde:

  • Kişniş hem tatlı hem de tuzlu yemeklere uygun hafif ekşi bir lezzet profili sergiliyor. Küçük ve kahverengi kişniş tohumları yemeklere sıcak ve hafif narenciye aroması veriyor. 
  • Tohumlar gevrek bir atıştırmalık olarak da kullanılabiliyor. Kişniş tohumlarını kalın tabanlı bir tavaya döktükten sonra kokusu çıkana kadar yağsız bir şekilde orta ateşte kızartın. Zeytinyağı, deniz tuzu ve isteğe bağlı olarak az miktarda sarımsak tozu ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Tavada kızartılmış kişniş tohumları ister bütün ister ezilmiş olarak lezzetiyle uyumlu yemeklerde kullanılabilir.
  • En iyi yemek eşleşmesi için kişniş tohumunu fasulye, karnabahar, tavuk, kuskus, patlıcan, balık, kuzu eti, mercimek, bezelye, patates, pirinç ve çorba gibi gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz.
  • Kişniş tohumuyla birlikte farklı baharatlar kullanmayı düşünüyorsanız, dengeli aromalar oluşturmak için defne yaprağı, kakule, tarçın, karanfil, kimyon, rezene ve hardal tohumunu kullanabilirsiniz. 
  • Öğütülmüş ve bütün tohumlar arasında lezzet farkı oluşsa da kek ve kurabiye gibi hamur işlerine eklemek için kişniş tozu kullanılıyor. Ayrıca öğütülmüş kişniş bütün halindeki tohumlara kıyasla daha çabuk bozuluyor. Kişniş tohumu uygun koşullarda saklandığında neredeyse bir yıl boyunca taze kalıyor.
kişniş tohumu çayı

Kişniş Tohumu ile Zayıflama Formülü: Kişniş Çayı Tarifi

Kişnişin sağlık açısından birçok fayda sunsa da zayıflatıcı etkisi diğerlerinden daha fazla ilgi çekiyor. Bu mucizevi bitkinin tohumları metabolizmayı hızlandırıp vücuttaki iltihabın azalmasına destek olarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Ayrıca vücuttaki fazla su ağırlığının sağlıklı ve doğal bir şekilde atılmasını sağlıyor. 

Zayıflamak için kişniş tohumu çayı nasıl demlenir merak ediyorsanız;

  • 1 yemek kaşığı kişniş tohumunu yarım litre kaynar suya ekleyin.
  • Yaklaşık bir dakika kadar köpürmesine izin verdikten sonra suyu ateşten alın ve demlemeye bırakın.
  • Kişniş tohumlarını yaklaşık 4 saat boyunca demledikten sonra suyunu süzün.
  • Tohumdaki faydalı bileşenlerin nüfuz ettiği bu suyu gün boyunca soğuk çay niyetine tüketerek vücudunuzdaki fazla suyun sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlayın.

Kişniş tohumu yemek ve içecek tarifleri başta olmak üzere evlerde geniş bir kullanım alanına sahip. Bu faydalı tohumun tüketimi güvenli kabul edilse de ideal dozaj aşıldığında alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunun için tıbbi amaçlarla sürekli olarak kullanmadan önce doktor görüşü almanızda fayda var.

Önceki YazıSonraki Yazı