Mayalar’ın kehanetine göre 21 Aralık 2012’de dünyada kıyamet kopacak, Şirince’de bulunanlar kurtulacaktı. 2012 Aralık’ta kıyamet kopmadı ama bu vesile ile Şirince’yi Türkiye’de ve dünyada bilmeyen kalmadı!
İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinin bu şirin köyü Şirince tarihi ve kültürel açıdan büyük öneme sahip birçok yere komşuluk yapıyor. UNESCO Dünya mirasları listesindeki Efes Antik Kenti, Meryem Ana Kilisesi ve Yedi Uyuyanlar, dünyanın yedi harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı kalıntılarının her biri Şirince’ye 15 dakika mesafede bulunuyor. Dolayısıyla Şirince’yi gezmeye geldiğinizde civarda gezebileceğiniz çokça ilgi çekici yer var.
Eski adı Kırkınca ve Çirkince olduğu söylenen şirin köy Şirince’nin en ilgi çekici özellikleri mimarisi ve şarapçılığı. Rum mimarisinin örneği olan köy evleri yamacın üzerine konumlanmış. Hepsi köyün ortasındaki vadiye bakıyor ve hiçbiri diğerinin manzarasını kesmiyor. Köy manzarasına baktığınızda taş dokusu dışında sadece beyaz kireç renginin hâkim olduğunu, ahşap detayların evleri süslediğini göreceksiniz. Dar sokaklar ortaya doğru eğimli olduğu için taş döşeme yollarda yürümek ilk başta zor gelebilir, ancak kafanızı kaldırıp köy manzarasının tadını çıkarmayı ve bol bol fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin.
Yılın her mevsiminde bir hafta sonunu geçirmek için ideal bir destinasyon. Rotanızı planlarken tarihi ve turistik yerleri eklemeyi ihmal etmeyin. Yemek ve şarap tadımı için ise Üzüm Cafe’ye mutlaka uğrayın.
Mekân sahibi Nilgün Hanım 1990 senesinde Şirince’ye gelmiş. 26 sene profesyonel olarak mimarlık yaptıktan sonra burada özüne döndüğünü ve çok mutlu olduğunu söylüyor. Aslen İstanbullu ancak yıllardır Şirince’de yaşıyor. Geldiklerinde köyde turizm adına pek bir şey olmadığını ancak şimdi çok gelişmiş olduğunu söylemek gerek, dolayısıyla kendisi burayı ilk keşfedenlerden. Çarşının birazcık dışında, küçük bir konağın içinde hizmet veriyorlar. Bu konağı aldıklarında bir ahırmış, ancak şu an şirin mi şirin bir restoran. Oldukça mütevazı ve kendi halinde, sakin bir mekân yaratmışlar elleriyle. Bahçesi, alt katı ve üst katı bulunuyor.
Nilgün Hanım yemekleri her gün kendisi taze taze yapıyor. Atıştırmalık olarak acılı domatesli mezeleri efsanevi! Ev yapımı ekmekleri ile müthiş gidiyor, hatta doymanıza yetiyor. Menüde birkaç çeşit zeytinyağlıları bulunuyor. Ancak akşam yemeği için sadece rezervasyon ile çalışıyorlar. İsteğe göre dana tandır yapılıyor, lavaşlarla sunuluyor. Ev yapımı yemek çeşitleri yapıyorlar, fırında patatesli biberiye favorilerden. Nilgün Hanım’ın eşi Sıtkı Bey zaman zaman ciğer hazırlıyor. Konsept bir restorandan öte. Nilgün Hanım su şekilde tarif ediyor; “Siz geliyorsunuz, bizim misafirimiz oluyorsunuz. Şarapla güzel gidecek lezzetlerimizi isteğinize göre sunuyoruz.” diyor. Zaten mekânın dizaynı da buna hayli uygun.
Kendi üretimleri ve kendi markaları olan şarabın adı Lamın. Şirince’de arkadaşları ile ortak oldukları 8 dönüm bağdan elde ettikleri Cabarnet üzümden yapıyorlar. Toplam 2500 kök Cabarnet üzüm bağından yılda yalnızca 3000 şişe şarap çıkıyor. İsim ise bağın sahibinin kızları Leyla ve Yasemin’in son hecelerinden geliyor. Şirince’de bağı olan çok kimsenin olmadığını, genelde kupaj ürünlerin satıldığını söylüyor. Şirince’de ağırlıklı olarak meyve şarapları satılıyor. Ancak Lamın yemekle güzel giden, lezzetli bir kırmızı şarap. Ayrıca tadım menüsü söyleyerek meyve şaraplarının da tadına bakabilirsiniz. Şarabın yanında acılı sos ve ev yapımı ekmek, peynirli dere otlu yumuşak kek, peynir tabağı ve Kalamata zeytini tercih edebilirsiniz.
Kahve ve tatlı çeşitleri Nilgün Hanım’ın ilgi alanında. Kendi özel tarifi olan kekler, çikolatalı ıslak kek, kurabiye çeşitleri ve incirli tart 13 senedir aynı tarifle yapılıyor, misafirlerle buluşuyor. Yazın ev yapımı limonatalarını şiddetle tavsiye ediyorlar. Ayrıca köy genelinde meşhur olan şifalı mürver şurubu burada da yapılıyor.
Bu ufak aile işletmesinde her şey keyifle yapılıyor, misafirler de burada huzurlu birkaç satın tadını eşsiz lezzetlerle çıkarıyorlar. Mutfaktan gelen güzel kokular iştah açıyor, tatlı müzikler ruhunuzu dinlendiriyor. Ruh demişken, Şirince’de böyle ruhu olan yere rastlamak çok kolay değil. Çarşının biraz dışında yer alan bu sevimli konağa mutlaka uğrayın, taze lezzetlerin ve güzel şarabın tadına bakın.
Üzüm Cafe Adres: Şirince Köyü 7. Cadde No:7, İzmir 35920
Üzüm Cafe Telefon: 0232 898 30 24