Diş Kaşıyıcı Nasıl Seçilir, Ne Zaman Kullanılır?

bebek diş kaşıyıcı

Emekleme anından dudaklarından dökülen ilk sözcüklere kadar bir bebeğin gelişimi heyecan verici dönüm noktaları içeriyor. Eline aldığı her şeyi ağzına götürdüğü diş çıkarma dönemi de bunlardan biri. Dışarıdan temel bir gelişim aşaması gibi görünse de diş çıkarma bebeklerde huysuzluk, aşırı ağlama ve ağrılı sancılara neden oluyor. Bu noktada ebeveynlerin yardımına ise diş kaşıyıcı ve çıngırak ürünleri yetişiyor. Diş kaşıyıcılar ile ilgili merak edilen tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz. 

bebek diş kaşıyıcı

Diş Kaşıyıcı Neden ve Ne Zaman Kullanılır?

Bebeklerde diş etlerini parçalayarak çıkan yeni dişler iştah kaybı, uykusuzluk ve durmadan ağlama gibi belirtilere neden oluyor. Ayrıca diş etlerinde parlak kırmızı renkli şişlikler şeklinde ortaya çıkan diş eti iltihabı da oluşabiliyor. Haliyle bebekler dişlerini kaşımak için ağızlarına sokacak herhangi bir nesne arıyor.

Peki, diş kaşıyıcı hangi ayda kullanılır? Çoğu bebek dördüncü aydan itibaren diş çıkarmaya başladığı için genellikle 4. ila 7. aylar arasında kullanılması tavsiye ediliyor. Bebeklerde diş çıkarma süreci genetik faktörlere bağlı olduğu için bebeğinizin diş çıkardığını aşağıdaki belirtileri gözlemleyerek anlayabilirsiniz:

  • Aşırı salya
  • Huysuzluk veya sinirlilik
  • Nesneleri çiğneme davranışı
  • Ağrılı ve şişmiş diş etleri
diş çıkaran bebek

Diş Kaşıyıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş kaşıyıcı oyuncaklar bir dizi farklı malzeme ve tasarıma sahip şekilde üretiliyor. Diş kaşıyıcı nasıl olmalı diye merak edenlerin satın almadan önce göz önünde bulundurması gereken faktörler şu şekilde:

  • Tasarım: Diş kaşıyıcılar şekil ve kullanım biçimi açısından birbirinden farklı modellere ayrılıyor. Halka şeklindeki silikon diş kaşıyıcı ürünlerinden parmak diş kaşıyıcılara kadar birçok model bulunuyor. Bu noktada seçim yaparken bebeğinizin daha rahat tutabileceği seçeneklere yönelebilirsiniz. 
  • Doku: Bebekler diş çıkarırken ellerine geçen her şeyi çiğneyebilir ancak bazı ürünler onlar için hem daha sağlıklı hem de daha ilgi çekici. Kimileri silikondan yapılmış yumuşak ve esnek kaşıyıcılardan hoşlanırken kimileri de daha sert dokulardan keyif alıyor. Bu aşamada bebeğinizin davranışlarını gözlemleyerek faydalı ipuçlarına ulaşabilirsiniz. Örneğin, ilk fırsatta battaniyeleri çiğnemeye başlıyorsa yumuşak yapıdaki silikon diş kaşıyıcı oyuncaklar en uygun tercih olabilir.
  • İçerik: Diş kaşıyıcı halka ve oyuncakların birçoğunda esnekliği artırmak için sıvı kullanılıyor. Diş kaşıyıcı içindeki sıvı nedir derseniz, genellikle zararsız tuzlu su çözeltileri veya saf su kullanılıyor. Bununla birlikte zararlı bakterilerle kontamine olmuş sıvı bulunma riski de mevcut. Bu tip ürünleri tercih ederken herhangi bir sızıntıya karşı diş kaşıyıcının olabildiğince sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Dayanıklılık: Sık sık değiştirmek istemiyorsanız, sağlam bir diş kaşıyıcı seçerek hem bütçeniz hem de bebeğinizin sağlığı açısından avantaj sahibi olabilirsiniz. Birkaç kullanımdan sonra dağılmayan sağlam silikon veya kauçuk yapılmış tasarımları tercih etmelisiniz.
  • Temizlik: Bebek hijyeni açısından diş kaşıyıcıların kolay temizlenebilir özellikte olması gerekiyor. Köşelerinde bakteri birikimini önlemek için girintili tasarımlardan ziyade yekpare seçeneklere yönelmenizde fayda var. Ayrıca diş kaşıyıcının bulaşık makinesinde yıkanabilir yapıda olmasına da dikkat edebilirsiniz.
sulu diş kaşıyıcı

Güvenli Bir Diş Kaşıyıcıda Olmaması Gereken Özellikler

Diş kaşıyıcı seçerken yalnızca bebeklerin ilgisini çeken eğlenceli tasarımlar değil, aynı zamanda güvenli ve toksik olmayan özellikler aramalısınız. Satın almadan önce diş kaşıyıcının aşağıdaki bileşenleri içermediğinden emin olmalısınız:

  • BPA veya Bisfenol-A: Vücuttaki östrojen hormonunu taklit ederek vücudun doğal hormon seviyelerini bozan bir plastik.
  • BPS veya Bisfenol-S: BPA’dan bile daha zehirli olan BPS maddesi, çocukların sağlığı için ciddi riskler oluşturuyor.
  • PVC veya Polivinil Klorür: Dünyadaki en yaygın ve toksik plastiklerden biri olarak kabul edilen PVC’nin diş kaşıyıcılarda kesinlikle bulunmaması gerekiyor.
  • Ftalat: Diş çıkarma oyuncaklarına yumuşak ve esnek bir yapı kazandırmak için eklenebilen bu kimyasallar plastiğe tam anlamıyla yapışmadığı için dışarı sızma eğilimi gösteriyor. Ayrıca ftalatların kanserojen maddeler arasında yer aldığını belirtmekte fayda var.
  • Lateks: Uzun süre maruz kalındığında lateks alerjisi adı verilen rahatsızlığa neden oluyor. Bir ebeveyn olarak bebeğiniz rahat ve güvenli bir diş çıkarma dönemi geçirsin istiyorsanız, lateks dışındaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

En İyi Diş Kaşıyıcı Tavsiyeleri

Diş kaşıyıcı satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri bildiğinize göre seçim yaparken işinizi daha da kolaylaştıracak popüler seçeneklere geçebilirsiniz.

babyjem-dis-kasiyici-eldiven-mavi

Babyjem Diş Kaşıyıcı Eldiven

Babyjem diş kaşıma eldiveni ergonomik tasarımı sayesinde bebeklerin minicik ellerine mükemmel şekilde uyum sağlıyor. Her iki el için de kullanılabilen bu fonksiyonel tasarım, diş kaşıyıcıları sürekli düşüren bebekler için hijyenik bir kullanım sunuyor. Babyjem diş kaşıyıcı eldiven modeli ayarlanabilir cırt cırt detayı sayesinde kelimenin tam anlamıyla bebeklerin elinden düşürmeyecekleri deneyim yaşatıyor. Ayrıca, 0-12 ay arasındaki bebeklerin kullanabileceği bu ürün BPA içermeyen güvenli gıda silikonundan yapılıyor. 

bright-starts-yuzuk-sulu-dislik-mavi

Bright Starts Sulu Yüzük Dişlik

Bu diş kaşıyıcı klasik bir tasarıma sahip olmasına rağmen birçok avantaj sunuyor. Tutma yerleri sayesinde kolayca kavranabildiği gibi kabartmalı dokusu sayesinde diş çıkarma döneminde bebeklerin ağrılarını etkili bir biçimde hafifletiyor. Yumuşak ve esnek diş kaşıyıcı seven bebekler için ideal bir seçenek olan Bright Starts markalı bu ürünün içinde su bulunuyor. Etkisini daha iyi gösterebilmesi için Bright Starts diş kaşıyıcıyı bebeğe vermeden önce buzdolabında bir miktar soğutmanız gerekiyor.  

annenin eli

OiOi Annenin Eli Silikon Diş Kaşıyıcı

Bebeğiniz için hafif, kolay kavranan ve bir o kadar da kolay temizlenen bir tasarım arıyorsanız, ihtiyacınız olan diş kaşıyıcı OiOi markasına ait bu ürün olabilir. Tamamen doğal malzemeler kullanılarak üretilen bu güvenli diş kaşıyıcının yumuşak dokusu bebeklerin farklı duyularını da geliştirmeye yardımcı oluyor. Ağızdaki hassas bölgeler için düz bir yüzey sunan bu OiOi diş kaşıyıcı modelinin ağrıyan yerler için de hafif dokulu başka bir tarafı bulunuyor. 

weebaby

Wee Baby Kalpli Silikon Diş Kaşıyıcı

Sade fakat bir o kadar da kullanışlı bir tasarım arıyorsanız, Wee Baby kalpli diş kaşıyıcı bebeklerin en çok sevdiği ürünlerin başında geliyor. Tutamaç bölümü sayesinde konforlu bir kullanım sunarken kabartma dokularının sıklığı bu sancılı dönemlerinde bebeklerin en iyi şekilde rahatlamasına yardımcı oluyor. Wee Baby diş kaşıyıcı ürünün yapımında kullanılan BPA’sız güvenli silikon ise yırtılmaya karşı oldukça dayanıklı bir performans gösteriyor. 

sophie la girfe

Sophie La Girafe Diş Kaşıyıcı Zürafa

Bu diş kaşıyıcı zürafa figürlü sevimli tasarımı sayesinde bebekler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Nervürlü dokuları bebeklerin diş kaşıntısına mükemmel derecede etki ederken yumuşak yapısı ve dikkat çekici görünümü ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca %100 doğal kauçuktan üretilen bu organik diş kaşıyıcı bebeklerin minik elleri tarafından da kolayca kavranabiliyor. Eğer aynı zamanda oyuncak olarak da kullanabileceği eğlenceli bir seçenek istiyorsanız, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu diş kaşıyıcı zürafa Sophie olabilir.

Konu bebeklere gelince her konu daha fazla dikkat gerektiriyor. Diş kaşıyıcıyı nasıl seçeceğinizi öğrenmiş olsanız da hem sağlıklı hem de konforlu bir tasarım bulmak için kendinize zaman vermelisiniz. Ayrıca bebeğiniz diş çıkarma döneminde kaşıyıcı kullanmasına rağmen ağrılı semptomlar gösteriyorsa mutlaka çocuk doktoruna danışınız.

Bebeklerde Emzik Nasıl Seçilir, Nasıl Bıraktırılır?” yazımız da hoşunuza gidebilir, iyi okumalar!

Önceki YazıSonraki Yazı