Tam zamanlı öğrencisiniz ya da bağımsız bir freelance çalışan. Belki de evden çalışıyorsunuz ve gününüzün çoğu evinizdeki çalışma masanızda geçiyor. Çalışma masası, çalışma rutininizde ve iş motivasyonunuzda düşündüğünüzden de daha etkili bir faktör. Çalışma masanızın hem omurga ve bel sağlığınız açısından uygun olması hem de siz çalışırken dikkatinizi en az dağıtacak şekilde düzenlenmiş olması gerekir. Çalışma masası nasıl olmalı sorusundan hareketle, çalışma ortamınızı daha sağlıklı bir hale getirmek ve önemli işlerinize yoğunlaşmanızı kolaylaştırmak için bazı tavsiyeler hazırladık. İdeal çalışma masası nasıl olmalı, gelin hep birlikte bakalım.
Çalışma Masası Ölçüleri Nasıl Olmalı?
Çalışırken bedensel rahatlığınız çok önemlidir. Burada elbette odaklanmanızı engelleyen ya da masa başında uykunuzu getirecek bir rahatlıktan bahsetmiyoruz. Masa başında uzun süreler boyunca çalışmak, hele de uzun süre boyunca özellikle boyun, sırt ve bel bölgelerini yanlış duruşlarla yoruyor ya da zedeliyorsanız, çalışmak keyiften çok işkenceye dönüşebilir. Ağrı ve sızılar nedeniyle ihtiyacınız olan dikkat ve odaklanma sizden koşarak uzaklaşır ve masa başına oturmak bile istemeyebilirsiniz. Bu nedenle doğru ölçülerde bir çalışma masası edinmeniz hayati önem taşır.
Söz konusu ölçüler olduğunda ideal bir çalışma masası nasıl olmalı, bunu nasıl anlayabilirsiniz? En uygun çalışma masası ölçüleri, masa başına oturduğunuzda masanın üst kısmının beliniz ve kaburgalarınız arasında bir noktaya denk gelmesini gerektirir. Dirseklerinizi rahatlıkla masanın üzerine koyabilmelisiniz, bununla birlikte kolunuzun dirseklerden ayrılan alt ve üst kısımları arasında yaklaşık 60 derecelik bir açı olmalı. Dirseklerinizi masaya omuzlarınızı eğmeden ve sırtınızı kamburlaştırmadan koyabilmek, sırt ve boyun ağrılarının, kollarda meydana gelebilecek uyuşmaların önüne geçebilir. Aynı zamanda ayaklarınızın yere rahatça değmesinin önemli olduğunu unutmayın çünkü ancak böyle daha az yorucu bir oturuş biçimi elde edebilirsiniz.
Ekran ile Aranızdaki Uzaklık Ne Olmalı?
Çoğu kişi gibi çalışırken bilgisayarınızı asla bırakamıyorsanız ya da bütün işiniz bilgisayar üzerinden gidiyorsa, bilgisayarın çalışma masanızdaki konumuna da dikkat etmelisiniz. Uzmanlar en az 40 cm kadar bir mesafe koymanızı tavsiye etmektedir. Bilgisayar ekranının yüzünüzü ortalaması size ideal bakışı sağlar. Böylece hem gözleriniz yorulmaz hem de yanlış duruş ve oturuşlardan kaçınmış olursunuz.
Buna ek olarak çift ekran kullanıyorsanız her iki ekranı da dengeli bir biçimde konumlandırmış olmanız gerekir. Çift ekran kullanan kişilerin çok büyük bir kısmı ekranı dizüstü bilgisayarın ya sağına ya da soluna yerleştirmeyi tercih eder, ancak bu yanlış bir seçimdir. İkincil ekrana bakmayı tercih ettiğinizde uzun vadede boynunuzu zedeleyebilir ve düzenli baş ağrılarına sebebiyet verebilirsiniz. Bu bağlamda çift ekran kullanan kişilerin ikincil ekranı yükseltici yardımıyla ilk ekranın arkasına yerleştirmeleri tavsiye edilir. Böylece ekranlar arasında gelgit yaparken boynunuzu hareket ettirmek zorunda kalmaz, yanlızca gözleriniz yardımıyla navigasyon sağlamış olursunuz.
Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?
Peki söz konusu aydınlatma olduğu zaman çalışma masası nasıl olmalı? Her şeyden önce uygun ve yeterli bir aydınlatmayla başlayalım. Eğer çalışma masanızda yeterli aydınlatma yoksa bu durum öncelikli olarak göz sağlığınız için tehlikelidir, çalışma masası lambası bu nedenle çok önemlidir. Çalışma masası lambaları çalıştığınız bölgeyi yeterli bir biçimde aydınlatarak rahatça işinize odaklanmanıza yardımcı olur.
Çalışma masası lambası seçimi yaparken öncelikle lambanın içine yerleştirilecek olan ampulün doğrudan gözlerinize ışık vermeyeceğine emin olun. Alçak çalışma lambaları masaya yeterli aydınlatma sağlamayabilir; bu nedenle yüksek ve gövdeden ayarlanabilir özellikli çalışma lambalarından seçim yapın. Beyaz ışık yerine gün ışığını temsil eden sarı ışığı tercih edin.
Bununla birlikte aydınlatma açısından çalışma masası nasıl olmalı dediğimiz zaman ışığı konumlandırdığınız nokta da önemli. Çalışma masasının, odadaki pencerenin ve bilgisayar ekranlarının açı ve konumlarından yola çıkarak lambayı ekrana yansıma yapmayacak şekilde yerleştirmeniz gerekir. Yansıma yapan ekranlarda çalışmak ve odaklanmak güç olurken aynı zamanda göze ve görüşe de zarar verir.
Çalışma Masası Düzeni Nasıl Olmalı?
İşinize ya da dersinize yoğunlaşabileceğiniz bir çalışma ortamında, yaptığınız işe göre değişen ne ihtiyacınız varsa bulunmalıdır. Not defterleri, post-itler, yeterli sayıda ve renkte kalem, silgi gibi temel ihtiyaçlarınız ihtiyaç anında hazır bulunacak şekilde çalışma masanızda yerini almalıdır ki dikkatiniz araç gereç aramakla dağılmasın.
Söz konusu çalışma masası dekoru olduğu zaman ise bu noktada ideal dengeyi oturtmanızda fayda var. Peki dekorasyon açısından çalışma masası nasıl olmalı sizce? Her şeyin elinizin altında olduğu, tüm ihtiyaçlarınızı masadan kalkmadan karşılayabileceğiniz bir eşya kalabalığı mı yoksa sadece bilgisayar ve klavyeden oluşan bomboş bir alan mı? Her ikisi de değil aslında. Uzmanlar, yapılan deneyler sonucunda ideal bir çalışma masasında en faza 3 adet eşya olması gerektiğini savunuyor. Araştırmalara göre 3’ten fazla dekoratif eşya kişinin dikkatinin dağılmasına yetiyor.
Öte yandan bir işten ötekine, bir sınavdan diğerine koşarken çalışma masasının üzeri kıyamet yerine dönüşebiliyor. Bu mümkün, ancak çalışma masası nasıl olmalı taviyelerimiz elbette kaos barındırmıyor. Kullanmadığınız araç gereçleri çalışma masanızın çekmecesine koyun ki eğer ihtiyacınız olursa yine yakınınızda bulunsun. Eğer çalışma masanızın çekmecesi yoksa dağınıklık yaratan şeyleri derin sepetlere veya kutulara doldurup en azından göz yormamalarını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca…
- Çalışma odanızda mutlaka en az bir ev bitkisi bulundurun. Canlı bitkiler çalışma performansını %15’e kadar artırabiliyor.
- Odanın sıcaklığı en az 20, en fazla 25 derece olmalı.
- Dekoratif objeleri olabildiğince solda tutmaya çalışın, sağ kısmı ise boş bırakın.
- Çalışma sandalyenize oturduğunuzda kollarınız, bilekleriniz ve kalçalarınız yere paralel olmalı.
- Doğal aydınlatmadan yararlanın.
- Düzenli aralıklarla masanızdan kalkıp hareket edin ya da masada otururken masabaşı egzersizleri yapın.