Borneo Adası, dünyanın en büyük üçüncü adası. Malezya, Endonezya ve Brunei Sultanlığı tarafından paylaşılıyor. Adanın en büyük özelliği canlı çeşitliliği. Brunei Sultanlığı konumu itibariyle bu canlı çeşitliliğinden nasibini pek alamamış olsa da Endonezya ve Malezya toprakları çok şey vadediyor. Bu yazıda size Borneo’nun Malezya tarafında neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.
Malezya’nın Borneo’daki en büyük şehri Kota Kinabalu. Hem büyük bir şehir hem de şehir merkezinden sadece 5-10 dakikalık tekne yolculuğu ile dalış yapabileceğiniz, adadan adaya zıplayabileceğiniz bir yer. En önemli turistik atraksiyonu ise Borneo’nun en yüksek dağı olan Kinabalu Dağı. Borneo’ya giden turistlerin çoğu Kinabalu Dağı’na çıkmak için iki günlük tur satın alıyor. 2015 yılında yaşanan depremde tırmanış yapan bazı dağcılar hayatını kaybettiği için artık güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkartılmış ve bir tura kayıt olmadan tırmanmak yasaklanmış. Kinabalu Dağı’na giden hemen hemen herkes zirvenin aşağısında konaklayıp gece yarısı tekrar yürüyüşe başlıyor ve gün doğumunu zirvede karşılıyor.
Kinabalu Dağı, Kinabalu Milli Parkı’nın içinde yer alıyor. Dağa çıkmadan, park sınırları içerisinde trekking yapılacak başka rotalar da mevcut. Bu rotalarda yürürken dünyanın en büyük çiçeği “rafflesia”yı görmek mümkün.
Adadaki en çılgın canlılar ise Sandakan şehrinde yaşıyor. Bunlardan ilki orangutanlar. Dünyanın en zeki primatları olan bu hayvanlar 400.000 yıldır varlıklarını sürdürüyor olsalar da günümüzde sadece Borneo Adası’nda ve Sumatra Adası’nda yaşıyorlar. Yaşam alanları hızla yok edildiği için soyları tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Sandakan’daki Orangutan Rehabilitasyon Merkezi’nde kızıl tüylü bu sevimli primatları ziyaret edebilirsiniz.
Borneo Adası’na özgü başka bir maymun türü de kocaman burunları ile dikkat çeken Proboscis maymunları. Genellikle adanın mangrove ormanı olan nehirlerinde yaşayan bu ilginç hayvanları da Sandakan’daki Proboscis Monkey Sanctuary’de görme imkanınız var. Aslında bu alan palm yağı üreten bir iş adamının tarlasıymış fakat palm yağı üretimine uygun palmiyeleri ekmek için ağaçları keserken proboscis maymunlarının farkına varmışlar ve o alandaki çalışmaları durdurup burayı bir park yapmaya karar vermişler. İçeride bir kaç koloni birden yaşıyor. Her kolonide bir alpha male var, diğer üyeler onun etrafında pervane oluyor. Sadece bu doğa düzenini görmek için bile ziyaret edilebilecek bir yer.
Bu alanda aynı zamanda hornbill kuşlarını da görmek mümkün. Malezya’nın parasının üzerinde yer alacak kadar değerli bu kuşlar da ilginç gaga yapıları ile görülmeyi hak ediyor.
Borneo Adası’nın su altı ise su üstünü de aşacak çeşitlilikte. Yine Malezya Borneo’sunda yer alan Sipadan Adası’ndaki “barracuda point” dünyanın en iyi dalış noktası kabul ediliyor. Hem mercan çeşitliliği hem de balık çeşitliliği burayı eşsiz bir yer yapıyor. Barracuda point’in en büyük özelliği binlerce barakudadan oluşan sürülerin burada vortex halinde avlanmasına tanık olmak. Bunun dışında dalış sırasında yeşil kaplumbağa, hawksbill kaplumbağası, manta ray, stingray, bumphead parrotfish, çekiç köpekbalığı ve balina köpekbalığı gibi enteresan deniz canlılarını da görmek mümkün.
2005 yılından bu yana güvenlik gerekçesiyle Sipadan Adası’nda konaklama yapılması yasak. Bu yüzden tüm resortlar Mabul Adası’na taşınmış ve artık tüm dalışlar Mabul Adası’ndan kalkan teknelerle yapılıyor. Ayrıca, Sipadan Adası’nda dalış, günde 120 kişi ile sınırlanmış durumda. Bu yüzden Sipadan’da dalış tatili planlayan kişilerin dalışlarını haftalar hatta aylar öncesinden ayarlamaları gerekiyor. Yine de bütün çabalara değecek bir yer. Jacques Cousteau, Sipadan için şöyle demiş: “Bundan 45 yıl önce Sipadan gibi yerler gördüm fakat artık böyle yerler yok. Burası el değmemiş bir sanat eseri.”
Ada hakkındaki görüşlerinizi yorum bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın. :)