Kızılay Haftası

Kızılay Haftası

Türkiye’nin en köklü yardım kuruluşu olan Kızılay, Ekim ayının son haftasında düzenlediği etkinlikler ve bilinçlendirme çalışmaları eşliğinde Kızılay Haftası’nı kutluyor. Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası, Türk Kızılayı’nın kuruluş amacını, yürüttüğü yardım çalışmalarını ve gelecek misyonlarını kamuoyu ile paylaşmak üzere etkinlikler düzenler. Kızılay Haftası’na ithafen biz de Türk Kızılayı‘na yakından bakalım, bilinçlenelim ve bilinçlendirelim istedik.

Kızılay Nedir?

Kızılay temelde bir yardım kuruluşudur ve savaş, deprem, sel, yangın ve benzeri felaketlerde halka yardım eli uzatmayı kendine misyon edinmiştir. Bununla birlikte doğal afetlerde ölenlerin ailelerine yardım eden Kızılay fakir ve kimsesizlere de destekte bulunarak onlara giyecek, yiyecek, içecek, barınak ve para yardımı yapar.

Kızılay Yardımları

Kızılay’ın temel faaliyet alanları ve görevleri arasında doğal afetler başta gelir. Tıbbi açıdan acil durumlarda ciddi destek oluşturma kapasitesine sahip Kızılay sel, yangın, deprem ve benzeri doğal afetlerde anında tıbbi çadırlar kurar ve uzman hekimleri sahaya getirerek yaralanan vatandaşlara destek sağlar. Bunun yanı sıra Kızılay aynı zamanda gelir düzeyi düşük olan vatandaşlara para yardımında bulunur, barınak ihtiyacı olan evsiz ve kimsesizlere barınma sağlar, sakat vatandaşlara da koltuk değneği ve ilaç benzeri tıbbi destek gönderir. Kızılay’ın bir diğer sorumluluğu yürüttüğü tüm çalışmaları evrensellik ilkelerine göre, eşit ve insani duygular eşliğinde yürütmesidir. Tüm bunları yaparken Kızılay, bir yardım kuruluşu olduğu için hiçbir şekilde maddi veya manevi karşılık beklemeden yapar. Kızılay’ın gelirlerine baktığımız zaman çoğunlukla hayırsever vatandaşların yaptıkları ev, arazi ya da para bağışları ile ayakta durduğunu söylemek mümkün.

Kızılay Çadırı

Kızılay Haftası Ne Zaman Kutlanır?

1868 yılından itibaren, Osmanlı Devleti’nin hükmünden beri faaliyette olan, ilk olarak Hilal-i Ahmer Kızılhaç Topluluğu adı altında yardımsever çalışmalarına başlayan Kızılay, o zamandan bu yana bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Halkı bilinçlendirmek, yardım toplamak ve farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan Kızılay Haftası her yıl Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının ilk haftasına denk gelen zaman dilimi içerisinde kutlanmaktadır.

Kızılay Haftası Etkinlikleri Nelerdir?

Kızılay Haftası çoğunlukla ilkokul, ortaokul ve liselerde yoğun bir şekilde kutlanır. Öğrencileri genç yaştan itibaren yardımseverlik ve hayır kurumları ile ilgili bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen seminerler, ilk yardım animasyonları ve filmler Kızılay’ın temel ilkeleri ile birlikte pek çok faydalı bilgiyi yeni nesillere aktarmak üzere hazırlanır. Bununla birlikte düzenlenebilecek etkinlikler okuldan okula da farklılık gösterebilir. Kimi okullar tiyatro ve skeçler eşliğinde eğlenceli bilgilendirme yöntemleri hazırlarken kimi okullarda birebir tatbikatlar uygulanarak uygulamalı eğitimler verilebilmektedir.

Kızılay Haftası Etkinlikleri

Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

Kan bağışı, Kızılay’ın Türkiye çapında aktif ve etkili olduğu bir diğer destek çalışmasıdır. Türkiye genelinde kurulan Kızılay tıp merkezleri ve kan bağış merkezleri sayesinde ülkenin kan ihtiyacı hem gönüllü hem sürekli bağışçılar tarafından karşılanıyor demek mümkün.

Kızılay’a kan bağışı yapabilmek için öncelikle kan bağış merkezlerinden birine başvurarak bir bilgilendirme formu doldurulur. Bu formlarda kişisel bilgilerin yanı sıra özel hayat ile ilgili sorular bulunmaktadır. Bu bilgiler kişinin ilk etapta kan bağışı yapmaya uygun bir aday olup olmadığını anlamak içindir. Kan bağışı yasal bir süreç olduğu için kimlik ve iletişim bilgileri ile birlikte kişi Kızılay’ın sistemine kayıt edilmekte ve bu işlemden hemen sonra kan sayımınız, tansiyon ölçümünüz, nabzınız, ateşiniz ve vücut ağırlığınız gibi metrik değerlerini ölçülmektedir.

Kızılay Merkezleri

Kayıt işleminin tamamlanmasının ardından uzman hekim tarafından genel fiziki muayene gerçekleşir ve aday her parametrede uygun bulunursa kan bağışı işlemi başlatılabilir. Toplamda yaklaşık 4 ila 8 dakika arası süren kan bağış işlemi sırasında tek seferde sadece 1 ünite kan bağışlanabilmektedir. 1 ünite kan ortalama 450 ml. gibi bir ölçüye denk gelmektedir. Kan bağış işleminiz tamamlandıktan sonra hemşireler size belirli bir süre istirahat etmenizi tembihler ve kan değerlerinizi normalize edecek ikramlarda bulunur. Kan bağışı sırasında vücudunuzdan alınan kan, toplam kan miktarınızın 1/13’üne tekabül ettiği için bu işlem, günlük hayatınızı etkilemeyecektir. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken hususlar da yok değil.

  • Kan bağışının ardından sigara içilmemelidir.
  • Kan alınan kol ile gün içerisinde ağırlık kaldırılmamalıdır.
  • Bağışın ardından ilk 4 saat boyunca en az 1,5-2 litre su tüketilmeli ve alkol alınmamalıdır.
  • Sportif faaliyetlere ara verilmelidir.
  • Tehlikeli meslek alanlarında faaliyet gösteren kişilerin 24 saat boyunca işe ara vermeleri tavsiye edilir.
  • Baygınlık hissi ve baş dönmesi olması durumunda başı iki dizin arasına olacak şekilde oturulmalı ve derin nefes alınmalıdır.

Size en yakın Kızılay kan bağış noktasını öğrenmek için tıklayın.

Deprem çantanız hazır mı? Değilse sizin için hazırladığımız ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Önceki YazıSonraki Yazı