Ev dekorasyonu için mumlar çokça tercih edilen aksesuarlar arasında yer alıyor. İşlevsel olmalarını bir kenara bırakalım, yalnızca estetik keyif için bile yaşam alanlarımızda mumları tercih ediyoruz. Ayrıca, mum her zaman iyi bir hediyelik eşya seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Kendi yaptığınız mumları muhteşem el yapımı hediyeler olarak da düşünebilirsiniz; renk renk mis kokulu mumlar sevdiklerinizi mutlu etmenin bir yolu olabilir pekâlâ. Peki, kolay adımları izleyerek mum yapımı nasıl olur? Kendi kalıplarınızla, dilediğiniz renk, boyut ve şekillerde evde mum yapımı inceliklerini öğrenmek isterseniz, yazımızı okumaya devam edin!
Mum Yapımı Malzemeleri
Kendiniz ya da sevdiklerinize hediye etmek için mum yapımı, doğru mum yapımı malzemeleri ile mümkün öncelikle. İlk adımda mum yapımı için gerekli malzemeler nelerdir, bakalım:
- Parafin ya da bal mumu
- Gıda boyası
- Dilediğiniz hoş kokulu bitki yağı
- Fitil
- Isıya dayanıklı küçük cam kavanoz(lar)
Mum yapımı malzemeleri nerede satılır diye soracak olursanız, aradığınız tüm ürünleri n11.com‘da bulabilirsiniz. Mum nasıl yapılır sorusunun cevabını da aşağıda sizin için sıraladık:
Mum Yapımı: 1. Adım
Dekoratif mum yapımı için önce çalışacağınız alanı hazırlayın. Parafin/bal mumu eriyen, damlayan ve hafiften ortalığı batırma potansiyeli olan malzemeler. Eski bir havlu ya da gazete kâğıdıyla mum yapımı için seçtiğiniz alanı kaplayın. Mum yapımı aslında hızlı bir süreç olduğu için fitil, kavanoz gibi mum yapımı malzemeleri de kullanıma hazır bir biçimde yakınınızda dursun.
Mum yapımı: 2. Adım
Büyük bir tencereye bol miktarda su ekleyin: Parafini benmari usulü eriteceğiz! Dilediğiniz kadar parafini ısıya dayanıklı cam bir kaseye koyup tencerenin üzerine yerleştirin. Kabın tabanı ile suyun temas etmemesine özen göstermelisiniz. Bu adım mum yapımı konusunda izlemesi en eğlenceli kısım. Parafin erirken plastik bir mutfak spatulası ile büyük parçaları parçalayarak erimeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Mum yapımı: 3. Adım
Mum yapımı malzemeleri içinde saydığımız fitil ve kavanoza geldi sıra. Parafin dekoratif mum yapımı için erimeye devam ederken siz de fitili kavanoza sabitleyin. Bazı fitillerin alt kısımları yapışkanlı olur, ancak sizin fitiliniz yapışkanlı değilse, kuvvetli herhangi bir yapıştırıcı ile fitili kavanozun tabanına yapıştırıp sabitleyebilirsiniz. Fitil boyunu kavanoz boyundan uzun ayarlamanız gerektiğini unutmayın.
Mum Yapımı: 4. Adım
Eğlenceli mum yapımı sürecinde dördüncü adımdayız. Bu adımda, benmari usulü erittiğimiz parafin ya da bal mumunun içine mum yandıkça odamızı doldursun istediğimiz kokuyu ve gıda boyasını ekleyeceğiz. Dilediğiniz, hoş kokulu bitkisel yağ çeşitlerinden 4-5 damla kadar erimiş parafine ekleyin. Ardından, dekoratif mum yapımı için seçtiğiniz renkteki gıda boyasından istediğiniz renk yoğunluğuna göre parafinin içine ekleyin. 30 saniye kadar spatulanız ile karıştırın. Yağın ve boyanın eriyen parafine tamamen karışması mum yapımı ve elde ettiğiniz sonuç için önemli. Eğer erimiş parafinde renk yoğunluğunu tam anlayamadıysanız, karışımdan bir damla soğuk bir zemine damlatarak sertleşmesini bekleyin. Damla sertleştikten sonra mum yapımı aşamalarından sonra elde edeceğiniz renk ortaya çıkacaktır. Eğer rengi yoğunlaştırmak isterseniz, hâlihazırda erimiş olan parafine daha fazla boya ekleyebilirsiniz.
Mum Yapımı: 5. Adım
Boya ve yağ ekledikten sonra erimiş karışımı birkaç dakika soğutun. Ardından karışımı kavanoza dökme aşaması geliyor. Fitili hafifçe tutun ve kavanozu ortaladığından emin olduktan sonra karışımı kavanozunuzun içine yavaşça dökün. Birkaç saat bekleyip parafin karışımı sertleştikten sonra fitilin mumun dışında kalan kısmını kısaltın. Mumun yüzeyinden itibaren 1 cm kadar fitil bırakmanız yeterli olacaktır. Artık mumunuz hazır!
Bütün bu aşamalardan sonra dilerseniz cam kavanozun dışını süsleyebilirsiniz. Ya da hiç beklemeden odanıza sıcaklık katacak mis kokulu mumunuzu yakabilirsiniz.
Mum yapımı konusunda önerileriniz varsa, Yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz!