Kitaptan Uyarlanan Filmler: En İyi 11 Film

Kitaptan uyarlandığını bildiğimiz bir film hakkında arkadaşlarımızla konuşurken hangimiz kitabının çok daha iyi olduğu iddia etmedik? Arkadaşlarımız arasından bu iddiamıza canhıraş karşı çıkan birileri olduğunda hararetli tartışmalara girmedik? Sanat, şüphesiz ki pek çok haliyle iç açıcı. Bazı kitaplar, sinema filmi olunca ayrı bir muhteşem olabiliyor. Bir kitabın film halinden de zevk alabilmek büsbütün mümkün. İyi romanlar yetenekli yönetmenlerin elinde kitabın orijinalini aratmayacak denli büyük sanat yapıtlarına dönüşebilirler. Kitaplardan uyarlanan filmler yazımızı okurken önyargılarınızı kapının dışında bırakın. Sizin için 11 harika kitaptan uyarlanan 11 eşit derece harika filmi derledik. Keyifli seyirler!

Otomatik Portakal Kitaptan Uyarlanan Filmler

1. Otomatik Portakal (A Clockwork Orange)

Anthony Burgess’in 1962 tarihli distopik anlatısı üzerine Stanley Kubrick’in dehâsı birleşince ortaya çıkan yapıt karşısında insanın saygı duruşunda bulunası geliyor. Set tasarımından oyunculuklara kadar –zaten hikâye kusursuz- her şeyiyle mükemmel bir film.

Büyük Umutlar Kitaptan Uyarlanan Filmler

2. Büyük Umutlar (Great Expectations)

1946 yılında David Lean tarafından sinemaya uyarlanan Büyük Umutlar, ünlü İngiliz yazar Charles Dickens’ın aynı adlı romanını temel alıyor. Açılış sahnesinden sizi büyülemeye başlayan film, kitabın meselesi olan toplumsal değişim ve emeği yansıtmakta da başarılı.

Bülbülü Öldürmek Kitaptan Uyarlanan Filmler

3. Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird)

Harper Lee, Amerikan edebiyatının en büyük isimlerinden biri olarak görülüyor. Bülbülü Öldürmek eseri de ona ait. Kitaplardan uyarlanan filmler denince Bülbülü Öldürmek de listeye girmeliydi. Robert Mulligan’ın 1962 yılında çektiği film, nefret ve şiddetin hüküm sürdüğü bir çağda şefkat ve kucak açmayı ustalıkla yansıtıyor.

Baba Kitaptan Uyarlanan Filmler

4. Baba (The Godfather)

Ah bilmiyoruz ki bu filmin tema müziğini duymayan kaldı mı? Kitabın yazarı Mario Puzo, yönetmen Francis Ford Coppola’ya senaryoyu yazarken yardım ediyor. Böylece kitap ile film neredeyse muhteşem bir uyum sağlamış oluyor.

Amerikan Sapığı Kitaptan Uyarlanan Filmler

5. Amerikan Sapığı (American Psycho)

Amerikan Sapığı, kapitalist bir dünyada zehirli bir erkeklik anlatısı kuruyor. 2000 yılında Mary Harron tarafından uyarlanan film, Bret Easton Ellis’in usta kaleminden çıkan eşsiz bir kitap aslında. Kitaplardan uyarlanan filmler arasında bir inci adeta!

Kuzuların Sessizliği Kitaptan Uyarlanan Filmler

6. Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs)

Türkiye’de daha çok Hannibal olarak kodlanan Kuzuların Sessizliği, Thomas Harris’in kitabından bir uyarlama. 1991 yılında Jonathan Demme tarafından çekilen film 5 koca Oscar ödülünü de kapmıştı.

İhtiyarlara Yer Yok Kitaptan Uyarlanan Filmler

7. İhtiyarlara Yer Yok (No Country For Old Men)

2007 yılında Coen Kardeşler tarafından filmleştirilen Cormac McCarhy’nin ünlü yapıtı çağdaş Amerikan edebiyatının kristallerinden biri olarak görülüyor. Coen Kardeşler’in elinde bir altına dönüşen bu filmi de kesinlikle izleyin. (Javier Bardem var J)

Dövüş Kulübü Kitaptan Uyarlanan Filmler

8. Dövüş Kulübü (Fight Club)

Bir dönem Türkiyeli gençlerin alt kültüründe belirli kuralların konulmasına vesile olmuş bu Chuck Palahniuk kitabı, aslında filminden daha az bilinir. Hem kitabı hem filmi zamanınıza değecek. 1999 yılında David Fincher’ın yönettiği Dövüş Kulübü, şaşırtıcı sonuyla da hafızalardan silinmiyor.

Cinnet Kitaptan Uyarlanan Filmler

9. Cinnet (The Shining)

Stanley Kubrick ile ünlenmiş olan bu filmin de aslında Stephen King’in aynı adlı kitabı olduğunu bilen azdır. Jack Nicholson’ın başrolde harikalar yarattığı bu gerilim filmi 1980 yılında çekildi.

Bir Rüya İçin Ağıt Kitaptan Uyarlanan Filmler

10. Bir Rüya İçin Ağıt (Requiem For a Dream)

Bu filme dair en bilinen müzik bizim ülkemizde dramatik haber müziği olarak kullanılsa da bizleri filmden soğutmaya yetmedi, yetmez. Hubert Selby Jr.’ın kitabından Darren Aronofsky’nin başarıyla uyarladığı film en iyi kitaplardan uyarlanan filmler arasında.

Aşk ve Gurur Kitaptan Uyarlanan Filmler

11. Aşk ve Gurur (Pride & Prejudice)

Dünyanın en yetenekli kadınlarından biri olan Jane Austen’ın 1813 tarihli Gurur ve Önyargı adlı kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Joe Wright yaptı. Dolu dolu bir aşk hikâyesinin yanı sıra güzel bir on dokuzuncu yüzyıl toplumu portresi izleyeceksiniz. Kitabını da ayrıca okumayı unutmayın!

Efsane tartışmamıza “Yorumlar” bölümünde devam etmeye ne dersiniz? Sizde bu filmler mi daha güzel, uyarlandıkları kitaplar mı? Fikirlerinizi bekliyoruz! :)

Sürprizli sonlara hazır mısınız? Beklenmeyen Sonlarıyla Hayrete Düşüren 11 Efsane Film yazımızı mutlaka okuyun!

Önceki YazıSonraki Yazı