Evde Kullanabileceğiniz Spor Aletleri

Evde Kullanabileceğiniz Spor Aletleri

Spor salonları düzenli olarak spor yapmak için ideal. Ama size uygun zamanlar herkese uygun zamanlarsa sıra olabiliyor, salon yakında değilse araya bir de yol giriyor, bazen de sadece insan gerçekten evden çıkıp spora gitmeye üşeniyor… Daha başka bir sürü mazeret, ama tüm bunları gerek var mı? Evinizde yeterince yer varsa ve spor aletlerine bütçe ayırabilecek durumdaysanız en azından kondisyon için bir spor aletini evinizin bir köşesine yerleştirmek, istediğiniz her an size hareket olanağı tanıyacaktır. Bununla birlikte aleti her gördüğünüzde spor yapma hevesi gelmesi de cabası. Evinizde kullanabileceğiniz kondisyon spor aletleri neler mi? Hemen listemize bakalım.

Kondisyon Bisikleti

Kondisyon spor aletleri kondisyon bisikleti olmadan anlatılmaz. Koşu bandıyla birlikte kondisyonun demirbaşlarından olan kondisyon bisikletini oturarak pedal çevirme mantığı üzerine kurulu. Pedal sertliğini ayarlayarak seviyeyi artırmak veya azaltmak mümkün. Elektronik göstergeli olanlardan kaç dakikadır aleti kullandığınızı, bu süredir ne kadar mesafe gittiğinizi ve (gerekli yerlerden tutarsanız) nabzınızın kaç olduğunu görebilirsiniz. Dikey kondisyon bisikleti evlerde en çok kullanılan türüdür. Yatay kondisyon bisikleti dikeyi kadar yaygın değildir ama daha çok efor sarf ettirir. Yatay kondisyon bisikleti ile dikey kondisyon bisikleti arasındaki en temel fark, yatay olanda sırtınıza ve belinize destek sağlayacak bir oturağının olmasıdır. Her ne kadar dikey kondisyon bisikleti kadar kalori yaktırmasa da yatay kondisyon bisikletini bel veya sırt ağrısı çekenler çok daha rahat bir şekilde kullanabilir.

Çalıştırdığı bölgeler: Alt vücudun tamamı, arka bacak, kasık ve kalça bölgesi

Koşu Bandı

Koşu Bandı

Kondisyon spor aletleri listesinin bir başka olmazsa olmazı tabii ki koşu bandı. Yalnız bu aleti kullanırken biraz ses çıkaracağınız için ya evinizin ses yalıtımı iyi olmalı ya da alt komşunuz olmamalı. Elektronik göstergeli olanlardan kondisyon bisikletindeki gibi kullandığınız süreyi, gittiğiniz mesafeyi ve nabzınızı görmeniz mümkün. Bununla birlikte çoğu koşu bandında bulunan random egzersiz programları sayesinde hafif tempo yürüyüşten son hız koşuya kadar pek çok farklı kardiyo türünü tek bir seansta deneyimlemeniz mümkün. Evde kendiniz için sakıncalı durumlar doğurmamak açısından koşu bandındaki hızı bir anda değil de alıştıkça artırmanızda fayda var.

Çalıştırdığı bölgeler: Bacak kasları & kalça, ısınma

Eliptik Bisiklet

Eliptik Bisiklet

“Oturarak bisiklet mi kullanılırmış” diye düşünenlerin ayakta da bisiklet kullanmasını sağlayan ve yerçekimsiz ortamda yürüyormuşsunuz hissi veren eliptik bisiklet de yaygın kondisyon spor aletleri arasında. Uzun tutma yerlerinden tanıyacağınız bu bisikletin pedallarına ayağınızı tam olarak basıp hareket etmeye başlıyorsunuz. Bunda da seviyeyi artırıp adım atmayı zorlaştırabilirsiniz. Daha çok manuel bir şekilde, kendi bacaklarınız ve kas gücünüz ile hızını ve zorluğunu artırdığınız eliptik bisiklet, en etkili kardiyo spor aletleri arasında sayılıyor.

Çalıştırdığı bölgeler: Üst, alt ve yan kalça, iç uyluklar, kardiyo & ısınma

Twister

Evinize rahatlıkla alabileceğiniz ve komşularınızla aranızın bozulmasına neden olmayacak en ideal kondisyon spor aletleri muhtemelen twister çeşitleri. Twister’ın iki popüler çeşidi var: Disk twister’a iki ayağınızla çıkıp kendinizi hulahup çevirir gibi sağa sola hareket ettiriyorsunuz. Sadece kondisyon için değil beli eritmek için de ideal. Stepper twister’da ise iki ayak yeri bulunuyor ve istediğiniz hızda ve istediğiniz sertlik seviyesinde adım atıyorsunuz.

Çalıştırdığı bölgeler: Karın, bel ve bel oyukları, denge

AB Roller

AB Roller

AB roller da evde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir kondisyon spor aleti. Ne yer kaplar ne de cüzdan yorar. İki tarafından tutulabilen bir tekerlekten ibaret aslında. Dizlerinizi ve ayaklarınızı sabitleyip bu aleti iki yanından tutabilir ve döner tekerlek sayesinde ileri geri hareket edebilirsiniz. Hem kondisyon hem de karın kası dostu.

Çalıştırdığı bölge: Karın kasları, kol ve omuz bölgesi

Dambıl ve Halter

Dambıl ve halter genelde ağırlık kaldırma egzersizlerinin bir parçası olarak düşünülse de kondisyon için de kullanılabilen aletlerdir. Bununla birlikte sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda kilo almak için ağırlık çalışanlar için de birebir spor aletlerinden. Çelik saplı bir set alırsanız evinizde yıllar boyu kullanabilirsiniz. Boy aynanız da varsa spor salonunu aratmayacak bir ortam yaratmanız mümkün.

Çalıştırdığı bölgeler: Kol kaslarının tamamı, omuzlar, sırt ve boyun

Mekik Aleti

Mekik Aleti

Mekik aleti deyince ilk akla gelen, başınızı yaslayabileceğiniz bir yastık kısmı ve tutunabileceğiniz kıvrımlı sopası olan modeldir. Bunların bazıları çok amaçlı olarak satılır; kapı barı veya şınav aleti olarak kullanmaya da olanak tanır. Spor salonlarında daha büyük mekik aletleri de var ama evde bunların işinizi göreceğinden hiç şüphemiz yok.

Çalıştırdığı bölge: Abdomen

Step Tahtası

En eğlenceli kondisyon spor aletlerini sona bıraktık. Step tahtası ile evde müzik eşliğinde step ve aerobik hareketleri yapmanızı sağlar. İnternetten belli başlı hareketlerin videolarını izleyebileceğiniz gibi ileride kendi hareketlerinizi ve koreografinizi de yaratabilirsiniz.

Çalıştırdığı bölge: Temel ısınma ve esneme, genel kondisyon, üst bacak

Sayaçlı Atlama İpi

Sayaçlı Atlama İpi

Atlama ipinin kendisi bir spor aleti olmadığı için biraz hile yapıp sayaçlı olanı koyduk. Ama inanın bu daha işinize yarayacak çünkü kaç kere ip atladığınızı görebileceksiniz. Çocukluğunuzda yaptığınız hareketleri yapmanız serbest. Nostalji yaşayarak kondisyona girmenin kimseye bir zararı yok. Daha profesyonel bir ip atlama deneyimi için internette bulabileceğiniz ip atlama egzersizleri ile bilinçli bir workout programı yaratmanız da gayet mümkün.

Çalıştırdığı bölge: Kol, üst ve alt bacak, denge

Yalnız bunları aldıktan sonra bir kenara koyup bırakmak yok. Söz mü?

Koşu bandı alırken dikkat edilmesi gerekenleri görmek için tıklayın!

Önceki YazıSonraki Yazı