Yeni bir yıla yeni bir başlangıçla başlamaya ne dersiniz? Sağlıklı yaşam için hiçbirimiz geç kalmışız sayılmayız. Sizler için hazırladığımız sağlıklı yaşam önerileri sayesinde artık yeni bir başlangıç için neler yapmanız gerektiğini bilecekseniz. Unutmayın ki parayla satın alamayacağınız tek şey sağlığınızdır, bu yüzden onun kıymetini bilin ve koruyun…
Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmalıyız?
Sağlıklı bir yaşamın sırrı sağlıklı beslenmeden geçer. Peki beslenme ile sağlıklı yaşam nasıl olur? Bunun cevabı yediklerinizde ve yemediklerinizde saklı. Sağlıklı bir yaşam için nelerden uzak durmak neleri tüketmek gerekir? Gelin hep birlikte bakalım:
Bu Gıdalardan Uzak Durun!
- Canlı ve sağlıklı uzun bir ömür yaşamak istiyorsanız uzak durmanız gereken gıda benzeri pek çok yiyecek bulunuyor. Bu gıda benzeri ürünlerin en ama en tehlikeli olanları ise; suni tatlandırıcılar, margarin, işlenmiş gıdalar ve şekerlerdir. Bunların yanı sıra uzak durmanız gereken diğer gıda benzeri ürünler; patorize ve homojenize süt, tuzlu gıdalar, hazır içecekler ve beyaz buğday unudur.
- Uzak durmanız gereken bir başka yeme alışkanlığı ise fast-food gıdalardır. Ayaküstü ve hızlı yemekten bir an evvel vazgeçin. Size caydırıcı olarak şu araştırmayı hatırlatalım: “Kalp hastalıklarının üçte biri bu gıdalar yüzünden ortaya çıkıyor…”
- Bu bir klişe biliyoruz ama sağlıklı yaşam için şart. Yemek alışkanlığınızda tuzu azaltın. Zira uzmanlar, tuzun felce ve kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor. Günde 5 gramdan fazla tuz tüketimi uzmanlar tarafından zararlı bulunuyor.
- Şok diyetlerden mutlaka uzak durun. Haftada 3-5 kilo vereceğiniz vaadeden şok diyetler yararlı değil aksine zararlıdır. Eğer kilo vermek istiyorsanız bunu uzun bir süreye yayın.
- Ayrıca eğer alkollü içecekler tüketiyorsanız azaltmalısınız.
- En az fast-food kadar uzak durmanız gereken gıdalardan biri de abur cuburlar. Abur cuburlar olarak nitelendirilen paket gıdalar, tatlılar ve pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalığa yatkınlığı arttırıcıdır.
- Ve kesinlikle öğün atlamayın. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin ilk kurallarından biri öğün atlamamaktır.
Bunları Bol Bol Tüketin.
- Yine bir klişe: bol bol su için. Çünkü insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. Vücut ısısının dengelenmesi, metobolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için suyun önemi büyüktür. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su tüketmeniz gerekir.
- Öğününüzü mümkün olduğu kadar çeşitli tutmaya özen gösterin. Günlük beslenme planınızın içerisinde tüm besin gruplarına yer vermeye çalışın. Hepsinden tek bir öğünde tüketemeseniz bile farklı öğünlerde tüketmeye gayret edin.
- Bol meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Mevsimine uygun olarak sebze ve meyveler tercih edin. Bol miktarda ve farklı renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder hem de birçok hastalıktan korunmanızı sağlar.
- Kurubaklagilleri ve lifli besinleri tüketmeye gayret edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagilleri, mercimek, barbunya gibi gıdaları, lifli tahılları tüketmeye özen gösterin.
- Sofranızda balığa yer verin. Uzmanlar, düzenli balık yemenin kalp riskini azalttığının altını çiziyor. Ayrıca balıkta bulunan yağlar bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlıyor.
- Yine uzmanların açıklamalarına göre günde bir-iki kadeh şarap, kanser riskini azaltıyor, vücudu gripten koruyor ve yaşlılıkla erken bunalmanın da önüne geçiyor.
- Gün içinde gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir başka içecek de türk kahvesi. Yapılan araştırmalara göre günde iki fincan kahve kolon kanser riskini %25, safra kesesinde taş riskini %45 azaltıyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek tansiyona neden olabiliyor.
- Kansere karşı doğal bir koruyucu olan diğer besinler de selenyum fındık, fıstık. Her gün selenyum alanlarda kanser riski %37 azalıyor.
- Sağlıklı görünmenin en önemli ipuçlarından biri de sağlıklı dişler. Elma yemek diş sağlığı için önemlidir. Ayrıca böğürtlen, bakterilerin dişlere yapışmasını engelleyerek diş eti hastalığı riskini azaltmaktadır. Bunların yanı sıra; portakal, havuç, ıspanak gibi gıdalar dişleri güçlendiriyor. Diş sağlığı demişken ağız sağlığına değinmemek olmaz. Ağız kokusunu önlemek için yapabileceklerinizi buradan görebilirsiniz.
Sağlıklı Yaşam İçin Diğer Tüyolar
Sağlıklı yaşam için yalnızca sağlıklı beslenme yeterli değildir elbette. Ancak sağlıklı beslenmeyi destekleyecek diğer alışkanlıklarla tam anlamıyla sağlıklı bir ömür sürdürebilirsiniz. Bunlarında arasında sevdiklerinize zaman ayırmaktan kitap okumaya kadar pek çok aktivite bulunuyor. Sağlıklı yaşam için edinmeniz gereken diğer alışkanlıklar ise şöyle:
- Sağlıklı yaşamak için eğer varsa sigara ve alkol tüketiminden kaçının.
- Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların iş stresi hayli fazla. Yapılan araştırmalara göre stresli bir iş hayatı sağlıksız yaşlanmanın habercisi. İş yerinde motivasyonunuzu sağlayacak önerileri buradan görebilirsiniz.
- Sağlıklı bir hayat sürdüğünüzden emin olmak için düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın. Bu sayede belirti vermeyen hastalıklarınızı saptayabilir ve erken önlem alabilirsiniz.
- Hangi yaşta olursanız olun yaşınıza uygun bir fiziksel aktivite belirleyin ve bunu düzenli olarak yapın. Sağlıklı yaşam ve spor birbirinden ayrı düşünülemez.
- Güneş ışınlarının zararlı etkilerine ve radyasyona çok fazla maruz kalmayın. Çünkü bronzlaşma ve koyu ten arzusu ile uzun saatler güneş ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine zemin hazırlamaktadır.
- Günlük yaşamın stres ve yoğun temposundan uzak durmaya özen gösterin. Kendinize sık sık vakit ayırın ve ilgi alanınıza göre bir hobi edinin.
- Vakit buldukça tatil yapın. Tatil yapmanın ruh ve beden sağlığına önemli katkıları bulunmaktadır. Kısa ya da uzun tatiller, günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak ve dinlenmek için de birebirdir.
- Hayallerinizi ertelemekten vazgeçin. Eğer bir hayat amacınız ya da hayaliniz varsa bunları bir an evvel gerçekleştirmek için çaba sarf edin.
- Pahalı eşyalar yerine güzel anılar ve dostluklar biriktirin. Unutmayın, anılar eşyalar gibi eskimez.
- Almayı bir yana bırakın ve artık biraz da vermeyi öğrenin. Özverili olun ve karşınızdakilere karşı daha paylaşımcı olun.
- Merak edin, sorun, sorgulayın, korkularınızın üzerine gidin. Mesela kuşları merak edin, çıkın fotoğraflarını çekin, belgesellerini izleyin…
- Yılda en azından 8 kitap okuyun. Blog sitelerinde vakit geçirin kaliteli içerikler okumaya zaman ayırın.
- Küçük miktarlarda bile olsa para biriktirmeye çalışın. Sıkıcı ve kimi zaman sabır gerektiren bir iş olsa da geleceğinizi garantiye almanın ve güvende kalmanın tek yoludur para biriktirmek. “Para Biriktirmenin Yolları” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
- Sağlıklı bir yaşam için ön koşullardan biri de düzenli ve kaliteli uykudur. Uygun süre ve mekandaki sağlıklı uyku, vücudun daha gebç ve zinde kalmasını sağlamaktadır.
- Sevin, sevilin, sevdiklerinizle zaman geçirin… Sevgi ve paylaşım, sağlıklı ve mutlu bir insan olabilmek için en etkili çözümlerden biridir. Ailenize ve sevdiklerinize zaman ayrımak sizi daha genç ve sağlıklı kılacaktır.
- Kendinizle barışık olun. Unutmayın ki iç dünyanızdaki huzur, gülümseme ve pozitif bakış açısı olarak dış dünyanıza yansır.
- Son olarak bolca gülün ve bardağa hep dolu tarafından bakın!
2018 hepimiz için sağlıklı ve mutlu bir yıl olsun!