Atacama Çölü: Dünyanın En Kurak Yeri

Atacama Çölü

Atacama Çölü, Coğrafya derslerinden de bildiğimiz üzere dünyanın en kurak yeri. Bazı yerleri 400 yıldan uzun süredir yağış almamış, bazı yerleri ise yılda sadece 1-2 hafta yağış alıyor. Bu çölü ve etrafındaki akıl almaz doğal güzellikleri görmek için başkent Santiago’dan yaklaşık 1700 km kuzeyde yer alan San Pedro de Atacama şehrine gitmek gerekiyor.

Bundan 20-30 yıl önce sadece yerlilerin yaşadığı, neredeyse bomboş bir yerken günümüzde onlarca otelin, tur şirketinin ve restoranın bulunduğu bir turizm merkezi haline gelmiş San Pedro. Bütün atraksiyonlar şehir dışında yer alıyor. Atraksiyonlardan vakit kalır da şehir içinde turlamak isterseniz San Pedro Kilisesi’ne uğrayabilir, kızıl tozlarla kaplı binaların arasında dolaşabilirsiniz. Atacama Çölü en ünlü yerleri; Ay Vadisi (Valle de la Luna) ve Ölüm Vadisi (Valle de la Muerte). Ay Vadisi, coğrafi yapısının Ay’a çok benzemesi dolayısıyla bu adı almış. Hatta benzerlik o kadar fazla ki Ay’a gönderilecek araçların bazıları burada test edilmiş. Ay Vadisi özellikle güneş batışında tercih edilen bir yer. Cordillera del Sal adlı sıradağlara yansıyan güneş ışıkları ortalığı kırmızının değişik tonları ile kaplıyor. Gerçeküstü bir an yaşayacağınız unutulmayacak bir tecrübe!

Atacama Çölü Ölüm Vadisi

Ölüm Vadisi’nin adı ise “ölüm”den değil de bir yanlışlıktan dolayı böyle. Burasının yüzeyi Mars’a benzediği için aslında Valle de la Marte (Mars Vadisi) adı verilecekmiş ama bir şekilde Marte (Mars) ve Muerte (Ölüm) kelimeleri karışmış ve Ölüm Vadisi olarak kalmış. Girintili çıkıntılı kayalıkları ile oldukça enteresan bir yer bu vadi.

Atacama etrafında kesinlikle görülmesi gereken bir başka yer de Tatio Gayzerleri. 80 tane aktif gayzer sayesinde dünyanın en büyük gayzer yapısı kabul ediliyor. Buraya sadece turla veya özel araçla gidilebiliyor. Gayzerlerin su püskürtme saatleri dikkate alındığı için sabah güneş doğmadan önce tura çıkılıyor. Nem olmadığı için gece-gündüz arası sıcaklık farkı çok fazla oluyor. O yüzden gayzerlere giderken kalın giyinmekte fayda var. Bu turda hem gayzerleri gezip fotoğraflayabiliyor hem de hava sıcaklığı eksilerdeyken termal havuzlarda yüzebiliyorsunuz.

Atacama Çölü Gayzer

Atacama Çölü’nün dünyanın en kurak yeri olmasının en güzel yanı dünyada yıldızları en net şekilde görebileceğiniz yer olması aynı zamanda. Nem ve bulut olmadığı için gökyüzü her zaman çok açık. Geceleri sizi bekleyen milyonlarca yıldızın romantikliğinin yanı sıra bilimsel bir yararı da var bunun. Bir çok ülkenin rasathanesi bu bölgede, özellikle de Antofagasta kasabasında bulunuyor ve burada gökyüzü araştırmaları yapılıyor. İlginiz varsa Atacama Çölü yakınındaki ALMA Rasathanesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Son önereceğim yer de Salar de Atacama tuz gölü. Burası dünyanın üçüncü büyük tuz gölü. Bu alanda gezerken üstü beyaz kaplı yerler göreceksiniz, bu beyazlıklar kar gibi görünse de aslında tuz. Bu alanda masmavi lagünler, pespembe flamingolar sizi bekliyor olacak. San Pedro etrafında görmek istediğiniz yerlerin çoğuna turla gitmeniz gerekiyor. Bu turları tur şirketlerinden alabileceğiniz gibi her şey dahil otellerde konaklayıp otelin hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bazı noktalara ise bisikletle gidebilirsiniz. Yalnız, bulunduğunuz rakım dolayısıyla normal performansınızı yakalayamayabilirsiniz. Bisiklet turu planlarsanız bunu da göze almanızı tavsiye ederim. Bir de yanınızda normalin üstünde su bulundurun ki dünyanın en kurak yerinde susuz kalmayın. :)

Atacama Çölü And Köyü

Tur kapsamında bir de And köyüne uğrayabilir, buradaki hayatın ne kadar sade ve zorlu olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak, Atacama Çölü ve etrafında yapacağınız bir gezinin olası fiziksel etkilerinden de bahsedeyim. Çöl ve etrafındaki yerleri gezerken 3000-4500 metre yüksekliğe çıkacağınız için yükseklikten etkilenmeniz ve yürüyüş performansınızın düşmesi olası. Bir de malum, dünyanın en kurak yerine gidiyorsunuz. Güneşin yakıcı ve kurutucu etkilerini fazlasıyla hissedeceksiniz. Yanınıza hem dudak koruyucu hem de güneş kremi almayı ihmal etmeyin ki konforlu bir şekilde doğanın keyfine varabilesiniz….

Patagonya’nın Şili Bölgesi yazımıza da göz atmaya ne dersiniz?

Önceki YazıSonraki Yazı