Yıllık izinler yaklaştı. İznini Türkiye’de geçirecek olan kimileri tatil planlarını önceden yaptı ancak aramızda hâlâ kararsızlar olduğunu biliyoruz. Dedik ki gözünüz çok uzaklara dalmasın. Türkiye’nin sınır komşuları hangi ülkelerdir, bir daha bakalım istedik. Şimdi olmasa da belki sonra, bir fincan kahve içmeye gitmek isterseniz diye kısa bir rehber hazırladık.
Türkiye’nin sınır komşularını listelersek; kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve İran, güneydoğuda ise Suriye ve Irak ile komşuyuz. Her birinde görülmeye değer pek çok yer, tadılmaya değer pek çok lezzet ve deneyimlenecek çok güzel maceraların olduğuna eminiz. Üstelik sadece yaz mevsiminde değil, her mevsim!
1. Bulgaristan
Bulgaristan, Türkiye’nin sınır komşularından biri olmasının yanı sıra Avrupa’nın 16. büyük ülkesi olma unvanını da taşıyor. Başkenti ve en büyük şehri ise Sofya. Sofya’nın tarihi dokusu ve gezgin dostu toplumsal ve kültürel mirası kesinlikle görülmeye değer. Hazır mevsim de yazken, Bulgaristan’ın sahillerinden bahsetmemek olmaz. Varna şehrinin sahilleri güzelliğiyle meşhur. Eğer daha hareketli bir gece hayatı istiyorsanız, Bulgaristan’ın Bodrum’u olarak nam salmış olan Karadeniz kıyısındaki Sunny Beach’e bakmanızı öneririz.
2. Yunanistan
Türkiye’nin sınır komşuları arasından en keyfine düşkün olanını seçseydik, o Yunanistan olurdu. Kültürlerimizin benzeştiği noktalar çok fazla. Aynı denizi paylaşıyoruz üstelik: muhteşem Ege Denizi’ni. Yunanistan’ın başkenti Atina, küçük ancak içine dünyaları sığdırmış, bu yönüyle de oldukça kozmopolit bir şehir. Aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. Ucuz alışveriş için de övüldüğünü belirtmeden geçmeyelim ve gelelim adalara. Yunan adaları Türkiyeli tatilcilerin gözdelerinden ve adalara turlarla kolayca ulaşabiliyorsunuz. Yanınıza fotoğraf makinesi almayı unutmayın!
3. Gürcistan
Gürcistan, Türkiye vatandaşlarına 1 yıllık vizesiz seyahat izni veren ne güzel komşumuzdur! Gürcistan’a nüfus cüzdanımızla ve 15 TL gibi çok uygun bir miktar para ödeyerek, vizesiz girebiliyor, başkent Tiflis’i ve en popüler şehri Batum’u ziyaret edebiliyoruz.
4. Ermenistan
Ermenistan’da deniz yok ama başkenti Erivan’da büyüleyici bir atmosfer var. Turistlerin ve gezginlerin akınıyla gitgide gelişen Erivan, hem tarihi dokusunu koruyup ziyaretçilere geçmişi bugün de yaşatmayı başarıyor hem de daha hareketli bir tatil isteyenler için pek çok eğlence ve gece hayatı seçeneği var. Kültür sanat guruları için Erivan, tiyatro, müzik ve sinema festivalleriyle gerçek bir cennet gibi.
5. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (Azerbaycan)
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, bizim bildiğimiz kısa adıyla Nahçıvan, Azerbaycan’a bağlıdır. Nahcivan olarak da telaffuz edildiği olur. Nahçıvan, Türkiye’nin sınır komşuları arasında, Türkiye’yle en kısa sınır hattını (17 km) paylaşan özerk bir cumhuriyettir. Nahçıvan ziyaretinizde malum başka bir dile gerek yok. Ufak farklılıklar olsa da Türkçe anlaşabileceksiniz. Nahçıvan gezilecek yerler konusunda, küçük bir ülke olsa da, bereketli. Özellikle Nahçıvan şehri, Türk kültürünün farklı coğrafyalardaki yansımasını görmek isteyenler için pek çok müze ve tarihi yer barındırıyor.
6. İran
Dillere destan bir kültür, dillere destan bir coğrafya İran’ınki. O kadar övülür ki karikatürlere bile konu olmuştur İran kültürü övgüsü. Sınır komşularımız arasında belki de en sofistike tarih ve kültüre sahip olan, gizemli, efsunlu bir yer, Acem Diyarı. İran da 90 günlük ziyaret için Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden. Dolayısıyla seyahatiniz öncesinde çok zorlanmayacaksınız. Türkiye’den İran’a otobüsle ulaşım dahi mümkün. Tebriz, Azerilerin nüfus olarak yoğunluğu nedeniyle İran’daki Türk kültürünün merkezidir. Tahran, ülkenin başkentidir ve en canlı merkezlerinden biridir. İran’a girdiğiniz andan itibaren başınızı örtmeniz gerekir, aksi yasaktır. Buna dikkat ettiğinizde ve yanınızda İran’ı bilen birileri de varsa, İran geziniz unutulmayacak bir deneyim olacaktır.
7. Suriye
Türkiye’nin sınır komşuları arasında egzotikliği ve güzelliğiyle anılırdı Suriye. Son yıllarda şiddetli bir iç savaş yaşamakta. Savaşın sona ermesi ve yaşantının normale dönebilmesi ve Şam’ı, Halep’i, Hama’yı ve diğer tüm güzel şehirleri, halkları, tarihi dokusu ve kendine has kültürleriyle barış içinde ziyaret edebilmek umuduyla diyelim.
8. Irak
Acı ve savaş dolu bir tarihe sahip bir başka komşumuz da Irak. Ancak Irak, özellikle Bağdat, bu sıralar ziyaret edilebilir sakinlikte. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyleyelim. Irak’ın başkenti Bağdat, nice şarkı ve şiirlere konu olmuş bir şehir. Gezilecek, görülecek yerleri de bol. Özellikle Arap-İslam eserlerine merakı olanlar için birebir Bağdat. Müzeler, camiler, meydanlar ve saraylar hâlâ gözde turistik mekanlar arasında. Eğlence konusunda pek seçeneğiniz yok. Yani Bağdat iş ya da kültür gezisi için düşünülebilecek şehirlerden biri. Ayrıca, Irak’a vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.
O zaman toplayın bavulları, komşuya gidelim!