Sabun Yapımı

Sabun Yapımı

Günlük hayatımızda en sık kullandığımız temizlik ürünü şüphesiz ki sabunlardır. Evimizde, iş yerlerimizde, yemek yediğimiz yerlerde, alışveriş merkezlerinde kısaca her yerde el yıkama ihtiyacımızı, artık sıvı sabunlar kullanarak gidermek durumunda kalıyoruz. Peki hijyenik olması için her dokunduğumuz şeyden sonra yıkadığımız ellerimizi bu sabunlar ne kadar koruyor? Maliyetleri düşürmek açısından birçok firma ne yazık ki daha kolay sabun yapımı yolunu seçip kimyasal maddeler kullanıyorlar. Raf ömürleri önem arz eden bu ürünlere birçok koruyucu katkı maddesi de ilave ediyorlar haliyle. Cildimizi temizlemek için kullandığımız sabunların ph değerleri cilde zarar vermemesi açısından önemliyken, bu sabunların birçoğunda sağlık için uyulması gerekli kriterler ne yazık ki göz ardı ediliyor. Bu yazımda size, evde sabun yapımı konusundan bahsetmek istedim.

Doğal Sabun Yapımı

Doğal sabun yapımı hakkında internette birçok video ve anlatım görebilirsiniz. Zeytinyağlı sabun yapımı, lavantalı, defneli; kokulu, renklendiricili,portakal-limon esanslı çok çeşitli sabun yapımı tarifleri deneme isteğiniz olacak. Fakat, evde sabun yapımı tariflerine bakarken dikkat etmeniz gereken husus şudur, içine koyacağınız malzemelerin yüzde yüz doğal olması. Çünkü bazı tariflerde göreceksiniz, “kostik” isimli bir maddeden bahsediliyor. Evlerimizde kullandığımız lavabo açıcılar ile hammaddesi aynı olan bu ürün ile evde sabun yaptığınızda, doğal bir sabun elde ediyor olmayacaksınız ne yazık ki.

Sabun Yapımı Doğal Sabun

Şimdi sizlere kesinlikle doğal olacak, içinde dışarıdan temin edip alacağınız, bilmediğiniz bir madde olmayacak bir sabun için evde sabun yapımı tarifi vereceğim:

Malzemeler

  • Zeytinyağı :250 ml.

Aslında sabun yapımı evde atık yağlar ile de yapabiliyor, belki ilk denemeniz için en azından, kullandığınız bir atık yağı kullanabilirsiniz. Atık yağları süzerek kullanmanız önemli çünkü lavabonuzdan döktüğünüz ya da çöpe attığınız atık yağların her bir litresi, doğada bir milyon litre suyu kirletebiliyor. Yüzde yüz zeytinyağlı olmasını isterseniz de yine ilk denemeniz için marketlerden fiyatı uygun bir natural sızma zeytinyağı seçebilirsiniz.

  • Küllü su : 300 ml. İçerisinde 100 gram kül olacak

Doğal sabun yapımı yapmak istiyorsanız kilit nokta aslında tam da bu malzeme.  Eski zamanlarda çamaşırlar odun külü ile ovulur, lekeler bu şekilde çıkarılırmış. Günümüzde odun külünün sabun yapımındaki işlevi için yukarıda bahsettiğimiz kostik denilen madde kullanılıyor. Biz kimyasal kullanmak istemediğimiz için, odun külü kullanacağız ve çok doğal bir sabun yapmış olacağız. Bunun için bahçenizde ya da balkonunuzda mangalda odun yakarak onun küllerini alınız. Odun külünün içinde, plastik, kağıt, kömür olmaması gerekiyor bunu da göz ardı etmeyiniz.

  • Bir tutam tuz

Hepsi bu kadar, sonrası tamamen size kalmış, içine lavanta, defne yaprakları, zeytin yaprakları, koku verici yağlar ya da zararsız boyalardan ekleyebilirsiniz.

Evde Sabun Yapımı Tarifi

Sabun Yapımı Evde

Sabun yapımı evde olduğunda, eğer renklendirici de kullanmayacaksak ki ben kullanmak taraftarı değilim, sabunumuzun rengini belirleyecek olan şey küllü sudur. En beyaz ve berrak renkte sabunu elde etmek istiyorsak, külünü kullanacağımız odunun hangi ağaçtan olduğu önemli oluyor. En beyaz sabun için elma ağacı odunu bulabilirsek güzel olacaktır. Eğer yoksa da meşe ağacı, defne ağacı dalları, kayın kestane ağaçlarının dallarını da kullanabiliriz.

Küllü su yapımı: Üçe bir bir ölçek kullanacağız, yani 300 gr hazır su içine 100 gr kül ekleyeceğiz. Suyumuzu kaynatıyoruz, kaynar değil sıcak haldeyken külü içine ekliyor ve karıştırıyoruz. Daha iyi birleşmelerini sağlamak için, çok fazlaya kaçmadan ara sıra karıştırmak suretiyle 1 gün beklemeye alıyoruz. Bir günün sonunda olup olmadığını anlamak için basit bir yöntemimiz var, küllü suyun içine bir adet yumurta bırakıyoruz, eğer sadece uç kısmı dışarıda kalıyorsa karışımınız olmuş demektir. Böyle yaparak aslında sabunumuzun ideal PH değerini de ölçmüş oluyoruz, sağlıklı bir sabun için ideal ph değeri 12-15 aralığıdır. Yumurta testini geçen bir karışım ideal ph değerli bir sabunun elde edilmesini sağlayacak olan karışımdır. Eğer yumurta tamamen batıyorsa karışımı biraz sulu olmuş olabilir, sertlik için biraz daha ısıtmanız gerekiyordur, tam tersi oluyor ve yumurtanızın büyük bir kısmı karışımın üzerinde kalıyorsa bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Zeytinyağı ile küllü suyu karıştırma: Derin çelik bir tencerede zeytinyağımızı ısıtıyoruz, zeytinyağı kaynamadan (kaynamamasına dikkat ediniz yani içine bir damla su attığınızda cız edecek kadar ısınmış olması şeklinde düşünebilirsiniz), küllü suyumuzu yavaş yavaş yağın içine ekliyor ve karıştırıyoruz. Puding kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.(40-50dk) karıştırma esnasında içine bir miktar tuzumuzu ilave edebiliriz, bunu kıvama daha iyi gelmesi için yapıyoruz. Daha sonra ocağın altını kapatıyor ve bir miktar daha karıştırıyoruz.

Sabun Yapımı Tarifi

Bu aşamadan sonrası en keyifli ve isteğe göre olan bölüm. İstediğiniz şekilde kalıplara ya da bir kek kalıbına karşımımızı dökebiliriz, dökmeden önce kabın dibine mesela; lavantalar, kuru çiçekler, defne yaprakları dizebilir, tüm işlerimiz bitip sabunu ters çevirip kalıptan aldığımızda bu görsel şöleni sabunlarımızın üzerinde görebiliriz. İçerisine de istediğimiz aroma ve koku yağlarını, bitki tanelerini, renklendiricileri bu esnada katabiliriz.

Kalıba döktüğümüz karışımımızı en az 1 gün hiç güneş görmeyen bir yerde bekletiyoruz. Isı ile şekli ve kıvamı bozulmasın diye güneş görmemesini sağlıyoruz. Bir gün sonra kalıptan çıkarıp sabunlarımızı kesiyoruz

Ve artık kullanıma, sepetlere kutulara doldurulmaya, dekoratif olarak kullanmaya, hediye olarak sevdiklerimize vermeye hazırlar.

“Ben evimde bunu yapıp kullandım, ellerimi ve sağlığımı korudum peki dışarıda her el yıkamamda ne yapacağım?” diye düşünenler için bir alternatifim var. :) Eğer çantanızda daha önce kullandığınız bir ürünün basmalı bir kabına ya da hazır satılan sıvı el sabunları kaplarına kendi yaptığımız SIVI sabunumuzu koyarsanız, gönül rahatlığı ile ellerinizi her yerde yıkayabilirsiniz.

Evde Doğal Sıvı Sabun Yapımı

Sabun Yapımı Sıvı Sabun

Doğal sıvı sabun yapımı için yaptığımız, ev yapımı doğal sabunumuz, 1 lt.su ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı yeterli oluyor. Öncelikle bir litre suyumuzu yine çelik tencerede kaynatıyoruz. O kaynarken bir kabın içine, kendi yaptığımız doğal zeytinyağlı sabunumuzu rendeliyoruz. Kaynadıktan sonra altını kapattığımız suyumuzun içine rende sabunumuzu ekliyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak sabun rendelerinin erimesini sağlarken, içine üç yemek kaşığı zeytinyağımızı ilave ediyoruz. Burada isteğe göre içine, iyi geldiğinizi düşündüğünüz başka bir yağ mesela badem yağı da ekleyebilirsiniz. Yine bu aşamada içine, isterseniz limon portakal esansları ekleyebilirisiniz. Sabunlar iyice eridikten sonra cam bir kavanoza karışımımızı koyuyor, 10-12 saat bekletiyoruz. Eğer bekleme sonrası sabunumuz koyu bir kıvamda olmuş ise içerisine yeniden sıcak su ekliyor ve yeniden 10-12 saat bekletiyoruz. Daha sonra ise çantamızda taşımak için kullanacağımız kaba sıvı sabunumuzdan gerekli miktarda koyuyoruz.

Cilt sağlığımızı korumak, doğal ürünler yapmak ve kullanmak işte bu kadar basit, zaman ayırıp yaptığınızda içiniz çok rahat şekilde kendi ürünlerinizi kullanabileceksiniz, sevgiler.

Sevdikleriniz için hazırlayabileceğiniz el yapımı hediyeler burada!

Önceki YazıSonraki Yazı