Tüm Detaylarıyla Ahşap Mobilya Boyama Teknikleri

ahşap boyama

Ahşap mobilya boyamak başlı başına bir meziyet. Eskiyen mobilyaları yeniden değerlendirerek sıradan eşyalarınıza dekoratif bir özellik kazandırmak istiyorsanız, işe yarar tekniklere ihtiyacınız var demektir. A’dan Z’ye evde ahşap mobilya boyama için en önemli püf noktaları bu yazıda bir araya getirdik.

akrilik boya

Ahşap Mobilya Boyası Türleri Nelerdir?

Kendin yap projenizin adımlarına geçmeden önce çoğunlukla gözden kaçırılan boya seçimi konusuna değinmek gerekiyor. Antikalar, sert ağaçlar ve yumuşak ahşapların her biri farklı türde boyalara ihtiyaç duyabilir. En çok kullanılan ahşap boyaları şu şekilde:

  • Yağ Bazlı Boya: Yağ bazlı boyalar daha derine nüfuz etme, eşit bitiş ve yüksek dayanıklılık gibi artıları sayesinde mobilyalarda yaygın olarak kullanılıyor. Kuruyunca pürüzsüz bir yüzey oluşturan yağlı boyaların çoğu vernik gibi son bir işlem gerektirmiyor. Ayrıca etkili sonuçlar elde etmek için rulo yerine yüksek kaliteli bir fırça kullanmakta fayda var.
  • Lateks Boya: Lateks boya ile çalışmak yağlı boyalara kıyasla çok daha kolay. Öte yandan, kullanım kolaylığı daha az dayanıklılık ve daha fazla görünür fırça darbeleri anlamına geliyor. Fırça izlerini azaltmak için boya kutusuna biraz floetrol maddesi eklemek gerekebilir.
  • Su Bazlı Boya: Çabuk kuruyan ve temizlemesi kolay olan bir seçenek arıyorsanız, su bazlı boyalar ahşaplarda oldukça popüler. Ayrıca su bazlı ahşap mobilya boyası renkleri solmaya ve çatlamaya karşı yüksek direnç gösteriyor. 
  • Akrilik Boya: Çoğunlukla el ve resim sanatlarında kullanılan akrilik boyalar geniş bir renk yelpazesi sunuyor. Kendi renginizi oluşturmak için akrilikleri karıştırmayı dahi deneyebilirsiniz. Ahşap sandalye boyama gibi dekoratif nitelik taşıyan küçük ahşap boyama projelerinde akrilik boyaları kullanmak akıllıca olabilir.

4 Temel Adımda Ahşap Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşapları boyamak başlangıçta zahmetli gibi görünmesine rağmen son derece keyif verici bir süreç. Ahşap mobilya nasıl boyanır diyorsanız, aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayabilirsiniz:

ahşap zımparalama
  1. Ahşap mobilyanızı boyama işlemine hazırlayın.

Doğrusunu söylemek gerekirse, ahşap mobilya boyama sürecinin en sıkıcı kısmını hazırlık aşaması oluşturuyor. İster eski bir sandalye ister yeni alınmış bir komodin olsun, başarılı sonuçlar elde etmek için bu süreci hatasız bir şekilde tamamlamalısınız. 

  • Hangi boyayı kullanırsanız kullanın, kimyasalların ahşaba yapışmasını önleyen kir, toz ve yağ birikintilerinden kurtulmalısınız. Bunun için nemli bir bezle detaylı temizlik işlemine başlayabilirsiniz.
  • Ardından mobilyanızda topuz ve kulp gibi çıkarılabilir eklentiler varsa bunları sökmeniz gerekiyor.
  • Çizik, delik ve oyuk gibi kusurları ahşap malzemelere uygun dolgu macunları kullanarak kapatın, kurumaya bırakın ve sonrasında hafifçe zımparalayın.
  • Eğer mobilyanızda boya, vernik veya herhangi bir son kat varsa elektrikli zımpara kullanabilirsiniz.
ahşap astarlama
  1. Boya öncesinde ahşap mobilyanızı astarlayın.

Ahşap boyamasında astarlama işlemi her zaman gerekli olmasa da boyanın yüzeye tutunmasına yardımcı oluyor. Ahşap astarlarının boya kullanımını azaltma, koruyuculuğu artırma ve bir önceki rengin üzerini kapatma gibi fonksiyonları da bulunuyor. 

  • Ahşaplar gözle fark edilmesi zor küçük gözeneklerden oluşuyor. Astarlama işlemi bu gözenekleri doldurarak mobilyanın pürüzsüz bir yüzeye sahip olmasını sağlıyor.
  • Ahşap masa boyama gibi geniş yüzeyli uygulamalarda astarlama işlemi için rulo fırçaları kullanabilirsiniz. 
  • Eşit bir dağılım ve hızlı uygulama için sprey astarları da tercih edebilirsiniz. Bunun için bir kat püskürttükten sonra kurumasını bekleyin ve ardından iki kat daha yapın.  
  • Astar boyayı fırçayla uygulamak istiyorsanız, her tek katlık uygulamanın ardından ince zımparayla hafifçe üzerinden geçmelisiniz. Bu şekilde toplamda üç kat astarlama yapmanız gerekiyor. 
ahşap mobilya boyama
  1. En keyifli kısım olan mobilya boyama işlemine geçin.

Mobilyanızı astarladıysanız, sırada boyama işlemi var. Bu aşamada boyanacak malzemeye ve kullanılan aletlere göre farklı teknikler uygulamanız gerekebilir. 

  • Fırça: Fırçayı boyaya tamamen daldırmadan, ahşabı uçtan uca tam darbelerle boyayın. Mobilyanızda fırça izi istemiyorsanız, çok baskı uygulamadan hafif vuruşlar yapın. 
  • Rulo: Rulo ile ahşap boyama kullanımı kolay olduğu için en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. Ruloyu boyaya batırırken tamamen daldırmaktan kaçınmalısınız. Boyanın eşit dağılması için birçok kez ileri geri yapmanızda fayda var.
  • Sprey: Sprey boyalar diğerlerine kıyasla daha zahmetsiz olduğu gibi fırça izi riskini de ortadan kaldırıyor. Ahşap sprey boyası seçerken saten veya yarı parlak seçeneklere yönelmenizde fayda var. Mat görünümler kir ve izleri daha belirgin yaparken temizlemeyi de zorlaştırıyor.
vernikleme
  1. Ahşabı ve boyayı korumak için vernik uygulaması yapın.

Boya kuruduktan sonra geriye vernikle son bir kat atmak kalıyor. Ahşap koruyucu vernik uygulaması ile boyayı toz, kir ve solmalara karşı koruyabilir, ahşabın su geçirmesini engelleyebilirsiniz. Birçoğu poliüretan ve solvent bazlı reçinelerden oluşan vernikler de tıpkı boyalar gibi saten, şeffaf ve parlak gibi farklı alternatifler sunuyor. 

Ahşap vernikleme işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle daha önce kullanılmamış temiz bir fırça edinmelisiniz. Boya yaptığınız fırça ile vernikleme işlemi yaptığınız takdirde uç aşınmaları nedeniyle hatalı sonuçlar alabilirsiniz.
  • Ahşaba vernik atarken fırçayı sürekli verniğe batırmalısınız. Verniği azalan fırçalarda sıyırma problemiyle karşılaşabilirsiniz. 
  • Boya sürer gibi uçlarıyla bastırmak yerine fırçanın yanlarını da kullanmalısınız. Ayrıca fırçanın her iki tarafını sürmenizde yarar var.  
  • Başlangıçta fırça izleri görünebilir fakat işlem sonrası iz kalmayacağından emin olabilirsiniz. Bununla birlikte ışık kırılmasıyla ıslak gibi görünse de vernikler kısa sürede kuruyor.
  • Koruyuculuğu artırmak için ilk kat vernik uygulamasının ardından 24 saat bekleyerek ikinci katı atabilir ve ardından yepyeni mobilyanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
mobilya eskitme

Mobilya Eskitme Nasıl Yapılır?

Dokunmaya kıyamadığınız antika mobilyalarınız olmayabilir fakat benzer görünümleri mobilya eskitme teknikleriyle elde etmek mümkün. Nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız, mobilya eskitme boyama işlemine benzer başlangıç adımları içeriyor:

  1. Eskitmek istediğiniz mobilyanın tüm yüzeylerini toz ve kirden arındırın.
  2. Aşınmış bölgeleri, derin yarıkları ve belirgin delikleri dolgu macunuyla doldurun.  
  3. İşlem sonrası pürüzleri yok etmek için zımpara yardımıyla yüzeyi düz hale getirin.
  4. Boyama öncesinde gerçekçi bir antika görünümü kazandırmak istiyorsanız, elektrikli matkaba tel fırça takarak mobilyanıza kontrollü ve yapay hasarlar verebilirsiniz.
  5. Eskitme tekniklerinin iyi sonuçlar vermesi için mobilyanızı suda çözünebilen toz boyalar kullanabilirsiniz.
  6. Toz boya ve suyu bire bir oranında macun kıvamına gelene kadar karıştırın.

Mobilyanız eskitme işlemine hazırsa aşağıdaki tekniklerden dilediğinizi uygulayabilirsiniz:

  • Islak Eskitme Yöntemi: Bu tekniği uygularken boyanın üzerinden çok zaman geçmemesi gerekiyor. Islattıktan sonra suyunu sıktığınız pürüzlü bir kumaşı mobilyanın köşelerine, çıkıntılı bölgelerine ve eskitilmiş görünüm vermek istediğiniz yerlerine sertçe sürün. 
  • Zımpara ile Eskitme Tekniği: Kurumuş yüzeyler üzerinde eskitme uygulaması yapmak için zımpara kullanabilirsiniz. Daha kontrollü bir uygulama için ince zımparaları tercih etmekte fayda var. Eskitme işleminin ardından kalıntıları nemli bir bezle silmeyi unutmayın.
  • Maskeleme Bandı ile Eskitme: Boyacılıkta yaygın olarak kullanılan maskeleme bandı ile eskitme için henüz vernik atılmamış ve boyası tamamen kurumamış bir ahşaba ihtiyacınız var. Bandı küçük parçalar veya uzun şeritler halinde keserek boyaya yapıştırın ve çekin. Boyanın fazla soyulmasını istemiyorsanız, bandı çok bastırmamaya dikkat edin.

Eski mobilyaları boyamak geri dönüşümün en eğlenceli yollarından biri. Yıllarca kullandığınız ahşaplarınız eski cazibesini yitirdiyse, onları atmak yerine yeniden kazanabilirsiniz. Ahşap mobilya boyamayı öğrendiğinize göre kendin yap projelerinize küçük parçalarla başlamak iyi bir fikir olabilir. 

Yeni fikirler için sıradaki içeriğimize göz atın: “ Eski Eşyaları Değerlendirme

Önceki YazıSonraki Yazı