Yeni Çıkan Kitaplar: Ağustos/2016

En Çok Okunan Kitaplar

Yayınevleri yaz aylarında dinlenmeye başlar ve Ağustos ayından itibaren yayın dünyasında tekrar hareketlilik başlar. Bu sene söz konusu hareketlilik bu aydan başlamışa benziyor çünkü gerçekten heyecan verici kitaplar piyasaya sunulmuş. Hazır yaz tatili devam ederken sizi öneri babında bu ayın kitapları ile baş başa bırakalım.

Deniz Deniz – Iris Murdoch

1.Deniz Deniz – Iris Murdoch

İrlandalı yazar ve filozof Iris Murdoch, okurken düşündüren romanlarından biriyle karşınızda. Bu ayın kitapları arasına dahil olan Deniz Deniz, inzivaya çekilen yaşlı tiyatro oyuncusu Charles Arrowby’ın geçmişini hatırlamasını ve hayatını değerlendirmesini anlatıyor. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitap Nuray Önoğlu tarafından çevrilmiş.

Gizemler - Knut Hamsun

2. Gizemler – Knut Hamsun

Açlık romanıyla tanınan, 1920 Nobel Edebiyat ödülü sahibi Norveçli yazar Knut Hamsun, Monokl Yayınları’ndan çıkan Gizemler ile bu ayın kitaplarında. Yazarın Dostoyevski’nin Budala’sına benzetilen bu eseri, Nagel karakteri üzerinden gizemli bir kurguyla okuru kendine bağlıyor.

Tenten ve Edebiyatın Gizemi – Tom McCarthy

3.Tenten ve Edebiyatın Gizemi – Tom McCarthy

Belçikalı çizer Hergé’nin yarattığı popüler çizgi karakter Tenten’in çizgi romanları bu ayın kitaplarından değil ama Türkçede Kalan ve C romanlarıyla çoktan okur kitlesi edinen Tom McCarthy kurmacayla gerçeği harmanlayarak Hergé’nin hayatına odaklanıyor. Bunu yaparken de Barthes, Derrida ve Jane Austen gibi birçok düşünür ve yazardan yararlanıyor. Notos Yayınları’ndan çıktı.

Onlar Nasıl Yazdı

4.Onlar Nasıl Yazdı – Mary Karr

Bu ayın favori kitapları arasında yer almaya aday olan bu kitap, çok satan yazarı Mary Karr’ın anı yazma sanatı hakkında kaleme aldığı eseri. Anıları nasıl daha iyi yazabileceğimizi anlatırken bize anılarımızın ne kadarını gerçekten doğru olarak hatırladığımızı da sorgulatıyor. Beyaz Baykuş Yayınlarından.

Bağdat Merkez – Elliott Colla

5.Bağdat Merkez – Elliott Colla

Encore Yayınlarından çıkan bu polisiye roman okura heyecanlı bir kurgu sunarken Bağdat şehrinin hüzünlü hikayesini de satır aralarına eklemeyi başarıyor. Bu ayın kitapları arasında içinizi en fazla acıtacak kitaplardan biri… Yasemin Akbaş’ın çevirisiyle.

Wapshot Kayıtları – John Cheever

6.Wapshot Kayıtları – John Cheever

Pulitzer Ödüllü John Cheever’ın Wapshop Kayıtları bu ayın kitaplarında Everest Yayınları’ndan çıktı. Küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan Wapshot ailesine odaklanan roman, onların mücadelelerini ve bütün iniş çıkışlara rağmen yaşama dört elle sarılmalarını anlatıyor.

Çarpışma – J. G. Ballard

7.Çarpışma – J. G. Ballard

Kitapları Sel Yayınları tarafından basılan J. G. Ballard sadece edebiyat değil sinema dünyasının da favorilerinden. Türkçeye geç kazandırılan Çarpışma da aslında David Cronenberg tarafından 1996 yılında beyaz perdeye aktarıldı. Kitap yazısına katılarak bu romana bir “araba sevdası distopyası” diyebiliriz. Yazarın High-Rise romanı da 2015 yılında filmleştirildi ve o da bir distopya.

Cranford – Elizabeth Gaskell

8.Cranford – Elizabeth Gaskell

Bu ayın kitaplarına bir de klasik ekleyelim. 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının ünlü yazarlarından biri olan Elizabeth Gaskell, Cranford romanında İngiliz taşrasında kadınlar arasındaki dostlukları anlatıyor. İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabı Taciser Belge ve Fatih Özgüven Türkçeleştirmiş.

Lizbon Kuşatmasının Tarihi – Jose Saramago

9.Lizbon Kuşatmasının Tarihi – Jose Saramago

José Saramago’nun tarzına hayran olanlar da, onunla ilk defa tanışacaklar da Lizbon Kuşatmasının Tarihi’ni okuma listelerine alabilirler. Düzeltmen Raimundo Silva, üzerinde çalıştığı tarih kitabının bir cümlesini olumsuzluk eki ekleyerek, bile isteye değiştirir ve olaylar gelişir. Kitabın çevirisini, yazarın Kırmızı Kedi Yayınları’ndaki diğer kitaplarını da çeviren Emrah İnce yapmış.

Ayışığı Sofrası – Nazlı Eray

10.Ayışığı Sofrası – Nazlı Eray

Ayın kitapları listesi yaparken elbette yerli yazarlarımızı es geçmemek lazım. Türkçe fantastik edebiyatın öncüsü Nazlı Eray, Yedi Uyurlar efsanesini temel alarak etkileyici bir roman kurguluyor. Aslında 2012 yılında basılan bu romanın yeniden basımını Everest Yayınları yapmış.

Kelimebaz – Sevan Nişanyan

11.Kelimebaz – Sevan Nişanyan

Kurgu dışı bir eserle listemizi sonlandıralım. Türkiye’nin ünlü dilbilimcisi Sevan Nişanyan’ın Kelimebaz adlı gazete köşesindeki yazılarının derlemesi. Önceden iki cilt olarak basılan bu yazılar bu sefer tek cilt halinde okurlarla buluşuyor. Kitap, roman ve öykü kadar keyif alacağınız dil yazıları içeriyor.

Sizin için seçtiğimiz bu ayın kitaplarından dilediğinizi satın aldıktan sonra, kendinize zaman ayırıp güzel bir mekanda bu kitapları okumak isterseniz İstanbul’daki En Güzel 5 Kitap Kafe yazımıza mutlaka göz atın! 

Önceki YazıSonraki Yazı