Yaz aylarında tatile giren yayınevleri sonbaharın gelmesi ve İstanbul Kitap Fuarı’nın yaklaşmasıyla tekrar hareketleniyor. Kurban Bayramı’nın hemen sonrasında yeni kitap haberleri gelmeye başladı. Hal böyle olunca biz de boş durmadık: Yeni çıkan kitaplar Eylül 2017 listesi karşınızda!
1. Savaş Günlükleri, George Orwell
George Orwell’ın Günlükler’inin ilki olan Savaş Günlükleri, yazarın İkinci Dünya Savaşı’na tanıklık eden anılarını ve notlarını içeriyor. George Orwell’ın ülkesini savunmak için milis kuvvetlerine katıldığını, sonra antifaşist çalışmalara destek olmak için BBC’de çalışmaya başladığını belirtmekte fayda var. Hitler faşizminin ve savaşın bir yazar ve siyasetçinin yaşamındaki yansımalarını görmek ve yazarın diğer eserlerini daha iyi anlamak için ideal. Kitap, Sel Yayıncılık’tan Levent Konca çevirisiyle çıktı.
2. Çukur, Andrey Platanov
Daha önce Can, Mutlu Moskova ve Dönüş gibi kitapları Metis Yayıncılık’tan çıkan yasaklı Rus yazar Andrey Platanov şimdi de Çukur ile yeni çıkan romanlar arasında. Günay Çetao Kızılırmak’ın ustalıklı çevirisiyle okurla buluşmaya hazırlanan kitap Platanov’un alışılan absürt diyalogları, varoluşsal soruları ve sosyalizmin eleştirisi gibi unsurları barındırıyor.
3. Karanlığın Hazineleri: Mezopotamya Dininin Tarihi, Thorkild Jacobsen
Farklı ve eski kültürlere ilgi duyan tarih sever okurlar için çiçeği burnunda sayılabilecek Paris Yayınları’ndan en yeni kitaplara bir katkı. Mezopotamya dinlerinin tarihini anlaşılır ve doyurucu biçimde anlatan kitabın kapağını beğendiğimizi de belirtelim.
4. Benlik Üzerine Denemeler, Virginia Woolf
Ayrıntı Yayınları’nın Esra Çakıruylası tarafından çevrilen Eylül Sürprizi karşınızda. Virginia Woolf’a doyamayanlardansanız yazarın benlik konusu hakkında sorulara yanıt aradığı bu denemeleri okumaya muhtemelen doyamayacaksınız.
5. Göze Göz: Suç ve Cezanın Küresel Tarihi, Mitchel P. Roth
Son çıkan kitaplar arasında Can Yayınları’nın Kırkmerak serisinde yayınlanan bu eser de var. Kitabın yazarı Roth, konuyu Hammurabi Kanunları’ndan başlatıyor ve dijital dünyamıza kadar incelikli bir şekilde ele alıyor. Barışhan Erdoğan çevirisiyle.
6. Sade’ı Yakmalı mı?, Simone de Beavoir
Yeni çıkan kitaplar arasında yer alan bu kitap bir yeni basım değil yeniden basım. Hem tartışmalı yazar Marquis de Sade, hem ünlü düşünür Simone de Beauvoir hem de Cemal Süreya çevirisi. Daha ne olsun. Eleştirel okuma şevkinizi kabartacak bu kitap sadece 80 sayfa, yani yolda giderken bile bitirebilirsiniz.
7. Öyküler, der. Neil Gaiman ve Al Sarrantonio
İki usta yazardan okumaya doyamayacağınız bir öykü derlemesi. Derleme edebiyatta hayal gücü ekseninde, Chuck Palahnuik, Joyce Carol Oates ve Peter Straub dahil birçok yazarın seçmece öykülerini sizlerle buluşturuyor. İthaki Yayınları’ndan Filiz Sarıalioğlu ve İlker Özbilek çevirileriyle yayımlandı.
8. Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın, Cuniçiro Tanizaki
Modern Uzakdoğu edebiyatının nadide bir örneği olan bu kitap, Jaguar Kitap tarafından Sinan Ceylan’ın Japonca aslından çevirisiyle basıldı. Aşk, ilişkiler yalnızlık ve pek tabii ki dünya tatlısı kedi Lily bu kitapta.
9. Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz, Cemil Kavukçu
Yeni çıkan kitaplar yerli kitaplara da ev sahipliği yapıyor. Deniz kokan öyküleriyle tanıdığımız usta yazar Cemil Kavukçu, Can Yayınları’ndan çıkan Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz adlı uzun öyküsüyle keyifli bir okuma vaat ediyor.
10. Demir Ökçe, Jack London
Demir Ökçe’nin halihazırda İthaki Yayınları ve İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkmış çevirileri var ama bu serüvene bu ay Ayrıntı Yayınları da Mustafa İrfan Seyrek çevirisiyle ekleniyor. Demir Ökçe’yi neden okumalıyız derseniz: Eser, distopya edebiyatının ilk örneği olarak kabul ediliyor.
11. Sesin Rengi, Roland Barthes
Roland Bartes’in Metis Yayınları’ndan yeni çıkan kitaplar arasında yer alan Sesin Rengi, düşünürün sinema, edebiyat eğitim ve kültür konularındaki söyleşilerinden bazılarını içeriyor. Klasik Barthes tarzını yansıtan söyleşileri okudukça ufkunuzun açıldığını hissedeceksiniz.