Hızlı bir kasım ve aralık ayı geçiren yayınevleri 2017 yılının başında biraz durgunlaşsa da ocak ayında yeni çıkan kitaplar listemizle karşınızdayız. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg bile 2016 yılında önüne ayda en az iki kitap okuma hedefi koyduğunu ve bunu gerçekleştirdiğini açıklamışken 2017 için kitap planları yapmaya hemen ocak ayında başlamamak için bir neden yok. İşte sizin için hazırladığımız ocak ayı kitap listesi:
1. Vejetaryen – Han Kang
Son çıkan kitaplar arasında en ses getirmesini beklediklerimizden bir tanesi Han Kang’ın, 2016 Uluslararası Man Booker Ödülü’nün 2016 seçkisinde yer alan Vejetaryen adlı kitabı. April Yayınlarından Göksel Türközü çevirisiyle çıkan kitap, bizi ilişkilerimizi ve saplantılarımızı sorgulayacağımız rahatsız edici bir yolculuğa çıkartacak.
2. Tuhaf Kütüphane – Harukami Murakami
Ocak ayında çıkan kitaplar arasında Miyazaki hayranları için müjdeli bir haberimiz de var. Tuhaf Kütüphane Miyazaki’nin oyunbaz dilinden büyükler için yazılmış masal gibi bir öykü. Üstelik içinde Osmanlı da var. Doğan Yayınlarından Ali Volkan Erdemir çevirisiyle.
3. İyimser Olmayan Umut – Terry Eagleton
Genel olarak edebiyat eleştirisi kitaplarıyla tanıdığımız Terry Eagleton, bu sefer bize iyi gelecek bir kitapla karşımızda. Ayrıntı Yayınlarından Emine Ayhan çevirisiyle çıkan İyimser Olmayan Umut, boş umutlarla dolu umutlar arasında bir ayrım yapıyor ve hem umudu olanlar hem de umudu olmayanlar için başucunda duracak bir kitap haline geliyor.
4. Hoşbeş – John Berger
Bu ay kaybettiğimiz yazar ve düşünürlerden John Berger, Hoşbeş ile yeni yılımıza son bir armağan bırakmış. Metis Yayınlarından kolektif bir çeviri ürünü olarak çıkan kitap John Berger’in hoş sohbeti ve çalakalem çizimleriyle renklenmiş, güzel vakit geçirmek için ideal bir kitap.
5. Huzursuzluk – Zülfü Livaneli
Ünlü yazarımız Zülfü Livaneli’den yeni yılda yeni bir kitap. “Merhamet zulmün merhemi olamaz!” diye okura haykıran bu kitap güncel olayları ustaca harmanlayarak okura sunan sürükleyici bir roman. Doğan Kitap tarafından basılan kitap raflarda yerini aldı bile.
6. Dünya Tarihinin Yapısı – Kojin Karatani
Kitapları Metis Yayınları tarafından basılan Japon düşünür Kojin Karatani bu ay yeni bir kitabıyla karşımızda. İtiraf edelim, zor bir okuma bizi bekliyor ama üretin süreçleri ve alternatif dünya tarihi konularıyla ilgileniyorsanız kaçırmamanız gereken bir kitap okuma yolculuğu sizi bekliyor.
7. Yaşam Nedir? Kimyanın Biyolojiye Dönüşümü – Addy Pross
Ocak ayında çıkan kitaplar arasında Metis Bilim serisinden bu kitap da var. Canlı varlıkların tanımlanmasından onları cansız varlıklardan ayıran özelliklere kadar pek çok soruya cevap vermeye çalışan Yaşam Nedir, ilk canlının nasıl ortaya çıktığına odaklanıyor.
8. Analog Dağ – René Dumal
Türkiye’de ilk defa basılan René Dumal’ın Analog Dağ adlı kitap, yazarın şiirsel becerileriyle felsefi çalışmalarını harmanlayarak okuru keyifli bir düşünce yolculuğuna çıkarıyor. Kitap, çiçeği burnunda bir yayınevi olan Paris Yayınlarından Orhan Düz çevirisiyle raflardaki yerini almaya hazır.
9. İskandinav Mitolojisi – Kevin Crossley-Holland
Vikings dizisi 4. sezonunu yarılamışken hem kuzeylilere hem de mitoloji ilgi duyanlar için İskandinav mitolojisi hakkında kapsamlı bir kitap iyi gitmez miydi? Kitap okumak için beklemeden bu kitabı satın alarak Odin’ler Valhala’lar havada uçuşurken yabancı kalmamayı başarabilirsiniz.
10. Batı Geleneğinde Bilim ve Din Tarihi – Gary B. Ferngren
Gary B. Ferngren’in alanının önde gelen din ve bilim tarihçilerinin yazılarından derlediği, felsefeyle yoğrulmuş bu kitap 30 makalesiyle size beyin jimnastiği yaptıracak. Say Yayınlarından kolektif çeviriyle yayınlandı. Çevirmenler arasında blog 11’den tanıdığınız bazı isimler görebilirsiniz.
11. Sosyolojik Düşünmek – Zygmunt Bauman
Bu aslında ta 2015 yılında çıkan bir kitap ama değerli düşünür Zygmunt Bauman’ı geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz için en bilinen eserlerinden biriyle onu anmak istedik. Kitap özgürlük ve bağımlılık, biz ve onlar, yabancılar, birlikte ve ayrı, armağan ve mübadele, güç ve seçim gibi güncel konulardaki sosyolojik yorumları ile ufkunuzu açacak.
Sizin Ocak ayında çıkan favori kitaplarınız hangileri? Yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!