Oto Koltuğu & Önemi

Oto Koltuğu

Trafik kazalarında ihmal ve güvenlik eksikliği yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısı her yıl giderek artıyor. Bir ebeveyn olarak birincil önceliğiniz her daim çocuğunuzun güvenliğini ve sağlığını korumak olmalı. Bunu sağlamanın en etkili yollarından bir tanesi de, çocuğunuz ile araba yolculuğu yaparken oto koltuğu kullanmak. Kaza anında oluşabilecek yaralanma ve sakatlanmaları önlemek, çocuğunuzu güvenli bir şekilde gideceğiniz yere ulaştırmak ve hem kendinizi, hem onu güvende tutmak için en etkili yollardan bir tanesi olan oto koltuğu kullanımının, yasal bir zorunluluk olması, boşuna değil. Oto koltuğu ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu yazıda sizleri bekiyor.

İstatistiklerle “Trafik Hayattır”

Oto Koltuğu

Konunun ciddiyetini daha iyi anlayabilmek adına yazımıza birkaç çarpıcı istatistik ile başlayalım istedik:

  • 2011 yılında ABD’de meydana gelen trafik kazalarında 12 yaş altında 650 çocuk hayatını kaybederken 140,000’inden fazlası ciddi şekilde yaralandı.
  • Meydana gelen bu kazalarda hayatını kaybeden çocukların yüzde 33’ü emniyet kemeri kullanmıyordu.
  • Güncel rakamlara göre her 34 saniyede 1 dünyada 13 yaş altında bir çocuk trafik kazasına maruz kalıyor.
  • Dünyada her yıl ortalama olarak 1,700 çocuk trafik kazalarında hayatını kaybederken 840,000’den fazlası yaralanıyor.
  • Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda ebeveynlerin yüzde 22’si, kısa bir mesafe söz konusu olduğunda çocuğuna emniyet kemeri takmayı ya da onu oto kotluğuna oturtmayı gerekli görmüyor.
  • Çocukların da dahil olduğu trafik kazalarının büyük bir kısmı ise 40 kilometrelik yol mesafesi çapında, saatte ortalama 70 kilometre hızla gerçekleşiyor.
  • Oto koltuğunun yasal olarak zorunlu olduğu ülkelerde trafik kazalarından dolayı meydana gelen çocuk ölümleri yüzde 3 iken zorunlu olmayan ülkelerde bu oran yüzde 46 olarak karşımıza çıkıyor.
  • Saatte 50 kilometre hızla giden bir araçta kaza meydana geldiğinde, 18-20 kilogram ağırlığındaki bir çocuk, 500 kilogramlık bir ağırlığa denk gelecek hızda ileriye doğru fırlıyor.
  • Oto koltuğu kullanımı, 1 yaş altındaki çocukların ölüm riskini yüzde 71, 1-4 yaş arası çocukların ölüm riskini ise yüzde 54 azaltıyor.

Oto Koltuğu

Yukarıdaki istatistikler net bir şekilde gösteriyor ki oto koltuğu, hafife alınacak, opsiyonel bir araba aksesuarı olmaktan çok uzak. Ülkemizde 2010 yılı itibariyle yasalaşan kanun ile birlikte, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altında olan çocukların, ağırlıklarına uygun bir oto koltuğunda seyahat etmesi zorunlu kılınmıştır.

Oto Koltuğu Önemi & Çeşitleri Nelerdir?

Paylaştığımız bu istatistiklerin oto koltuğunun önemi konusunda yeterince etkili olduğunun farkındayız; ancak konuyu burada kapatmak için henüz erken. Anne-baba olarak bebeğiniz için oto koltuğu çeşitleri arasından seçim yaparken elbette öncelikli olarak onun güvenliğini maksimum düzeyde koruyan bir koltuk almaya dikkat etmelisiniz. En iyi oto koltuğu seçimini yaptığınızdan emin olmak için oto koltuğu çeşitleri ile tanışmanız gerekir.

Oto Koltuğu

  • 0 Grubu: Yeni doğandan 9 aylığa kadar olan yaş aralığında, en fazla 10 kilo olan bebekler için tasarlanan oto koltuklarıdır. Bebeklerin yarı yatar ya da tamamen yatar vaziyette, yani yaklaşık 45 derecelik açı ile taşınması ve seyahat etmesi gerekmektedir. Kullanım esnasında oto koltuğunun arkaya dönük olması zorunludur.
  • İkinci Grup: 9 ay-3 yaşa kadar olan dönemde, 9-18 kilo arası olan çocuklar için tasarlanan oto koltuklarıdır. Bu oto koltuk modelleri arka koltuğa tutturulur ve öne doğru bakacak şekilde yerleştirilir. Oturma şekli diktir.
  • Üçüncü Grup: 3-7 yaş, 15-25 kilo arası çocuklar için üretilirler. İkinci gruptaki oto koltukları ile aşağı yukarı aynı özelliklere sahip olan bu oto koltuklar, kemer ölçüleri ve sağlamlık bakımından 3-7 yaş grubu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.
  • Dördüncü Grup: 6-12 yaş, 22-36 kilo arası çocuklara göre tasarlanan oto koltukları bu grupta yer alır. Oto koltuk yükselticisi ile kullanılması tavsiye edilmeyen bu koltuklar, çocuk 36 kilo sınırını aştıktan sonra yerini yetişkinlerin kullandığı kemerlere bırakmalıdır.

Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Oto Koltuğu

Oto koltuğunun bebeğiniz ve çocuğunuz için hayati önem taşıdığını asla unutmamanız gerekmektedir; bu nedenle de kısa mesafede seyahat edecek olsanız bile çocuğunuzu mutlaka araba koltuğuna oturtmanız önemlidir. Bununla birlikte oto koltuğu seçerken de dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar yok değil. İşte onlardan bazıları:

  • Satın aldığınız oto koltuğunun Avrupa kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasına dikkat edin.
  • Oto koltuğu satın almadan önce arabanız ile uyumlu olup olmadığını test edin.
  • Beş noktalı emniyet sistemine sahip oto koltukları, bebeğinizi hem omuz hem de kalçadan kavradığı için en güvenli oto koltuğu çeşidi olarak bilinir, bu nedenle de birincil önceliğiniz bu oto koltuk modelleri arasından seçim yapmak olmalıdır.
  • Oto koltuğunun kemerinin ayarlanabilir ve kaliteli bir kumaştan üretilmiş olmasına özen gösterin.
  • Bazı taşınabilir oto koltuğu modellerinde omuz kemeri bulunmayabilir; satın almadan önce omuz kemeri bulunup bulunmadığını teyit edin.
  • İkinci el oto koltuğu satın almayı planlıyorsanız kesinlikle 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu kullanmayın.
  • Ürünü satın alırken iç kısmının köpük ile kaplanmış olmasına dikkat edin. Bu köpük, çarpışma anında bebeğinizin önce öne, ardından arkaya, sonra da tekrar öne çarpacak olan başını koruyacak, darbeye karşı emici bir etki gösterecektir.
  • Oto koltuğunun kılıfında belirtilmiş olan marka ile iç etiketindeki marka aynı değilse ürünü satın almayın.
  • Çocuk, oto koltuğuna oturup sırtını geriye yasladığında koruma barları, yandan bakıldığında çocuğun sadece burnunun gözükecek şekilde yerleşmiş olmalı. Koltuğa yerleşen çocuğun yüzünün dörtte üçü kapanmış olmalı.
  • İçeriği strafor ya da sünger olan iki oto koltuğu arasında kaldığınızda strafor olanı tercih edin.
  • Güvenlik ve sağlık açısından en çok tavsiye edilen oto koltukları arasında “İsofix” özellikli koltuğun olduğunu göreceksiniz; ancak bu tipte bir oto koltuğu satın almadan önce arabanızın da İsofix oto koltuğu uyumlu olduğuna emin olun.

Oto Koltuğu

Eğer siz de bebeğiniz için en güvenli, en kaliteli ve en konforlu bebek oto koltuğunu arıyorsanız, n11.com‘un geniş marka ve ürün seçenekleri arasından hem bütçenize hem ihtiyaçlarınıza uygun bir oto koltuğu seçebilirsiniz.

Söz konusu bebek güvenliği olduğunda bilmeniz gereken her şey burada!

Önceki YazıSonraki Yazı